DOSSIER

Estimada rutina

El setembre, més que el Cap d’Any, és el mes que per a la majoria representa un autèntic canvi de cicle, l’autèntic començament de l’any. De fet, moltes agendes no van de gener a desembre, sinó de setembre a agost. Comença “el curs”… Estàs a punt? Per Oriol Sumsi

Són pocs, molt pocs els que confessen que els hi agrada la rutina. Llevar-se a la mateixa hora, fer el ritual de l’esmorzar, el ritual d’arreglar-se… I així fins a la nit, amb el ritual d’arribar a casa, descalçar-se, preparar el sopar… I així un dia i un altre, i un altre, i un altre, durant tot l’any.

Si no ets dels que senten un gust especial per l’ordre, això et pot portar molts maldecaps. Especialment si durant les vacances ets dels que declara el caos i l’anarquia general. Com fer que sigui el menys traumàtic possible? Seràs capaç de recuperar-te ràpidament de l’anomenada síndrome postvacacional?

Un moment: existeix aquesta síndrome?

Des d’un punt de vista mèdic, no. La ciència no ha descrit cap patologia en aquest sentit. Sí que hi ha, com explica la nostra psicòloga de capçalera a la pàgina 44 d’aquest mateix número, el perill que el “trauma” del final de les vacances pugui derivar en un quadre d’estrès i depressió amb molèsties psicològiques i/o físiques. Si no es torna a la rutina laboral i familiar amb ganes, sobretot. Cosa que acostuma a passar si la feina o l’entorn no ens satisfà… Cosa que ens hauria de fer replantejar la nostra vida… Potser.

Com a consells per evitar aquest estrès, la nostra psicòloga recomana començar per les feines més agradables i de menys intensitat, dormir les hores suficients, mantenir horaris regulars, fer exercici, desconnectar de la feina quan en sortim, i sobretot mantenir una actitud realista i positiva, evitant “tancar-se” en els aspectes negatius.

En aquest sentit, cal que ens centrem en les coses positives de la tornada a la feina, com és  tornar a veure els companys i reviure els bons moments de l’estiu, pensar en les properes “escapades” i pensar en nous projectes a nivell personal i professional.

Oci/negoci

A l’època dels romans teníem un concepte lleugerament (o radicalment) diferent del temps. Ara considerem que el “temps normal” està dedicat a la feina, i que el temps que no treballem és “temps lliure”. Fa dos mil anys, en canvi, el que era normal era el temps durant el qual “no es fa res”, el lleure, que és el que significa la paraula “oci”… I en canvi el temps dedicat a treballar era la negació d’aquest oci, el “negoci”. Déu n’hi do la diferència, no?

Desintoxica’t

Com dèiem al principi, les vacances acostumen a representar un desordre en tots els sentits, tant alimentaris com dels cicles del son. Es tracta doncs de recuperar-los el més aviat possible. Això val tant per als grans com per als petits. Els nens, de fet, poden tenir més problemes per adaptar-se a la rutina, de manera que és recomanable començar quan més aviat millor: anar a dormir sempre a la mateixa hora, limitar el temps dedicat als videojocs o la televisió, establir uns horaris fixos per als àpats… Ens ho podem prendre com una “desintoxicació”. I és que durant les vacances acostumem a menjar pitjor, ens concedim un munt de capricis i no és d’estranyar que guanyem uns quants quilets, ja sigui com a venjança secreta contra l’operació bikini o com all included les vacances… Perquè, la veritat, qui pot dir que no a aquella deliciosa paella, a les tapitas o a un cucurutxo tamany XXL banyat de xocolata?

Ha arribat el moment de dir prou. Oblida’t dels gelats (o redueix-ne dràsticament el consum) i posa’t en “mode tardor”: verdura, més verdura, encara més verdura, fruita, aliments cuits a la planxa i molt, molt de líquid per depurar l’organisme. Si la baixada de pes supera el parell o tres de quilos, no dubtis en consultar un dietista.

Menú diari

Aquestes dues paraules haurien de definir, a partir d’ara, el que menges. No en el sentit d’anar cada dia a un restaurant de menú (que no passaria res) sinó en el de vigilar què menges al llarg del dia i al llarg de la setmana, procurant que la dieta sigui equilibrada. En concret, el més recomanable és:

 • Entre 2 i 2,5 litres d’aigua al dia.
 • Entre 5 i 7 racions de fruita i verdura al dia, seleccionant-les en la seva forma natural, evitant les envasades.
 • No treure la pell de la fruita i evitar els sucs envasats.
 • Elegir aliments integrals.
 • Ingerir entre 0,9 i 1,5 grams de proteïnes magres por kilo de pes. Tot depèn de l’activitat física que realitzem: si duem una vida sedentària menys, si fem molta activitat física més.
 • Evitar el sucre i l’excés d’aliments que el continguin naturalment.
 • Evitar els aliments precuinats i excessivament processats.
 • Limitar la carn vermella a un parell de cops per setmana.
 • De peix i marisc en podem menjar quatre vegades per setmana.
 • Llegums: 1 o 2 cops per setmana.
 • Evitar els fregits.
 • Dividir el menjar en els cinc àpats tradicionals, tres principals i dos molt més lleugers.
 • Menjar a poc a poc, sense pressa, mastegant bé els aliments.
 • No abusar de l’alcohol.

Oblida’t del menjar ràpid i del menjar preparat. El setembre és el moment de tornar a la dieta equilibrada.

Suplements, sí o no?

Hi ha gent que opta pels suplements energètics o dietètics per recuperar les forces perdudes i encarar el dia a dia “amb il·lusió”, que diria l’Artur Mas. Cal tenir en compte, però, que si bé és cert que ens poden aportar coses realment coses positives, és necessari saber exactament què ens prenem i si el nostre cos realment ho necessita. Com que els suplements aporten substàncies en dosis molt més elevades que les que contenen els aliments, poden alterar profundament l’equilibri químic de l’organisme. També és important tenir en ment que “natural” no és sinònim d’inofensiu. De fet, només cal pensar que la naturalesa és plena de verins, o que, com diu la dita, “la dosi fa el verí”. Qualsevol excés és dolent. Els suplements, a més, interactuen amb els medicaments, per la qual cosa poden ser contraindicats si seguim algun tractament. Consultar el metge o un dietista és, més que recomanable, obligat.

Recuperar la forma

Si abans de les vacances estaves acostumat a fer exercici regularment i durant l’estiu t’has abandonat una mica, atenció: el cos s’adapta ràpid a la “no activitat” i retornar a l’estat de forma pot ser més difícil del que sembla. La capacitat aeròbica pot caure entre un 5 i un 10% en només dues setmanes, i el rendiment decau visiblement. Tot i així, no desesperis. La força i la resistència són més difícils de perdre, i a més a més els músculs tenen una “memòria” que permet recuperar-te fàcilment… si ho fas bé. Comença a poc a poc, en sessions més curtes i més espaiades. Escalfa abans de començar i para quan sentis que el teu límit està a prop. Amb paciència i fent cas del teu cos, en poques setmanes hauràs recuperat la forma anterior.

Vacances tot l’any

Molt bé… Ara que ja hem parlat de tot el que podem fer per tornar “alegrement” a la rutina… Ara que ja hem donat tots els consells i els bons desitjos… Potser és el moment de reconèixer que tornar de les vacances és una… [omple l’espai amb una paraula malsonant]. Reconeixem-ho, a ningú li agrada tornar de les vacances.

Què hem de fer, doncs? Si descartem deixar-ho tot i anar-nos-en a treballar a un xiringuito d’Austràlia o Indonèsia, potser el més útil és, encara que sembli un tòpic, “canviar de xip”. Aconseguir,  mitjançant els mecanismes psicològics que siguin necessaris, que el dia a dia, el mes a mes, ens semblin realment un regal dels déus, una vida que volem viure de veritat, intensament. Fer que les vacances siguin cada dia… O, com a mínim, el proper cap de setmana.

Un cop d’ull al calendari

Ets dels que preveu les festes amb temps? Desplega el calendari i comença a planejar escapades, tot i que la cosa no pinta gaire bé. Aquest any el 12 d’octubre cau en dimecres, de manera que no serà fàcil fer pont. Tots Sants serà dimarts. Més òptim és el clàssic duo format pel dia de la Constitució i la Immaculada, que cauen respectivament en dimarts i dijous. Si ens ho muntem bé, podem tenir fins a nou dies seguits de festa. El 2017 no serà molt pròdig en ponts i aqüeductes. Nadal i Cap d’Any cauran en diumenge, Reis en divendres… I després no hi ha res fins a la Set-mana Santa, que serà a mitjans d’abril. Més val no pensar-hi gaire!

Apps per a una vida ordenada

Evernote

Et permet apuntar fàcilment tot el que no vols oblidar, tant si és una cita al dentista com una idea genial per escriure un conte.

Remember the milk

La clàssica llista de la compra, però sense bolígraf ni paperets. Permet compartir la llista amb altra gent per dividir-se la feina.

Do it (tomorrow)

El somni dels procrastinadors. Simple i fàcil d’utilitzar, aquesta app et permet fer allò tan agradable de “deixar-ho per demà”.

Any.do

Útil tant per a la vida quotidiana com per a la professional, aquesta app sincronitza les teves llistes en tots els teus dispositius.

Trello

Divideix les tasques en diverses pestanyes i arrossega-les per col·locar-les al lloc apropiat. Molt útil per compartir amb altres usuaris.

Nostromo

El seu disseny minimal amaga una de les apps més completes del mercat per a tota mena de projectes individuals i compartits.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar