MOVIMENT

Arri, tatano!

L’especial connexió que sempre hi ha hagut entre els nens i els cavalls fa que sempre hagin estat una de les seves joguines preferides. Després d’un època molt dominada per l’electrònica, ara tornen amb força.

Fa temps, quan els nostres avis eren nens, ni el Tió ni els Reis Mags d’Orient acostumaven a ser tan generosos com són ara. A més a més, el Pare Noel encara no coneixia el camí a les nostres cases, de manera que els més petits rebien menys regals, i més senzills. Un dels regals estrella d’aquella època era el cavall de joguina.

Podia ser de fusta, de drap o de cartró, amb el cos sencer o només el cap, amb balancí o sense. El cas és que amb ell es podia jugar a prínceps i princeses, a indis i vaquers, a caçador de dracs o a qualsevol escenari fantàstic on portés la imaginació. Només calia posar-se’l entre les cames i començar l’aventura.

El cavall de joguina, ja sigui de fusta o de cartró, és molt antic: apareix en pintures i dibuixos de fa segles

Amb el temps, el cavall de joguina va ser desplaçat progressivament per una infinitud d’altres joguines més sofisticades, ja fossin mecanos o legos, scalextrics o ninots articulats, per no parlar del gran boom que van representar, i continuen representant, els videojocs.

Però tot torna. Durant els últims anys s’està vivint una recuperació de moltes joguines antigues i tradicionals, moltes d’elles basades en la simplicitat del seu mecanisme, que les fa fàcils d’utilitzar però no per això menys divertides. Són joguines que ni porten piles ni cal endollar enlloc, que no depenen de la bateria sinó de les ganes de jugar.

I entre nines i baldufes, destaca per la seva senzilla bellesa el cavall. Com a joguina és antiquíssima, probablement tant com l’ésser humà. Apareix en gravats i pintures del segle XVI en endavant. En la cultura popular també ha tingut molt joc, com es pot veure en el ball de cavallets de ciutats com Reus i Berga… Però on sempre ha estat més estimat és entre les cames dels nens. Arri!

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar