COS i ÀNIMA

Emocions negatives: impacte en la salut mental i física

Per Silvia Camacho  Il·lustració Liransz

Hi ha estats emocionals que, quan són intensos i habituals, afecten negativament la qualitat de vida de les persones, com poden ser la por, la tristesa, la ira i el fàstic. La investigació científica ha demostrat que aquestes emocions influeixen en l’inici, desenvolupament i manteniment de malalties tant físiques com psicològiques.

Cada emoció provoca una activació física i psicològica que resulta essencial per a la supervivència, però quan la freqüència, la  intensitat o la duració d’aquestes emocions és excessiva pot donar lloc a afectacions en la qualitat de vida.

EMOCIONS NEGATIVES I SALUT MENTAL

Ansietat: Quan la resposta emocional a les situacions de la vida diària és excessiva, parlem d’ansietat patològica. Aquesta resposta excessiva és un element central de les malalties psicològiques i d’altres problemes relacionats amb la salut.

Depressió: La depressió és un trastorn de l’estat d’ànim, que es manifesta amb un conjunt de símptomes característics, així com a una tendència per aportar als estats psíquics un to “desagradable”. Aquest trastorn es caracteritza per les sensacions de tristor, desesperança, buit i pèrdua d’interès i plaer en activitats quotidianes durant més de dues setmanes.

Ira: És un estat de malestar que pot anar des d’una irritació suau a una còlera intensa. Sorgeix com a resposta a la percepció d’amenaça. La ira està reconeguda com a problema de salut mental, ja que causa patiment emocional i pot conduir a moltes formes de violència.

EMOCIONS NEGATIVES I SALUT FÍSICA

Actualment, existeix consens sobre el paper essencial dels factors psicològics sobre les malalties físiques. Qualsevol trastorn físic implica, a diferents nivells, alteracions psicològiques i viceversa. El patiment d’estats emocionals negatius persistents pot afectar el funcionament del sistema immunològic (defenses), i de l’endocrí–metabòlic (regulació de les funcions de l’organisme).

Els trastorns sobre els quals poden influir les emocions negatives són:

  • Càncer
  • Sida
  • Trastorns cardiovasculars
  • Trastorns dermatològics (pell)
  • Trastorns endocrins (regulació organisme)
  • Trastorns gastrointestinals
  • Malalties neurològiques
  • Trastorns respiratoris
  • Trastorns reumatològics

En el cas del càncer, la velocitat de la progressió es veu incrementada per les emocions negatives.

La sida augmenta la seva càrrega viral i la infecció si es presenten nivells alts de depressió i ansietat.

La depressió es relaciona amb una pit- jor evolució dels pacients coronaris, així com amb una predisposició a nous infarts. L’ansietat augmenta el risc cardíac.

La pell és sensible a les emocions. L’estrès, l’ansietat i la depressió poden causar i mantenir diversos trastorns cutanis (psoriasi, dermatitis atòpica, urticària, alopècia areata, etc.)

Els esdeveniments vitals estressants poden arribar a provocar diabetis, així com empitjorar-la.

El sistema gastrointestinal es pot veure afectat, donant lloc a úlceres gàstriques i trastorns intestinals.

La migranya, el mal de cap, els dolors artrítics, l’asma, etc., es precipiten i/o potencien davant l’ansietat i/o la depressió.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar