COS i ÀNIMA

El plaer de cuinar per als teus

Per Carles Capdevila

Hi ha dies, que pel motiu que sigui, toca entrar a la cuina i preparar un àpat de festa. Parlo d’aquells menjars d’aniversari, o dels sopars de Sant Joan, o fins i tot d’un sopar romàntic, o vés a saber… El cas es que volem quedar bé i, com tota bona celebració, ha de quedar rubricada amb un bon tiberi.

És molt aconsellable, en primer lloc, estructurar el tipus de menú que volem oferir als comensals. És a dir, hem de decidir si servirem un menú tipus platillos, si farem un aperitiu i un plat únic, o si optem per servir el tradicional primer i segon plat. En tot cas, tenir-ho present ens ajudarà a l’hora de fer uns menjars o d’altres.

De la mateixa manera, serà interessant tenir present el lloc, l’escenari, on oferirem la menja. A l’aire lliure, al menjador de casa, en un apartament a prop de les pistes d’esquí o en un berenador on podem gaudir de calçotades i costellades. Hem de procurar adaptar allò del qual gaudirem plegats a aquest escenari prèviament seleccionat. De tal manera, esperarem l’hivern per gaudir d’una bona escudella, i a l’estiu no ens estarem d’uns musclos a la marinera per sopar amb els amics.

Finalment, és també molt important saber amb exactitud el nombre de convidats a l’esdeveniment. Ens resultarà més pràctic fer un arròs per a 10 persones, o uns canelons, que no pas donar-los per dinar 6 o 7 tastets…

Un cop tinguem aquests serrells resolts pensarem en la composició i l’ordre dels plats que donaran forma a l’àpat. Trieu els plats dels quals domineu la seva elaboració, els que elaboreu amb més traca. No feu experiments aquest dia! Intenteu satisfer tots els paladars que conformaran la taula. Un cop sabut el menú farem la llista de la compra: el més fàcil és diseccionar plat per plat tots els ingredients que el componen, i si ens en faltés algun, anar a buscar-lo.

L’estima és sens dubte un dels ingredients bàsics de qualsevol plat i no el porta cap recepta

Seria bo per a la butxaca, i per al paladar, utilitzar tant com puguem aliments de temporada, de proximitat, frescos, naturals. Això representa una selecció acurada dels protagonistes de les nostres aventures, però no per això vol dir que la despesa econòmica salti pels aires. Proveu coses noves i no tingueu por d’equivocar-vos. La compra és el moment més important, junt amb l’elaboració dels plats, i on es comença realment aquesta confecció que culminarà a la taula. Trieu productes de bona qualitat sempre que pugueu: un bon pa, l’oli, els ous… fan la feina del cuiner més fàcil i els paladars queden més satisfets.

Dediqueu als plats tots els detalls que mereixen per tal que surtin ben bons. L’estima és sens dubte un dels ingredients bàsics i no el porta cap recepta. Per cuinar envolteu-vos de temps, ordre i de neteja. Oblideu-vos de les preocupacions, serviu-vos una copeta de vi amb una mica de formatge, busqueu complicitat en els comensals, encara que sigui per donar un cop de mà a l’hora de recollir. Poseu-vos música i feu-la petar amb els convidats que ja aniran arribant. No us oblideu de donar un cop d’ull al foc, mireu que la taula estigui ben parada i el vi estigui a la temperatura que mereix. Serviu-ho ben calent i relaxeu-vos.

Carles Capdevila és profesor de cuina a l’Ateneu Santcugatenc

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar