MOVIMENT

Les edats del cavall

L’esperança de vida dels cavalls, igual que la dels humans, ha millorat amb el temps. Els avenços en medicina i en el coneixement de la seva biologia han permès que, si en tenim bona cura, superin els 30 anys.

En el moment que, al llarg de la nostra evolució, els homínids vam deixar d’anar a quatre grapes i vam posar-nos drets, vam obtenir molts beneficis, però també un inconvenient: la pelvis es va estrènyer, el part es va dificultar i ara naixem en un estat molt preliminar de gestació, per la qual cosa no caminem fins al cap d’un any ben bo.

Res a veure amb els cavalls. Heu vist, a la tele o al Youtube, com pareixen? La criatura té uns moments de confusió, però al cap d’una estona ja es posa a caminar. Neix format. Des del primer dia camina al costat de la mare… Tot i que encara està lluny de ser adult.

Es pot dir que la maduresa dels cavalls arriba al voltant dels seus quatre anys. El poltre passa a ser un cavall, i la poltra, una euga. És en aquesta edat que se’ls comença a muntar, en part perquè tendeixen a tranquil·litzar-se. Un cavall amb bona salut pot ser muntat fins ben entrats els 20 anys.

A cavall regalat…

… no li miris el dentat, que fa la dita. És a dir: sigues amable quan rebis un regal, no tinguis la cara dura de posar pegues a una cosa que et regalen. La frase té un origen rural, com tantes altres, i ve de que, mirant les dents d’un cavall, se’n pot saber l’estat de salut i, per sobre de tot, l’edat. I és que la inclinació dels incisius augmenta, el color passa de blanc a marró, hi apareixen marques i l’anomenat solc de Galvayne… Així que ja ho saps, per saber-ne l’edat, mira-li el dentat.

Els cavalls creixen més ràpidament que els humans. Fins als tres anys, es considera que envelleixen aproximadament 6,5 anys per any humà. A partir dels quatre anys, la cosa s’alenteix i es calcula que un cavall es fa gran en una proporció de 2,5 anys per any humà.

Aquesta és, aproximadament, l’equiva-lència d’edat entre cavalls i humans:

CAVALL HUMÀ

1 any 6,5 anys

2 anys 13 anys

3 anys 18 anys

4 anys 20,5 anys

10 anys 35,5 anys

CAVALL HUMÀ

17 anys 53 anys

20 anys 60,5 anys

24 anys 70,5 anys

30 anys 85,5 anys

36 anys 100,5 anys

No cal dir que aquesta equivalència és només indicativa i que, com passa amb les persones, alguns cavalls es conserven millor i tenen més bona salut que altres amb la mateixa edat.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar