NEGOCIS

Innovació, emprenedoria i… creativitat

Innovació i emprenedoria han esdevingut paraules comodí que en alguns casos serveixen per maquillar actituds que, en el fons, no arrisquen gens. Per Ramon Xifré

Un amic meu deia fa temps que, en moltes empreses i equips, innovar no vol dir res més que fer bé el que fan, mirar de ser una mica millor cada dia. Si un consultor d’innovació recomanés una cosa així podria ofendre algú, perquè això vol dir que les coses no es fan, en general, prou bé. La qual cosa ens portaria a actuar amb prudència i abans d’embolicar-nos a fer més coses, a “innovar”, potser ens tocaria pensar una estoneta, no fos cas que anéssim  massa ràpid.

Està clar que aquesta manera de veure la innovació té un punt de provocació però, ara que li he donat més voltes, cada vegada estic més d’acord amb el meu amic. Penso, i això és ja interpretació meva, que avui en dia innovació i emprenedoria han vingut a ser paraules comodí, que molta gent fa servir i s’aplica a si mateix o al seu projecte. En alguns casos amb tota la raó del món i en altres per maquillar actituds que són precisament el contrari, que no arrisquen gens. A això hi hem d’afegir que moltes administracions públiques, de diferents nivells de govern i orientacions ideològiques, sembla que es troben molt còmodes fomentant qualsevol iniciativa que tingui com a padrins la innovació i l’emprenedoria. De nou, podem trobar programes magnífics que tenen un impacte multiplicador formidable de la despesa pública junt amb muntatges que, lamentablement, no passen de xiringuitos.

Quan anem una mica al fons, veiem que la força que desplega la innovació és la creativitat

El que sabem és que efectivament la innovació, tenir idees noves, està a la base del creixement i que molt sovint són els emprenedors els qui obren negocis, qui porten aquestes idees al mercat. Quan anem una mica més al fons, el que trobem és que la força que desplega aquestes energies és la creativitat, la capacitat de veure coses que ningú encara no ha vist mirant les coses que tothom mira. És una capacitat que supera, i també inclou, l’habilitat de resoldre problemes. És una actitud que sorgeix de la curiositat i la imaginació però que coneix molt bé els antecedents, el què s’ha fet en aquell camp. Sense coneixement no hi ha creativitat, de vegades ho oblidem. A més a més, els qui són autènticament creatius tendeixen a ser generosos amb les seves idees: saben que una part de la idea no “és” seva i els entusiasma que les idees es relacionin entre elles.

La millor manera per avançar en el camí de la innovació i emprenedoria es detectar i reforçar la creativitat allí on es trobi. El que passa és que sovint és més vistós invertir directament en “innovació” que no pas treballar la creativitat; una feina que, naturalment, comença amb els nens i les nenes. A l’empresa, calen unes certes condicions perquè la creativitat dels treballadors i companys aflori, començant per un sistema d’incentius que ho faci possible i un estil de direcció que tingui una visió de mitjà o llarg termini; és a dir, una direcció veritablement creativa.

Ramon Xifré és professor de l’Escola Superior de Comerç Internacional-UPF i investigador de l’IESE

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar