DOSSIER

Moure’s a Sant Cugat

No és cap secret. Practicar exercici de manera regular ajuda a mantenir una bona salut i prevenir malalties, tant físiques com psicològiques. No cal que ens remuntem als gloriosos temps dels romans i al seu “mens sana in corpore sano” per ser-ne conscients. Per Oriol Sumsi

L’exercici físic contribueix al benestar, la memòria, la rapidesa mental, l’autoestima i un llarg etcètera de coses bones. Molts problemes que puguem tenir, de fet, desapareixerien “màgicament” amb l’esport, “la millor píndola contra l’estrès i l’apatia”, que diuen els que s’hi dediquen.

Sant Cugat se’ns revela com un lloc perfecte per a la pràctica esportiva de tota mena. En són bona prova la gran quantitat de camps, clubs, gimnasos, circuits i pistes que hi són presents. Des de l’equitació fins al rugby, passant pel karate i l’skate, pocs són els esports que no es poden practicar en una ciutat que, tot i no tenir mar, compta fins i tot amb una escola nàutica.

El “big five” de sant cugat

Els esports practicats pels seus habitants diuen molt d’una ciutat. En el cas de Sant Cugat, les cinc pràctiques esportives més populars són el golf, el pàdel, el fitness (allò conegut com “anar al gimnàs”), el running i la BTT.

Sorprèn la primera posició? No tant si pensem que, fundat el 1914, el Club de Golf Sant Cugat és tota una institució de la ciutat. Fins a 3.500 persones es reparteixen entre el seu camp de 18 forats i el seu pitch&putt i el camp del Barcelona Metropolitan Golf, que va ser dissenyat per Severiano Ballesteros.

Però si hi ha un esport que sorprèn pel seu creixement en els últims temps és el pàdel, que compta amb més de 2.500 aficionats a la ciutat. Lluny queden aquelles imatges de José María Aznar vestit amb calça curta sostenint entre les mans una raqueta estranya. Com va dir el campió mundial Fernando Belasteguín, el pàdel ha passat de ser considerat un esport pijo a ser un esport popular. Com explicava en una entrevista a la Vanguardia, “abans, si pujaves a un taxi, el taxista identificava el pàdel amb l’esport que practica Aznar, quan ara fins i tot ells hi juguen”.

La gran oferta de pistes, sens dubte, ho permet: n’hi ha 12 al Junior, 11 al Club Esportiu Valldoreix, 11 al DiR (7 interiors i 4 exteriors), 11 més a l’Augusta Padel, 8 al Club Tennis Natació Sant Cugat, 5 al Complex Esportiu de Valldoreix, 4 al Pàdel Mira-sol, 2 al Set Ball Tennis i finalment 2 més a la Zona Esportiva Municipal Jaume Tubau. Públiques i privades, per a tothom.

           

Golf, pàdel, fitness, running i BTT són les cinc pràctiques esportives més populars a Sant Cugat

Més enllà d’aquest “Big Five”, però, les opcions per practicar l’esport a Sant Cugat són gairebé infinites (atenció que la llista és llarga): natació, aquagym, ioga, tir amb arc, aeromodelisme, hípica en totes les seves variants, gimnàstica rítmica i artística, rugby, els clàssics tennis, hoquei, handbol, bàsquet i per descomptat futbol, cros, pilates, bitlles, balls de tota mena (de saló, caribenys, hip hop…), ciclisme i motociclisme, aeròbic, triatló, submarinisme, vela, arts marcials (karate, taekwondo, judo, jiu-jitsu…), patinatge, tai-txi, petanca, skate, tennis taula… I segur que ens en deixem més d’un.

Esport i empresa

De la mateixa manera que un Barça-Madrid, posem per cas, ajuda a canalitzar les tensions que hi pot haver entre dos territoris, resolent sobre el terreny de joc disputes que en cas contrari potser s’haurien de resoldre d’una altra manera, en el món de l’empresa fa molt que s’han descobert els beneficis que l’esport té per als treballadors.

Estrès, conflictes interns, dificultats en la comunicació interpersonal… Tot plegat disminueix, amb tendència a desaparèixer, si es facilita la competició esportiva. Els departaments de recursos humans ho tenen clar: un simple partit de futbol entre empleats fomenta la camaraderia, cohesiona, descobreix lideratges, defineix rols i fa despuntar les competències de cada individu.

Les maneres de fer-ho són moltes: des de la participació en torneigs de bàsquet o de voleibol que poden durar mesos fins a l’organització d’esdeveniments puntuals d’una sola jornada o d’un cap de setmana, alguns inclús amb la participació de la família dels treballadors. Una de les opcions més populars és la pràctica dels esports d’aventura, com el ràfting, però també les rutes amb quads,a cavall, el paintball o fins i tot l’escalada. Les possibilitats són gairebé infinites.

Sant Cugat compta amb diversos skateparks, com el de la Pollancreda, el de Valldoreix i el de Mira-sol

l’important és moure’s

La paraula “esport” és un terme polisèmic, ja que és definit i analitzat des de diferents perspectives (sociològica, educativa, esportiva…) i per tant té múltiples interpretacions. És normal, en una societat plural, que l’esport es presenti sota formes molt diverses: com a activitat de lleure, competitiva, de salut, educativa, etc. De fet, si demanem a qualsevol que faci una definició del terme esport, la variabilitat de significats que rebrem serà molt gran: fer exercici, jugar un partit de futbol, anar a córrer… Avui en dia és un terme que no s’utilitza amb un significat específic, sinó que s’ha generalitzat a tot el que comporta “acció o activitat física i a tot allò que l’envolta o depèn d’aquest”.

En català disposem d’un concepte per definir la pràctica d’activitat física amb finalitat recreativa, d’esbarjo, no competitiva: “deport”. Tot i que està força en desús, possiblement perquè es pensa que és una mala traducció del castellà “deporte”, podria mirar de recuperar-se per referir-se precisament a això, a qualsevol activitat que fem per distreure’ns, per moure’ns, en definitiva per sentir-nos millor.

Els que s’ho prenen una mica seriosament i els agrada competir, han de saber que ens trobem just a l’inici de la temporada de duatló, triatló i d’aigües obertes, i que s’acosten també les dures competicions d’Ironman (el dia 28 d’aquest mes a l’Ampolla, el 12 de juny a Empuriabrava). En webs com www.competidor.cat hi ha un calendari amb informació de totes les curses.

I per als menys soferts que prefereixen gaudir de l’esport des del punt de vista del sofà, en breu arriben la final de la Lliga de Campions, el Roland Garros, la final de l’NBA, l’Eurocopa de futbol, l’US Open de golf, els Jocs Olímpics de Rio… L’agenda ve carregadeta.

BENEFICIS DE L’ESPORT

Beneficis biològics

Millora la forma i la resistència física

Regula la pressió arterial

Incrementa o manté la densitat òssia

Millora la resistència a la insulina

Ajuda a mantenir el pes corporal

Augmenta el to i la força muscular

Millora la flexibilitat de les articulacions

Redueix la sensació de fatiga

 

Beneficis psicològics

Augmenta l’autoestima i l’autoimatge

Redueix l’aïllament social

Rebaixa la tensió i l’estrès

Ajuda a relaxar-se

Augmenta l’estat d’alerta

Disminueix el nombre d’accidents laborals

Redueix l’agressivitat, la ira, l’angoixa…

07-Report-Tecnologia

ESPORTS I TECNOLOGIA

L’augment generalitzat de la pràctica de l’esport ha anat acompanyat d’un augment de la quantitat de complements, dispositius i gadgets pensats per als esportistes.

És un peix que es mossega la cua.

Si sortim a córrer voldrem saber quina distància correm, per la qual cosa ens

comprarem un dispositiu que, a part de medir la distància, molt possiblement ens controlarà les pulsacions… Cosa que ens farà millorar les nostres marques… Cosa que ens farà venir més ganes de córrer… Cosa que ens farà pensar en adquirir nous complements, dispositius i gadgets.

La varietat és espectacular. Només cal acudir a una botiga especialitzada per comprovar-ho. N’hi ha fins i tot per a

nedadors, que permeten medir no els metres que correm, sinó els que nedem.

07-Report-Montjuic

MONTJUÏC ES REINVENTA

Un parc temàtic dedicat al món de l’esport. Així defineixen els seus promotors l’anomenat Open Camp, que el proper 16 de juny obrirà les seves portes a l’Anella Olímpica de Montjuïc. Futbol, beisbol, tir, bàsquet, atletisme i hoquei són alguns dels esports que s’hi podran practicar.

L’Open Camp estarà obert 230 dies a l’any i costarà 28 euros per als adults i 10 per als més petits. L’entrada permetrà fer ús de les instal·lacions durant tot un dia i viure experiències fins ara reservades als esportistes professionals.

El parc neix d’una inversió de 20,5 milions d’euros (100% capital privat) i donarà nova vida a unes instal·lacions que fins ara estaven poc explotades. S’espera que hi passin més d’1,4 milions de persones.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar