ENTREVISTA

“Ser intel·ligent és ser àgil i capaç d’adaptar-se al canvi”

És difícil definir el Pere Rosales en poques línies, perquè el seu CV fa por. Escriptor, conferenciant a IESE, ESADE, EADA i mil llocs més, professor de marketing i disseny d’experiència a l’ESIC-ICEMD, la UAB i la UPF…

Per Oriol Sumsi  Fotos Maribel Álvarez

És posar els peus al campus d’Esade i pensar que ets als Estats Units, en una d’aquestes empreses joves i tecnològiques que surten en sèries com Silicon Valley. Sense anar més lluny, el terra de la sala on fem aquesta entrevista, dins l’Inusual Garden, és tot de gespa artificial. Què és això? Però no ens deixem impressionar per les aparences i anem a la pregunta que hem vingut a fer, com sempre directa:

Què és la innovació?

Innovar és produir solucions millors i noves per a una cosa que, fins aquell moment, no funcionava tan bé. És simplement resoldre un problema o avançar-se a una oportunitat, normalment de mercat, és a dir, que ha de tenir tracció, ha de tenir èxit.

Parles de mercat…

Més que de mercat, és millor parlar de població, és a dir, de difusió de la innovació. No està tan enfocat a que sigui una solució monetitzada, sinó que hi hagi una adopció massiva, o amb una certa massa crítica. La majoria suficient perquè s’entengui que una cosa ha estat adoptada, que ha estat un èxit.

Però es fa sempre enfocat a algun negoci?

No. Es fa sempre enfocat a una situació, una necessitat o una oportunitat. Sigui un negoci o qualsevol altra cosa, com un nou servei públic, per exemple. Innovar en allò públic és exactament igual que en un nou dispositiu tecnològic.

A nivell personal també s’innova?

Hi ha tres nivells d’innovació. El primer és l’individual, que és el pensament innovador. I el distingim del pensament creatiu, perquè hi ha tota una gran escola de creative thinking, que s’ha estudiat molt a la universitat i que hi ha una gran branca publicitària i de comunicació persuasiva basada en ell… Nosaltres en canvi parlem del pensament innovador, distingint-lo del pensament creatiu, perquè el pensament innovador fa servir la creativitat, aplica la creativitat, per a fer una innovació. No es queda només en la creativitat, com l’art, perquè l’art en si no té per què complir una funció. En canvi la innovació, si no compleix una funció, que és millorar una situació de partida, no és innovació.

Quins són els altres nivells?

El d’equip i l’organitzacional.El lideratge innovador és fonamental. És a dir, com aconseguir d’un equip determinat, amb diferents individualitats, generar l’atmosfera i la sinergia suficient com perquè un grup produeixi molta més innovació junt que per separat.

Crear un ambient innovador.

Exacte. Quan es diu que una organització és innovadora, no és perquè tingui un departament molt innovador, sinó perquè tota l’empresa o tota l’organització està enfocada a aquesta innovació i es reinventa cada dia.

“El coneixement del món ja no és sòlid, sinó líquid, res del que hi ha és permanent”

Com es fomenta això?

La innovació sempre és bottom up, és a dir, de baix a dalt, però si no hi ha un permís o una invitació top down, de dalt a baix, no es produeix. I això perquè la gent inhibeix la seva capacitat innovadora o creativa, perquè pensa que no està preparada o bé no té el permís per innovar, perquè el seu lloc de treball és el que és. El lideratge de l’organització ha d’empoderar la part de baix, és a dir, convertir els “recursos humans” en “humans amb recursos”, i dir: “Jo no et diré el que has de fer, digues-m’ho tu. Quan et trobis un problema, dóna-li una volta, aporta’m solucions, no problemes, perquè jo com a directiu no t’ho sabré resoldre, jo el que espero és que tinguis capacitat de resoldre’l tu”.

És un canvi de paradigma.

Això en qüestió de 10 o 15 anys ha canviat d’una manera bàrbara. La tecnologia s’ha democratitzat i ha arribat un punt en què el coneixement del món  ja no és estable, no és sòlid, és líquid. Res del que hi ha ara és permanent. Abans sí que hi havia coses permanents, i es gestionaven amb peces d’enginyeria, i s’innovava amb un mindset mecanicista. Per què? Perquè venim de la manufactura. Abans, innovar era fer servir la tecnologia per produir més o millor.

“El consumidor té un poder que no havia tingut mai, una empresa ja no el pot hipnotitzar”

Com inventar un nou teler.

Sí, aquesta va ser la primera revolució industrial, on la màquina substitueix la força de la persona. La segona revolució és aquella on la tecnologia substitueix no ja la força física, sinó la força de càlcul, i apareix l’Excel i desapareixen els comptables amb manguitos. La tercera revolució canvia radicalment tot això, és una revolució humanista. La tecnologia ja no substitueix la capacitat física o de càlcul. La tecnologia necessita sí o sí que la persona la sàpiga fer servir amb creativitat, amb allò que la tecnologia és incapaç de fer. I aquí s’estableix una divisió molt clara entre el que és treball rutinari i treball no rutinari, no repetitiu. Abans ens passàvem la vida fent pràcticament el mateix, tant si venies faves, com si venies cotxes, com si venies pisos. Però quan de sobte l’entorn és incert, líquid, inestable, ambigu, és impossible encarar les coses com abans. No saps què passarà, ningú ho sap. Ni la situació política, ni la situació econòmica, ni la situació tecnològica permet preveure què passarà. I com que estem tan connectats i hi ha tantes variables, els nostres problemes, que abans eren simplement complicats i els podíem resoldre amb el que teníem a mà, esdevenen complexes, imprevisibles, no tenen una única solució. De manera que a les empreses i organitzacions es necessita una capacitat de no fer rutina, sinó de sortir al pas dels problemes amb enginy i conscients de la seva complexitat.

Innovant, innovant.

D’alguna manera, t’emmiralles a grans empreses com Google, intentes fer el mateix. Per això s’ha passat de fer gestió per objectius a fer gestió per valors. Hi ha moltíssimes empreses que segueixen treballant per objectius, però avui en dia ja no es treballa així. Si vols innovar has de manegar-te per valors: nosaltres volem liderar tal sector, o volem canviar el món de tal cosa. Les noves generacions necessiten identificar-se amb el projecte. No importa quant de temps hi estaré, el que importa és que aquesta experiència de treball, per a mi, és important.

Què ha canviat en aquests 10 o 15 anys?

El món s’ha fet petit. Hi ha una gran eclosió de noves tecnologies que van de l’empresa al consumidor, i aquest empoderament de la societat ha fet que la persona tingui avui en dia molta més informació d’un producte que el propi professional que treballa dins de l’organització. Sabem més que el venedor, per dir-ho així. Això abans era impossible. A més a més, tot això s’amplia gràcies a la intel·ligència col·lectiva. Gràcies a les xarxes socials, tenim a l’abast una multitud d’experiències i casos reals molt més vàlids que qualsevol publicitat. Una empresa ja no pot hipnotitzar el consumidor, el consumidor té un poder que no havia tingut mai.

S’ha de ser bastant optimista per parlar d’intel·ligència col·lectiva, no? És a dir: no és simplement una suma d’opinions?

La intel·ligència col·lectiva no es mesura tant pel coneixement, sinó per l’experiència que genera al final. Com a consumidor, el que realment m’importa no és menjar el millor menjar, sinó que l’experiència sigui la més apreciada pels meus iguals. El que és important avui en dia no és l’absolut, sinó el relatiu. És com els estols d’ocells, o els bancs de peixos. Jo sóc tan intel·ligent com capaç i àgil sóc d’adaptar-me al canvi.

En comptes de fer cas a un crític, que et diu que un plat és bo, fer cas d’un conjunt de gent que diu: a mi m’ha agradat.

Exacte, jo busco un restaurant a Trip-Advisor i dic: aquest és el millor. No ho qüestiono. És molt semblant al que passa quan veus un restaurant buit i al costat un restaurant amb una cua davant. Per instint, et quedes al de la cua.

Potser l’altre és el millor del món.

Potser sí, potser acaba d’obrir i ningú ho sap. El que importa no és l’evidència, sinó l’important respecte els altres.

1 comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar