ENTREVISTA

“Cal vigilar amb l’esport, és fàcil passar-se”

La figura de l’entrenador personal, sovint anomenat personal trainer  o PT, s’està fent cada vegada més popular, i és habitual veure’ls en els gimnasos o fins i tot acompanyant runners pel carrer.

La figura de l’entrenador personal, sovint anomenat personal trainer  o PT, s’està fent cada vegada més popular, i és habitual veure’ls en els gimnasos o fins i tot acompanyant runners pel carrer. Experts en determinar els nostres límits, la seva feina pot evitar moltes lesions. Per Oriol Sumsi  Fotos Maribel Álvarez

Entrar en un gimnàs, pels que no hi estem acostumats, és tota una experiència. Olors intenses, hormones, perfums… Gent amunt i avall fent exercici, vestits amb roba tècnica, satisfeta de l’esforç, entre miralls, suada. És en aquest ambient que ens trobem la Mònica Crisol.

Què fa exactament un entrenador personal?

Ajudar la gent a aconseguir els seus objectius, ja sigui en l’esport o en la salut, d’una manera més ràpida, més eficaç i evitant que es lesioni.

Qui marca els objectius?

La persona. Ens diu si es vol aprimar, o preparar un triatló, o aprendre a nedar… El que sigui. Jo treballo amb triatletes, amb gent que prepara curses… Però també amb gent gran, o que té problemes d’esquena… Gent de tot tipus. La gent gran per exemple valora el fet de poder-se ajupir bé, aixecar bé els braços…

Quina diferència hi ha entre un entrenador personal i un terapeuta?

A mi si em ve algú que, per exemple, té una tendinitis, el derivo a un fisio-terapeuta, o a un osteòpata… O si veig que té un mal, el primer que li dic és que vagi al metge, per saber què pateix exactament. Un cop se sap, si és una cosa que jo puc treballar, ho treballem, però sinó el derivo a la teràpia que necessiti.

Quant temps dura un “procés” d’entrena-ment personal?

L’ideal seria, per qui pugui, tota la vida. Sempre hi ha objectius a complir. Pot ser perquè ve l’estiu i volem estar forts, o preparar la temporada d’esquí, o preparar una cursa…

Creus que és una figura coneguda, la d’entrenador personal?

Cada cop més. Cada vegada hi ha més clubs i més centres esportius que compten amb aquest servei. Cal dir que n’hi ha de diferents tipus, també. No és el mateix un entrenador personal en carn i ossos que un “online”.

Online?

És gent que es limita a passar-te una planificació, no tenen contacte amb la persona, no es veuen cara a cara. I és important veure com es fan els exercicis, perquè així es pot corregir. Si t’envio un dibuixet, potser l’estàs fent malament.

Quan va aparèixer la figura?

Jo crec que fa uns deu anys… I des de fa tres o quatre anys hi ha hagut un boom.

La Mònica Crisol a les instal·lacions del DiR Sant Cugat, un dels llocs on treballa com a entrenadora personal.

Imagino que la formació d’un entrenador personal és continua.

Sí, fem molts cursos, perquè surten noves tècniques, nous mètodes… És com ser metge, que s’ha d’anar reciclant.

Quins canvis hi ha hagut?

Ara es treballa molt amb els mètodes d’alta intensitat. S’ha comprovat que cremes igual amb vint minuts d’alta intensitat que si estàs una hora fent bici. I hi ha noves maneres de treballar la força, també. En el món de l’esport cada vegada hi ha més preparació física.

Amb alguns esports es nota, que els jugadors estan molt més musculats que abans.

Exacte. S’ha demostrat que fent exercicis específics es milloren aspectes concrets. com pot ser el xut, o la braçada en la natació. Que s’està avançant es veu en que cada dos per tres es baten rècords. A més a més, permet evitar moltes lesions.

N’hi ha menys?

N’hi ha més en el sentit que hi ha més gent que fa esport, i per tant hi ha més gent que es lesiona, però amb números relatius n’hi ha menys, perquè la gent es prepara millor.

Com és, això que cada vegada hi ha més gent que fa esport? És una moda?

Sí, i el problema és que no està gaire controlat. Tothom coneix a diverses persones que han fet una marató o un triatló. Estaven preparades aquelles persones? No sempre. Hi ha gent que s’ho preparen ells sols, o mirant per internet, al Youtube, o en una revista… “Planificacions de tres mesos per fer un triatló”. És molt possible que aquella planificació no et vagi bé.

Quins problemes hi pot haver?

Pel carrer veus gent que no col•loca els peus bé, o que se’ls hi van els genolls cap a dins, o que fan malament la petjada… Això, si es repeteix dia rere dia, pot acabar portant lesions. El que vol córrer, per exemple, s’hauria de fer sempre una prova d’esforç, per veure els seus límits, i per assegurar-se de que no té cap problema, ni arrítmies.

Heu de posar límits a la gent?

Hi ha gent de tot. N’hi a que fan menys del que els hi indiques, n’hi ha que fan massa. Si algú que està preparant una competició es passa, quan arriba el moment de la veritat rendeix menys, es pot lesionar. L’esport pot ser perillós.

Tu practiques esport, imagino.

Sí, massa.

Massa?

Faig triatló i entreno moltes hores. Unes catorze a la setmana. Són moltes hores, molt desgast a diversos nivells.

I per què ho fas?

Perquè m’agrada.

Què et dóna?

Enganxa. Sempre vols més. Acabes una competició i ja estàs buscant al calendari per fer-ne una altra. Competeixes amb tu mateix, per baixar els teus temps, i també amb els altres. Si en aquest triatló tal m’ha guanyat, aviam si en el següent el guanyo jo.

El més equilibrat què seria?

Fer esport tres o quatre cops a la setmana… I fer de tot. Un dia nedar, un altre dia gimnàs, un altre dia anar en bici, o córrer, o caminar, o elípitica, o anar a ballar salsa… Variat. Jo sóc partidària de fer una mica de tot.

Moderació.

Sí. Els has de controlar i dir “ep, vigila”. Aquí al gimnàs ho veig, hi ha gent que ve cada dia, i que la veus a les dotze del migdia, vas a dinar, i quan tornes a les tres encara hi és. Cal vigilar amb l’esport, és fàcil passar-se.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar