DOSSIER

Innovar, o…

Morir? Potser no cal posar-se tan dramàtics. Però cada vegada són més les veus que diuen que, o innovem, o ens quedem com estem… Cosa que gairebé equival a dir que ens quedem malament. Des de l’escola fins a l’empresa, sembla que es tracta d’innovar. Per Oriol Sumsi

Alguna cosa ha canviat… O està canviant. La crisi econòmica que arrosseguem des de 2007, d’una banda, i l’esclat de les noves tecnologies, de l’altra, es podrien assenyalar com les causes principals d’aquesta “febre per la innovació” que estem vivint. No són les úniques, evidentment. Els experts apunten a una complexitat de factors vinculada a la complexitat del món en què vivim. Què hem de fer un món volàtil, incert, complex, ambigu? Doncs avançar-nos als problemes, renovar-nos, innovar.

El vincle entre la innovació i el potencial econòmic d’un país és evident, tot i que no directe: una cosa és el lloc que pot ocupar un país segons el Producte Interior Brut i una altra la seva capacitat innovadora, una capacitat que en el futur el pot fer avançar o bé retrocedir posicions en el context mundial.

El cas d’Espanya, per exemple. Segons l’últim Informe Anual del Fons Monetari Internacional (abril de 2016) ocupa el 12è lloc del rànquing mundial… Però això no vol dir que en un futur pròxim altres països, gràcies a la seva capacitat innovadora, l’avancin. De fet, segons el Global Innovation Index 2016, un rànquing de països a partir de la capacitat i l’èxit en la innovació (elaborat per la Universitat de Cornell, l’INSEAD i l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual), per trobar Espanya hem d’anar fins a la 28a posició. Per davant seu, encapçalant el rànquing, trobem Suïssa, Suècia, el Regne Unit, els Estats Units i Finlàndia, cosa que potser no sorprèn… Però també n’hi ha d’altres que esperaríem trobar “darrere” com Estònia i la República Txeca.

Què fan aquests 27 països per estar per davant nostre? Tenen una altra mentalitat? Un altre sistema educatiu? Inverteixen més? Com hem dit al principi, és un conjunt de molts factors… I una altra “ronda de preguntes”: Es pot distingir entre Catalunya i la resta d’Espanya? I, dins de Catalunya, és Sant Cugat un cas especial? Sembla que, en bona part, sí. D’aquestes i d’altres qüestions relacionades amb la innovació se’n parlarà, i molt, els dies 25, 26 i 27.

Les jornades

Dimarts 25

Sala Creativity d’ESADECREAPOLIS

Un concurs seleccionarà l’empresa emprenedora que millor vengui el seu projecte, producte o serveis estratègics.

Dimecres 26

Teatre auditori de Sant Cugat

Conferència central a càrrec d’Oscar Torres, director de Global Business Development a Dassault Systèmes.

Dijous 27

Auditori d’ESADECREAPOLIS

Coneix les experiències de dues startups exitoses gràcies a la seva col·laboració amb la gran empresa.

Més informació: bebusiness.cat

BeBUSINESS SANT CUGAT

Les clàssiques Jornades d’Emprenedoria, que arriben a la seva 8a edició, ja no es diuen Jornades d’Emprenedoria, sinó BeBusiness Sant Cugat, i estan organitzades per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, l’Ajuntament de Sant Cugat, Sant Cugat Empresarial i EsadeCreapolis.

El president de la Cambra, Marià Galí, explica que “el BeBusiness és l’evolució natural de la Jornada d’Emprenedoria cap a un nou format d’esdeveniment, un pas ferm per posicionar Sant Cugat com un dels pols més importants de foment de l’emprenedoria, on les persones emprenedores poden construir xarxa relacional per potenciar i fer créixer la seva iniciativa de negoci”.

Des de l’Ajuntament de Sant Cugat, la tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, afirma que l’administració local ha de ser”vehicle i eina de suport per a tots aquells projectes empresarials que es generen, creixen i consoliden a la nostra ciutat i a tot el territori que la circumda”, per la qual cosa donen suport a un esdeveniment que “permet posicionar l’emprenedoria com el que és: una font de talent, d’innovació i d’ocupació”.

Les jornades, que com dèiem arriben a la seva 8a edició, han reunit fins ara a més de 4.400 emprenedors. De fet, és aquest meeting point el que les fa més atractives. En paraules del president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa, “l’objectiu és anar consolidant i fer insubstituïble aquest esdeveniment a Sant Cugat” amb l’objectiu que sigui “el punt de trobada i de referència entre els nous emprenedors i professionals”.

En paraules de Victor Solanas, entrepreneurship manager de la quarta entitat implicada en el BeBusiness, EsadeCreapolis, “actes com aquest serveixen per encoratjar la gent a emprendre el seu projecte, les seves il·lusions”, ja que “poder conèixer persones que han tingut una vivència similar pot ser útil de cara a ajudar a altres a fer el salt”.

hey go

Aquesta app, creada a EsadeCreapolis, permet oferir i contractar serveis entre persones. En menys d’un any l’empresa va passar de 4 a 14 persones contractades havent obtingut una ronda de finançament de 3 milions d’euros per expandir el seu negoci.

Ensis Sciences

Empresa liderada per dos santcugatencs especialistes en l’àmbit de la biotecnologia, està liderant la recerca i la innovació en el subsector dels ingredients funcionals per a l’alimentació. Tot un èxit made in Sant Cugat. Més informació:

www.ensissciences.com

UNA CIUTAT BEN POSICIONADA

Un recent estudi de l’Oficina Europea d’Estadística (Eurostat) situa Sant Cugat com una de les 10 ciutats d’Europa on més del 60% de la seva població té estudis superiors. “Això configura una ciutadania capaç d’assumir uns reptes diferents”, segons Joana Barbany, “perquè està formada i  propera a les TIC” i que “en el futur pugui ser preparada per formar una comunitat d’Early Adopters que col·laborin en la valoració de productes i serveis de la comunitat emprenedora”.

Segons la tinenta d’alcalde, “a part del factor ciutadà comptem amb grans empreses i un entorn universitari d’excepció”, que juntament amb l’administració comparteixen uns objectius estratègics que “es poden resumir en un creixement de l’economia, a través de l’emprenedoria i la innovació, per generar ocupació de qualitat i benestar”.

El president de la Cambra de Terrassa amplia la visió: “El producte de les empreses catalanes i en general espanyoles”, afirma Marià Galí, “està molt ben considerat per la seva bona relació de producte diferenciat, de bona qualitat i preu, és a dir, les empreses que tenen èxit internacional és per què els seus productes o serveis aporten valor afegit i això és fruït de la innovació impulsada per persones emprenedores i equips de treball que es sustenten en el coneixement per diferenciar-se”.

Això és, segons Joan Franquesa, gràcies a que “el nostre país  sempre ha estat terra creativa i de cultura de l’esforç… i del risc”. El president de Sant Cugat Empresarial assegura que “això,  avui, es tradueix , i no es d’estranyar, en que en innovació siguem capdavanters a l’Estat i sobretot amb grans capacitats de creixement”.

Rebaixa aquest optimisme Victor Solanas, des d’EsadeCreapolis: “Tot i que al nostre territori tenim molt bona matèria prima, impera una actitud conservadora”. I és que comparant el nostre país amb el conjunt del món, “ens fa por innovar, crear”, diu Solanas. “La por a l’error”, explica, “que en altres indrets és un premi, aquí es viu com un fracàs” i aposta per “ un canvi de xip, ja que l’èxit no és més que la suma de molts errors”.

                                                                                           

El futur que ens espera

Aquest procés de “prova i error” és una cosa que cal assumir… I des de ben petits. Aquesta és l’opinió de Vicky Castillo, administradora de TBKids, una acadèmia especialitzada en fomentar la innovació. “Els nens fan coses que han de funcionar, però han de saber que si s’equivoquen no passa res, no han de tenir por al fracàs. Equivocar-se és vital.

Segons explica, la idea d’obrir una acadèmia que fomenti la innovació ve de les mancances de l’actual sistema educatiu, que s’està quedant enrere respecte altres països. “Jo tinc fills grans”, diu, “i m’hagués agradat que els meus fills s’haguessin trobat això a l’escola… Aquesta idea d’aportar valors emprenedors als nens, una cosa que en altres països es fa dintre de les aules, l’única manera que vam veure possible d’aportar-ho als nens va ser a través d’una activitat extraescolar”.

Des dels 4 fins als 18 anys, principalment, però també amb grups d’adults i de gent gran, en aquesta acadèmia situada a la plaça de Barcelona, al costat de l’antic Ajuntament, treballen en les anomenades “quatre C”, que són la creativitat, el pensament crític, la comunicació i la col•laboració. “Treballem transversals”, explica Castillo, “els nens el que fan és crear el seu propi projecte, sempre utilitzant eines tecnològiques”.

Però més enllà de la tecnologia (a TBKids treballen en robòtica, impressió 3D…) segons Castillo el més important és fomentar les capacitats de comunicació, l’autoestima i l’habilitat de treballar en grup dels nens, i sobretot “fer que la creativitat que tenen innata no es perdi, que no se’ls hi talli les ales” com malauradament passa sovint a l’escola.

I això en vistes al futur. Segons l’ad-ministradora de TBKids, “un nen no sap de què treballarà, s’ha de preparar per a qualsevol cosa, ja que les feines del futur encara no estan inventades”. Fomentar la innovació és bàsic, doncs, els nens “han d’estar preparats per una mobilitat tan geogràfica com de pensament, perquè quan siguin grans res serà com és ara”.

Coincideix amb la tinenta  d’alcalde d’Innovació, Joana Barbany, quan diu que els canvis tecnològics com la realitat virtual, la realitat augmentada, la digitalització industrial i el Big Data afectaran les formes de produir i de treballar, cosa que “implicarà canvis en les empreses, com en el seu moment ho va fer l’aparició d’internet”.  En un món incert, estar preparat per a qualsevol cosa és l’única estratègia possible.

Sant Cugat, ciutat innovadora

La tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, ens ha seleccionat els que creu exemples perfectes de la innovació pròpia de la ciutat:

Living Lab Volpelleres: es tracta del primer laboratori tecnològic de Catalunya implantat dins una biblioteca pública, la Miquel Batllori de Volpelleres.  Aquest espai, creat gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament, el Centre de Visió per Computador i la UAB, permet accedir i experimentar amb noves formes d’interacció amb la cultura, els llibres i altres continguts gràcies a tecnologia d’última generació. A més, és un espai obert a empreses i usuaris per al testeig de productes innovadors abans de sortir al mercat.

Psious: projecte d’eHealth. Tractament de fòbies a través de realitat virtual i realitat augmentada. Ha representat la socialització d’un tractament que abans només era accessible a gent amb un alt poder adquisitiu. Tenen 20 treballadors i una seu a Silicon Valley.

WeSmartPark: optimització de places de pàrquing de particulars (hotels, superfícies comercials, etc.) ocioses a meitat de preu per al cost final de l’usuari. Millora l’eficiència d’infraestructures existents i ocioses i contribueix a la reducció de les emissions de CO2 que es generen en la circulació per la cerca d’aparcament.

Kiasu: projecte emmarcat en la categoria d’Internet de les Coses. Xip aplicat a la roba dels infants que informa els pares quan aquests arriben a l’escola. Mesura de seguretat, que no de control de la ubicació, quan els infants comencen a fer els recorreguts escolars a peu. Propera prova pilot a Sant Cugat a l’escola Collserola. Té altres aplicacions en el camp de la gerontologia i la seguretat que es desenvoluparan a la fase II.

BIOO: generació d’electricitat a través de la fotosíntesi de les plantes. Prova pilot el primer trimestre de 2017 a Sant Cugat per tal de valorar el rendiment de 10 panells d’1 m2 i validar la hipòtesi que l’energia generada podria abastir d’energia una vivenda familiar. En fase de rondes finançament de més de 400.000 €.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar