COS i ÀNIMA

El procés de fer-se gran

Per Silvia Camacho Il·lustració Liransz

La societat en la qual vivim ens fa viure d’esquena a l’inevitable fet de fer-se gran, d’envellir. Per això, quan apareix algun signe (malaltia pròpia de gent madura, arribada dels néts, fills que no ens necessiten, mort de persones de la mateixa edat) que ens revela que som més vells que joves, sorgeixi una crisi personal difícil de superar.

ELS CANVIS FÍSICS

Els canvis en el nostre organisme arriben de manera gradual, així que hem d’abordar-los també gradualment. Hauríem de cultivar totes les possibilitats físiques adequades a les possibilitats reals, no a la edat. La gimnàstica manté la flexibilitat i afavoreix el bon estat dels ossos i músculs, les tècniques de respiració millores quasi totes les funcions vitals, les tècniques de relaxació ajuden a enfrontar aquesta etapa amb profit i serenitat i, evidentment, una bona dieta equilibrada és la millor garantia de salut.

LA “GIMNÀSTICA” MENTAL

Existeix també la por a perdre agilitat i lucidesa mental, però si mantenim la curiositat i les ganes d’estar al dia desprendrem joventut i alegria de viure. És recomanable mantenir una activitat intel·lectual, llegir llibres i diaris, participar en tertúlies, pintar, escriure, escoltar música i també veure la televisió de manera crítica.

LES RELACIONS SOCIALS

Quan ens fem grans, les manies es poden reafirmar i en ocasions dificulten la nostra relació amb els altres i no ens deixen gaudir de la vida. Tenir contacte amb gent més jove és positiu perquè ens ajuda a mantenir el contacte amb l’actualitat en tots els sentits. Els viatges ens permeten conèixer gent i llocs nous, però si no aparquem les rutines i les pors no podrem gaudir de les novetats i l’enriquiment personal que ens ofereixen.

Dialogar, escoltar i evitar discussions improductives ens ajudarà a viure millor i més plenament.

L’ETAPA DELS “DESCOBRIMENTS”

Els fills ja són grans i hem de ser generosos amb nosaltres mateixos. Ells seran feliços si nosaltres ho som.

No hem de comparar les capacitats físiques amb el passat. Els passejos llargs i la gimnàstica diària són saludables física i psíquicament.

Aprendre a menjar equilibradament ens aportarà salut i qualitat  de vida.

Les tècniques de relaxació aporten serenitat i ens ajuden a fer front als problemes de la vida diària.

Llegir, escriure, pintar, escoltar música i dialogar farà treballar el nostre intel·lecte i el mantindrà àgil.

Relacionar-se amb els joves ens pot aportar coneixements i sensacions molt positives i enriquidores.

Els diners no són per guardar-los o sobreviure, sinó per ser feliç. Ara és el moment de gastar-los.

Si aprenem a ser tolerants i escoltem als altres, a part d’aprendre d’ells, això ens ajudarà a tenir una bona xarxa de relacions socials, imprescindible per tenir una vida plena.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar