COS i ÀNIMA

L’escola ensorra la creativitat?

Per Silvia Camacho Il·lustració Liransz

L’escola és un escenari en el qual els nens tenen experiències que els marquen, ja que s’integren a la seva personalitat i a la seva manera de veure el món. D’aquesta manera, en el procés educatiu se’ls proporcionen una sèrie “peces de construcció” per aixecar barreres que hauran de enderrocar per trobar la seva creativitat ensorrada.

PERÒ… QUÈ ÉS LA CREATIVITAT?

La creativitat és un concepte complex de descriure, però podríem definir-la com la possibilitat de transformar la realitat, amb un caràcter original i que requereix actituds per part de l’individu. I, quines són les característiques de l’individu creatiu? Podríem resumir-les en els següents aspectes:

 • Fluïdesa
 • Flexibilitat
 • Originalitat
 • Capacitat per identificar problemes
 • Imaginació
 • Curiositat
 • Presa de riscos
 • Tolerància a l’ambigüitat
 • Alt nivell d’energia
 • Intuïció
 • Independència
 • Obertura

PER QUÈ ÉS IMPORTANT LA CREATIVITAT

La creativitat permet adaptar-se amb més èxit a un món en permanent canvi, d’una manera flexible i no passiva davant dels canvis. Ens ajuda a realitzar-nos, a millorar la nostra qualitat de vida, augmentant la nostra autoestima i sentit de la competència. Ens permet deixar empremta en les altres persones, ajudant a crear un món millor.

COM ES POT ENSORRAR LA CREATIVITAT A L’AULA?

Tal i com hem dit al principi, l’escola és un entorn  que marca la personalitat dels nens, proporcionant “materials” que poden crear “barreres” que ensorren la creativitat. Els missatges que es poden donar a l’escola en aquesta direcció poden ser els següents:

 • Avergonyir l’alumne quan comet una errada.
 • Controlar excessivament amb instruccions rígides.
 • Utilitzar excessivament recompenses que maten la motivació.
 • Plantejar expectatives inadequades respecte a la capacitat de l’alumne (massa baixes o massa altes).
 • Supervisió constant de la feina de l’alumne.
 • Ignorar esforços.
 • Motivar amb càstigs.
 • “Assenyalar” als que se surten de la norma.
 • Ignorar idees originals dels alumnes.
 • Associar joc–diversió, treball–utilitat.
 • Fomentar la competència.
 • Avaluar amb estereotips.

QUÈ PODEM FER A L’ESCOLA 

PER PROMOURE LA CREATIVITAT

Si concloem que incorporar la creativitat a l’ensenyança afavoreix la formació integral dels estudiants, estem d’acord en què crear un clima favorable en aquest sentit és totalment recomanable. Per tant, per tal de promoure la creativitat farem els següents suggeriments:

Desafiament i compromís:

Presentar les activitats de manera innovadora i desafiant, d’acord a les seves habilitats farà que l’estudiant es comprometi amb aquestes.

Llibertat:

Deixar-los triar farà que practiquin la seva capacitat de prendre decisions.

També serà important introduir el joc i el sentit de l’humor com a ingredient indispensable a la vida, recolzar les idees originals, respectar el temps i el ritme particular, promoure la discussió i el debat perquè aprenguin que la seva opinió és valuosa i permetre la presa de riscos per identificar els obstacles.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar