DOSSIER

Vacances last minute

Fa calor, no ens enganyem. Per més a prop que et posis del ventilador, per més kilowatts que malgastis amb l’aire condicionat, a la que surts al carrer això és un forn. No seria millor deixar-se acariciar per la brisa marina o enfilar-se a una muntanya i dir: “Aquí sí que s’hi està bé?” Per Oriol Sumsi

Si vas reservar fa cinc mesos un paquet de vacances all included a Cancún, pots parar de llegir. Si estàs llegint aquestes paraules a la web de Trentadies des d’un loft de Nova York que vas llogar després de Reis, també. I és que aquestes paraules no van destinades als previsors… Aquestes paraules van destinades als despistats, als que deixen les coses per a l’últim moment, a tots aquells que, tot i que havien decidit que aquest estiu el passarien veient el Tour de França des del sofà de casa, farts de tele i d’orxata tèbia diuen: “Què carai, me’n vaig de viatge!”

Va, que ho desitges, posa quatre coses a la maleta i ves-te’n de vacances, que t’ho mereixes! Potser dius: “És massa tard, és massa tard…” Què va! Encara hi ets a temps! Què et cal, en realitat, per viatjar? En el fons només les ganes. Deixa’t d’excuses i posa’t en marxa. Per acabar-te de convèncer, en aquestes pàgines trobaràs uns quants consells per convertir un estiu que pinta “pffff” en un estiu que recordaràs tota la vida. Avanti popolo

On vaig?

El primer que has de tenir clar és on vols anar… O no. De fet, una de les millors coses de decidir anar-se’n de viatge a l’últim moment és que pots acabar a l’últim lloc que t’haguessis mai imaginat. Pots acabar a la polèmicament decorada habitació de convidats d’un parent llunyà… Pots acabar al sofà de casa d’un “amic” amb qui vas intercanviar el Facebook fa molt temps… O pots acabar dormint al ras en una platja més o menys paradisíaca. Qui sap.

Tot depèn, també s’ha d’admetre, dels diners dels quals disposis. Fes càlculs acurats i realistes i determina quants euros exactament et vols (o et pots) gastar. Siguin els que siguin, tingues clar que amb ells pots fer molt, molt més del que t’imagines. El primer que has de fer, si tens un mínim pressupost, és encendre l’ordinador.

Hi ha diverses webs que ofereixen la possibilitat de comprar bitllets d’avió i habitacions d’hotel last minute. La més coneguda, potser pel seu nom explícit, és Lastminute.com. Pots seleccionar un destí o deixar-te guiar per les seves ofertes automàtiques, basades en ofertes trobades per altres viatgers. De manera similar funcionen webs com Atrapalo, Kayak, Liligo, Trabber, Momondo o OneTwoTrip. L’oferta és immensa.

Una característica molt interessant que ofereixen algunes webs és que pots buscar directament “qualsevol destí”. Mentre que en les anteriors has de triar un destí o deixar-te portar per les ofertes automàtiques, webs com Skyscanner t’ofereixen fer cerques completament obertes. A més a més, pots buscar mesos sencers, mirant quan surten els vols més econòmics. Si tens flexibilitat total, t’encantarà.

Compartir despeses

El segle XXI va que vola i tot canvia, fins i tot la manera de viatjar. Webs com BlaBlaCar han popularitzat una manera còmoda i segura de viatjar compartint cotxe amb (fins llavors) desconeguts. BlaBlaCar és potser la més coneguda, però no és l’única: Amovens, Viajamosjuntos i Shareling tenen una oferta similar. N’hi ha algunes, com Carpling, que van més enllà del cotxe i posen en contacte persones per compartir taxi, tren o fins i tot rutes en bicicleta. Marxes sol però no vols anar realment sol? A compartir experiències, doncs.

Però és que a mi, això dels avions…

Si ets més de tocar de peus a terra, no et preocupis. Hi ha mil altres opcions. Pots agafar el teu propi cotxe, o anar amb bus, o compartir un trajecte amb BlaBlaCar, o fer autoestop, o llançar-te a l’aventura amb una autocaravana… Les possibilitats són infinites.

Últimament estan tornant amb força algunes modalitats de vacances una mica vintage com seria el fet d’enganxar la clàssica roulotte al cotxe i tirar milles. Tenen encant, no? Algunes, restaurades, conserven intacta l’estètica vuitantera.Pots parar a qualsevol lloc i tens una casa en miniatura per cuinar, dormir, dutxar-te… El més pràctic és ficar-se en un càmping (per tenir electricitat, entre altres coses) però no és obligatori.

De fet, una de les modalitats de vacances que no només no acaba de desaparèixer sinó que, potser per la crisi, ha viscut un cert revival, és precisament el clàssic “anar de càmping”: instal·lar-se en un espai semi-silvestre i dormir dins una tenda, dins la mateixa roulotte o autocaravana o, per estar encara més còmodes, en un bungalou.

Potser l’opció més econòmica de totes a l’hora de viatjar és el couchsurfing. Per si no ho coneixes, es tracta de “surfejar” pels sofàs de gent desconeguda. A través de la pàgina Couchsurfing.com pots entrar en contacte amb persones que ofereixen el seu sofà (de vegades és un llit, o una habitació sencera) perquè t’hi deixis caure sense pagar ni cinc. Segurament et sentiràs “obligat” a que el teu amable hoste t’ensenyi el millor de la ciutat… Quina desgràcia, no?

Deixa’t guiar pels experts

Si ets més “analògic” i t’estressa tenir trenta pestanyes obertes al navegador, pots fer una cosa més tradicional: acostar-te a una agència de viatges. Només que facis un cop d’ull a l’aparador veuràs que ja et criden l’atenció un munt d’ofertes… Com? No és possible! 7 dies al Carib per només 499 euros!

Entra i deixa volar la imaginació a partir dels vistosos catàlegs i les paraules seductores de l’agent que tens a l’altra banda de la taula. Un creuer, diu? Una escapada rural al País Basc? Un recorregut per les “capitals europees”?

Això sí: assegura’t de quin és el preu final i de què estàs comprant exactament. Pregunta-ho tot fins a l’últim detall… Més val saber-ho abans que no descobrir que has de fer 2.000 quilòmetres a dins d’un autocar o que el paquet inclou tants i tants desplaçaments que les vacances s’assemblaran més a una feina que a un descans.

Estimades/odiades vacances

No se sap qui es va inventar les vacances… No se sap si va ser un ésser diabòlic o diví. Tot l’any treballant per descansar només un mes? I això si arriba a un mes! Què és això? Quina injustícia! De debò compensa? Sobretot perquè, de vegades, també ens estressem bastant quan anem de viatge, no és pas un relax total… De debò val la pena?

Hi ha gent que ha optat per prendre’s la vida d’una altra manera. Com podràs llegir a l’entrevista de les pàgines 48-50, n’hi ha que han vist que això d’estar “tancat a l’oficina” no és per a ells. Que sí, que les vacances estan molt bé, però que precisament per això la idea seria ampliar-les a la resta de l’any, fer que la vida siguin unes “vacances contínues”. Treballar, ok, però aconseguint que no sigui un simple sacrifici.

Què passaria amb l’economia del país si, de cop, tothom es prengués la vida així, d’una manera més relaxada? No se sap. Potser s’enfonsaria… Potser, en canvi, simplement canviaria per una cosa completament diferent. Hi pots pensar durant aquest estiu i dir-nos-ho al setembre, nosaltres serem aquí.

Sigui com sigui, tinguis la feina que tinguis, és molt possible que comencis les vacances en breu. Esperem que aquestes línies t’hagin servit per agafar idees i gaudir encara que sigui last minute. Aprofita-les al màxim, a la teva manera. Des de Trentadies esperem que trobis la teva i que passis un molt bon estiu.

Comprova el preu

Els buscadors de viatges que trobem per internet són una arma de doble tall. De vegades trobem ofertes realment suculentes, insuperables… Però com que aquestes webs no són, en definitiva, altra cosa que negocis, d’una banda o altra han de treure el seu benefici.

Creuant els dits per no ser una víctima de l’overbooking (que és una cosa que et pot passar qualsevol dia, tant a l’estiu com a l’hivern) una de les coses que pots comprovar és si, a la web de la companyia del vol que vols comprar, el preu és més barat.

De vegades és més car, de vegades és més barat. És una loteria. Simplement perd un parell de minuts i comprova-ho. Si és més barat, el pots comprar directament a la pàgina web de l’aerolínia… Ningú s’enfadarà. I tu t’hauràs estalviat uns dinerons.

Comprova l’ubicació

És molt important que miris exactament què estàs comprant o reservant. Els fòrums d’internet estan plens de queixes d’usuaris que es pensaven que llogaven una habitació al bell mig d’una ciutat i en realitat l’hotel estava a 10 o 15 quilòmetres del centre, perdut per les rodalies… Ves amb compte,

revisa el nom de l’establiment i busca’l al maps, comprovant l’ubicació… Evita les sorpreses, no converteixis unes vacances d’última hora en un infern improvisat!

A peu per aquests mons de Déu

Un dels grans clàssics de l’estiu és el Camí de Sant Jaume, o de Santiago. S’ha establert una mena de tradició estranya que és començar-lo des de la frontera francesa, a Sant Joan de Peu de Port (Sent Joan Pè de Port en occità, Saint-Jean-Pied-de-Port en francès). Per què? L’essència del peregrinatge a Santiago és sortir de casa i anar a Santiago… Quina necessitat hi ha de començar-lo en un altre lloc? Sigues original i mantén-te fidel a l’origen de la tradició. Calça’t les teves sabates més còmodes (no hi ha res pitjor que fer el viatge amb unes “botes de muntanya” noves) i posa’t a caminar com si no hi hagués demà. El camí, com sempre, proveirà.

Al mar, al mar!

Has viatjat mai en vaixell? Més enllà de les golondrinas, volem dir. Saps que des del mateix Port de Barcelona et pots plantar a un munt de llocs? El vaixell és lent, sí, “perds temps” durant el trajecte, però el trajecte en sí és una meravella. L’aire de mar, dofins saltant, hores i hores per llegir, aquella camaraderia que sorgeix entre els passatgers… Si no ho has fet mai, ja tardes! Aquestes són les destinacions des de Barcelona:

Trasmediterranea

www.trasmediterranea.es

La històrica companyia viatja a Palma, Eivissa, Formentera i Maó.

Balearia

www.balearia.com

Navega fins a Palma i Alcúdia (Mallorca), Eivissa, Formentera i Ciutadella (Menorca).

Grandi Navi Veloci

www.gnv.it

Et porta a Tànger (Marroc) i a Gènova (Itàlia).

Grimaldi Lines

www.grimaldi-lines.com

Navega a Livorno (Toscana), Civitavecchia (prop de Roma), Porto Torres (Sardenya) i Tànger (Marroc). Et pots endur el teu propi cotxe al  ferry o bé llogar-ne un a la destinació, fes càlculs i mira què et surt més a compte. Pensa que fent combinacions et pots plantar a Còrsega, Sicília, Tunísia, Albània, Grècia… Desplega un mapa del Mediterrani i comença a fer càbales: unint creativament uns quants ferries et pot sortir un estiu rodó!

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar