MOVIMENT

Curses d’orientació

Si ets runner i estàs buscant nous reptes, prova aquesta apassionant modalitat. Per Daniel Andrada Sala

El running segueix en alça, la febre per córrer sembla que s’està consolidant i ja no podem parlar només d’una moda passatgera. Si més no, aquesta passió per córrer s’està contagiant a cada cop més gent. Aquest fet fa que els que ja portem més temps corrent comencem a cercar noves fites per seguir assolint nous reptes. És així que avui parlarem de les curses d’orientació.

Tot i que és emocionat veure l’avinguda Maria Cristina de Barcelona plena de gom a gom d’aficionats com tu a les curses i que aclapara pensar que en aquell indret hi ha més de 20.000 persones gaudint d’una jornada esportiva, jo, com molts altres corredors, començo ha estar cansat de curses massificades, on cal esperar 20 minuts des del tret inicial per poder creuar la línia de sortida. Aquest any, en la 38a edició de la marató celebrada a Barcelona, es va superar el registre històric d’inscrits, arribant als 20.328 participants. Així que ara fa un any vaig decidir provar una cursa un xic diferent, una cursa d’orientació.

En primer lloc, cal dir que no es tracta d’una cursa convencional on només s’ha de córrer seguint el traçat marcat: l’orientació hi juga un paper essencial per davant de la cursa a peu. Les podríem anomenar curses “amb valor afegit”.

L’objectiu és trobar els elements marcats en el mapa o punts de control obligatori (balises) en el menor temps possible. A priori pot semblar que una cursa d’orientació requereix un alt coneixement previ de com emprar una brúixola o com orientar-se amb un plànol, però només cal conèixer quatres consells bàsics que l’organització s’encarrega d’explicar als novells.

L’orientació és un esport que pot practicar tothom. Tot i que s’anomenen curses d’orientació, perquè cal córrer contra el cronòmetre, també hi ha gent que hi participa caminant mentre gaudeix de la natura. A totes les curses hi ha circuits de diferents categories: n’hi ha per als més menuts, per a primerencs, com també per als més experts. Interpretar el mapa no és tan difícil com pot sembla. A més a més, depenent de la categoria, la dificultat del mapa, l’itinerari i els punts a trobar s’adapten al nivell dels participants.

Hi ha diverses modalitats, distingim dos grans grups: les curses lineals, on has de trobar les fites en ordre, i les curses score (no lineals), on l’ordre en què trobis les fites no té importància. Trobem curses a peu, nocturnes, en bicicleta, d’esquí de fons i modalitats per equips, com ho són els raids d’aventura o les anomenades rogaine, que són curses en equip (de 2 a 5 components) de llarga distància i camp a través, entre altres.

Com apuntar-s’hi?

A la pàgina web de la Federació Catalana d’Orientació podem trobar el calendari de totes les curses d’orientació que es disputen a Catalunya i veure tota la informació requerida per a la inscripció i el funcionament (www.orientacio.cat).

Ment i cos (pensa i després corre)

Els millors corredors no són els més ràpids, sinó els millors estrategues. La navegació i la interpretació del mapa són cabdals: cal escollir la ruta més ràpida alhora que el terreny més accessible, per tant, és necessari saber llegir el plànol per reconèixer el terreny que descriu i orientar-se en l’espai. El mapa és desconegut pels participants fins al moment de la sortida, així en sortir cal començar a traçar el rumb.

Com esport és molt tàctic, és a dir, tenen gran importància les decisions que es prenen sobre el terreny mentre es desenvolupa la cursa. La primera balisa sembla molt fàcil de trobar però és la més difícil, ja que la tendència és sortir corrents sense assegurar-se ben bé de cap a on anar. La cursa, si coneixes mínimament el funcionament de la brúixola i del mapa, transcorre amb normalitat. Tot i això, en algun moment et pots desorientar, però de seguida retrobes el rumb. Tot i que l’objectiu de la cursa és fer el recorregut en el mínim temps, pels primerencs serà arribar al final del recorregut trobant els punts de control. Finalment, en acabar la cursa, si aconsegueixes trobar totes les fites et sents satisfet.

Córrer amb un objectiu addicional implica un repte personal. Per trobar el camí és necessari fer servir les teves habilitats i l’enginy, a diferència de les curses convencionals. És per això que  considero que les curses d’orientació tenen aquest valor afegit.  

Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Geocaching

Per als menys agosarats hi ha una aplicació que fa anys que està en marxa i que s’apropa al funcionament d’una cursa d’orientació, ideal per enriquir les excursions familiars. Es tracta d’una app que indica la ubicació d’un tresor amagat. Mitjançant Geocaching qualsevol persona pot amagar un objecte a

qualsevol punt del món, només cal que n’apunti les coordenades geogràfiques mitjançant el GPS del mòbil i fer-les públiques per tal que altres persones puguin troba-lo. És una aplicació molt popular i hi ha objectes amagats arreu del planeta. A Barcelona hi ha 7.282 geoamagatalls. Està disponible per a iPhone i Android.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar