MOVIMENT

Psicobloc

Free Soloing, Memanjat Tebing Tanpa Pengaman Apapun

Sol, mar, roca i adrenalina… Benvingut al psicobloc: l’esport que activa els teus sentits. Per Daniel Andrada

L’olor de mar omple els teus pulmons, sents la roca aspra sota els teus dits empolsinats de magnesi, als llavis pots tastar la sal del mar, escoltes les onades trencar sota els teus peus… I tot això en l’indret més aclaparador que hagis vist mai.

Si aquest estiu has escalat una roca i has saltat des del capdamunt, has practicat psicobloc. L’escalada és un esport amb diferents variants, la més coneguda és la clàssica o alpina, una modalitat d’escalada vertical que requereix dur posat un arnès i anar encordat, i que es pot practicar a la natura o en un rocòdrom. També existeixen altres modalitats, com l’escalada en bloc o boulder, que es tracta d’una variant de l’escalada convencional que es realitza sense corda ni arnès, on s’efectua un desplaçament horitzontal i les caigudes són esmorteïdes per un matalàs (crash pad), ja que no s’escalen grans alçades.

Per altra banda, existeix el psicobloc, una modalitat d’escalada molt atractiva i emocionant. Aquest esport va néixer a Mallorca a finals dels anys 70 de la mà de Miquel Riera, escalador i principal impulsor. Consisteix en escalar una paret natural en un sortint de roca sobre el mar. És una modalitat molt excitant, ja que no cal anar encordat ni dur arnès, perquè les caigudes s’efectuen sobre l’aigua. Tot i això, cal no oblidar que és un esport de risc: escalar les parets naturals en un indret tan canviant, com és el mar, requereix uns mínims coneixements previs d’aquest esport, de les condicions de la mar, la zona de caiguda i dur l’equip necessari, com també respectar l’entorn.

Dues imatges de Miquel Riera, escalador i principal impulsor del psicobloc

L’equip que cal dur és escàs i econòmic, els peus de gat són imprescindibles (calçat específic per escalar), un banyador que permeti la total mobilitat de les cames i una bossa de magnesi per mantenir les mans seques i facilitar així la presa dels dits. I, com no… crema solar.

Un dels aspectes més espectaculars d’aquest esport el trobem en les caigudes a l’aigua. Els escaladors s’enfilen per la paret d’un penya-segat i, per tant, si fallen una presa no hi ha cap corda que els subjecti i la caiguda s’efectua al mar. Per aquest fet és convenient estar avesat a les entrades a l’aigua des d’alçada i com és obvi saber nedar, per tant és important disposar d’una sortida de l’aigua segura. Després d’un impacte contra l’aigua i amb l’afegitó de l’esgotament propi de l’escalada, no resulta fàcil nedar fins un lloc protegit; llogar un caiac és una bona opció, tant per a la seguretat com per moure’s entre els diversos emplaçaments de les diferents vies, per això no és aconsellable practicar-lo sol. No és un esport per a principiants, però  existeixen diferents empreses que organitzen excursions guiades amb diferents nivells de dificultat perquè tothom en pugui gaudir. A més, també hi ha manuals d’escalada que ens indiquen les millors localitzacions, les vies existents i la seva graduació o nivell de dificultat.

Aquesta modalitat esportiva rep el nom de psicobloc ja que es realitza una escalada de tipus bloc o boulder però amb la gran diferència que la caiguda no es fa sobre un matalàs sinó al mar, cosa que afegeix a aquest esport el component psicològic, tan necessari per controlar la por i l’adrenalina que imprimeixen les caigudes sobtades a l’aigua des d’alçada, que poden superar els 15 metres.

Per gaudir del psicobloc hi ha diversos indrets, un dels més bonics, i on aquest esport va néixer, són les Illes Balears, on hi ha una gran afició. Mallorca i Menorca gaudeixen de molts indrets espectaculars per poder viure i sentir-lo al màxim: una localització immillorable per combinar les vacances i l’esport d’aventura.

Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar