COS i ÀNIMA

Cuinar bé, viure bé

Per Claudia Jaén

Com deia Hipòcrates: “Que el nostre aliment sigui el nostre únic medicament”. I és que m’agradaria parlar de l’acte de cuinar en si mateix, tan important avui que estem plens de malalties i d’intoleràncies. Em pregunto per què ara en surten tantes, quan en l’època dels avis sembla que era diferent. Abans es menjava menys però millor, es menjava més cru i més integral, es cuinava amb més temps i amb molta cura dels ingredients. Avui tot és processat, congelat, elaborat per màquines que no posen l’energia que cal posar en un acte tan important com és cuinar.

La vida vol viure, en tots els sentits. Dintre del nostre cos tenim tot el necessari per aconseguir viure bé, plens de energia i salut, però estem envoltats de temptacions que no ens permeten ser tan sans com podríem ser, perquè ens treuen les forces que necessitem per aconseguir viure bé.

Quan mengem sucre blanc, farines refinades, o el mateix arròs blanc, mengem menys del que cal, ja que els falten les parts integrals que són les que ens donen la fibra, els minerals, les vitamines i altres components que el cos necessita. Mentrestant, per digerir i assimilar aquests aliments, el cos demana de les nostres reserves el calci i altres components, cosa que ens degrada els ossos a poc a poc.

Quan cuinem és important pensar en això: no només estem preparant un bon menjar, sinó que hem de procurar, a més a més, que ens doni la força per viure bé a tots nivells. Quan menges bé tens altres pensaments, més positius, el teu cos es troba fantàstic, jove, feliç, no importa l’edat, el teu menjar és el que col·labora prioritàriament en el teu desenvolupament com a persona dintre de la societat i dintre de casa teva.

És important triar aliments poc contaminats, com per exemple la fruita i verdura ecològica, les farines, grans i pastes ecològiques que no porten químics, ni conservants, ni additius, i que arriben a casa teva amb terra i petits cargols, això demostra que estan sans. Les verdures transgèniques no tenen ni bitxos ni llavors, i això per a la natura és una mica estrany. Observeu-ho!

Tinc una mestra que em va donar moltes idees i molts ingredients del meu pensament. Es diu Josefina Fígols i és naturista fa mes de 40 anys. Avui em té 87 i l’energia intacta, no pren cap medicament, només llimona amb aigua, fruita i verdures, és vegetariana radical i és la que m’ha ensenyat a cuinar saludable i a més a més gustós, sense trobar a faltar la carn, ni els condiments tradicionals o picants que li donen feina al cos. Ella és deixeble del professor Capo, el qual ha fet molta revolució amb els seus coneixements de naturisme.

És simple si ho pensem, només hem de tenir temps per anar al mercat, triar la verdura i fruita d’estació i si és ecològica millor. També és important afegir més proteïna vegetal, com pot ser el seitan, el tofu o el tempeh, i també els cigrons, les llenties, les mongetes i els azukis, que avui es poden trobar en qualsevol botiga de dietètica.

Quan posem a la paella les verdures per fer un sofregit hem de posar primer aigua, després oli (d’oliva verge sempre, que és el que ens dóna més nutrients i antioxidants) i després les verdures, i cuinar-les poca estona, així aconseguirem que tot el que porten de bo entri directament al nostre sistema digestiu. Posem molt poca sal, i si es pot, substituïm-la per soja, o per sal de sèsam.

Després de menjar bé hem de procurar sortir a caminar uns 45 minuts o més, si es pot, per llocs amb arbres, plantes i flors, per donar pau a la ment, i somniar amb coses que, en el futur, ens faran feliços, positius, i entusiastes.

Claudia Jaén és professora de cuina a l’Ateneu Santcugatenc

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar