MOVIMENT

Esports de neu més enllà de l’esquí

En arribar l’hivern fer esport pot ser menys atractiu. A tots ens passa que mantenir la rutina d’entrenament, que vam començar amb tantes ganes al setembre, es fa difícil de seguir. Per Daniel Andrada

El desembre és un mes complicat per entrenar, la motivació per fer exercici va de baixa, fa més fred i sovint ja només pensem en el Nadal, que cada cop és més proper. La mandra s’apodera del teu cos i el caliu de casa, que contrasta amb la fredor de l’exterior, et convida a quedar-t’hi, però s’ha d’anar amb compte o el sofà et pot acabar engolint. És evident que el fred no facilita la pràctica d’esport a l’aire lliure: sortir de casa en calça curta és més difícil que mai i es converteix en una missió només per a valents. A més a més, el canvi horari esdevé l’ingredient fatídic, perquè en arribar a casa després de la feina ja és completament fosc i sortir a córrer, anar en bicicleta o anar al parc amb la mainada és impossible… Maleït canvi horari.

Per fer esport a l’hivern la millor opció és aprofitar al màxim els caps de setmana, o bé, qui pot, els migdies entre setmana, que és quan la temperatura és més agradable perquè el sol encara escalfa una mica. Tanmateix, està de moda sortir a córrer quan és fosc emprant un llum frontal.

No obstant això, aquest període de l’any té un cantó positiu. Amb l’arribada de l’hivern apareixen les primeres nevades i podem gaudir d’esports que només podem practicar en aquesta estació de l’any. Fer una escapada a la neu és una bona opció per alliberar-se de la mandra.

Existeixen molts esports de neu que podem practicar a tocar de casa. A Catalunya tenim 16 estacions d’esquí (10 d’esquí d’alpí i 6 d’esquí nòrdic). Podem lliscar per gairebé 700 km de pistes distribuïdes al llarg de les diferents estacions, que ofereixen diferents activitats esportives més enllà d’esquiar.

A Catalunya hi ha 16 estacions d’esquí, que sumen gairebé 700 km de pistes entre esquí alpí i nòrdic

Els clàssics

L’esquí és l’esport rei quan parlem d’esports de neu, però cada cop està guanyat més terreny el surf de neu o snowboard. Podem practicar aquests esports en totes les seves modalitats (descens, eslàlom, freestyle, esquí nocturn, fora pista o freeride), o també emprant els snowparks, que cada cop tenen més adeptes, disposen de més espai i amb més elements per fer salts, piruetes i tot tipus de trucs.

Sempre hi ha alternatives pels que no els agrada l’esquí o el snowboard, però sí que els agrada la neu i la natura.

Per a tothom

Les estacions d’esquí ofereixen excursions i sortides guiades per a tots els públics i amb diferents nivells de dificultat. Des del senderisme, l’esquí de muntanya i l’esquí de fons, fins a les clàssiques raquetes de neu.

Les estacions d’esquí diversifiquen la seva oferta i a part d’oferir monitors per iniciar-se en l’esquí o el surf de neu, complementen la seva oferta amb altres opcions més lúdiques, com són les pistes per a trineus, el Tubbing o l’Snake Gliss, entre altres activitats. El Tubbing és una activitat que consisteix a baixar dins d’un flotador gegant per un tobogan o una pista, i pensat per als més petits trobem el Snake Gliss, que es tracta d’una baixada controlada amb tot un seguit de trineus encadenats en forma de serp.

Motor

El món del motor està obrint forat en les pistes d’esquí. Trobem sortides en moto de neu, excursions amb Segway, amb màquina trepitjaneu o fins i tot podem provar l’experiència de la conducció extrema d’un cotxe sobre una pista gelada.

Desconeguts

A les estacions d’esquí també podem trobar activitats molt diverses, com per exemple provar l’experiència de construir un iglú, sobreviure a una allau simulada (estació de La Molina), o la immersió sota el gel (estació de la Vall de Núria). Inclús podem baixar les pistes d’esquí en bicicleta. En anteriors articles vàrem parlar de les anomenades Fat bikes o Snow bikes: són bicicletes equipades amb unes rodes de grans dimensions i amb un ample de pneumàtic que permeten rodar sense dificultat sobre la neu, i que ara ja són presents en algunes estacions d’esquí (estació de Guils). També existeix un model de bicicleta equipada amb uns esquís en lloc de rodes, anomenat Skiboard o Skibike, que uneix ambdós esports.

Finalment, esmentar el Múixing o trineus amb gossos de tir. Tots recordem les sensacionals imatges d’esport i natura que ens deixava cada any la Pirena (competició de trineus arrossegats per gossos que es disputava cada any al Pirineu fins a l’any 2012). Aquesta experiència també s’ofereix a les pistes catalanes. Una activitat completament diferent que et permet gaudir dels paisatges bucòlics del Pirineu que ens ofereix l’hivern.

Ara bé, també pots anar per lliure a la muntanya per fer un ninot de neu, dibuixar un àngel amb el cos i participar en una guerra de boles de neu. Tot per escapar de la força magnètica del sofà.

Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar