CREACIONS

L’art a Sant Cugat:  els intensos anys 30

El desembre de l’any 1930 s’organitza la que és considerada la primera exhibició d’art a la ciutat, promoguda per Francesc Cabanas i Alibau, a la Fonda Tadeo del carrer Santa Maria, indret molt popular a la vila. Sota el títol “Primera exposició d’Art amateur de Sant Cugat”, la mostra aplegava obres d’artistes aficionats locals. Per Josep Canals

El fullet del catàleg deia: “Ens és plaent poder donar en aquest poble de Sant Cugat el primer pas vers el camí de l’art. Fins avui, es pot dir que si alguns sentíem un entusiasme gran per totes les coses belles i artístiques, no podíem demostrar-ho, perquè si estàvem sobrats de voluntat, estàvem completament mancats d’activitat. No trobàvem ni qui tan sols escoltés les nostres aspiracions, ni qui ens atiés la flama de l’entusiasme espiritual que el principiant artista tant necessita. Per això ara, rebel·lats contra aquesta manca d’ajut, i il·luminats per tot el que és art, ens hem unit o, millor dit, agermanat tots els que sentim batre dintre del nostre esperit la inquietud pròpia del que comença a sentir les primeres vibracions artístiques, i hem organitzat aquesta primera Exposició Amateur. Fem, doncs, que aquesta sigui la que pot il·luminar la joventut que puja; feu que curt temps a venir Sant Cugat estigui ben fornit del més humà i valuós del món: l’art.”

 Amb caràcter d’artistes expositors, van aportar-hi en Joan Llunell, amb feina de guix; l’Antoni Castelló, amb igual matèria; Bonaventura Bartralot, amb treball originalíssim acomplert amb escorça de pi; Manel Farrés, amb dibuix; Joan Campmany, amb pintura; Francesc Cabanas, amb aquarel·la; Antoni Ventós, amb oli; Jaume Galobardes, amb jeroglífics cal·ligràfics; Joan Barberà amb pintura; Alfons Casamitjana, amb obra vària; Antoni Agràz, amb pedra; Jaume Arnau, amb dibuix; Santiago Barbany, amb fusta tallada; Miquel Cabanas, amb ploma i llapis; Miquel Rovira, amb serralleria, i Josep Jové, amb forja.

El cognom Cabanas designa una família de pioners en la història de l’art de Sant Cugat

Pintura de Miquel Cabanas. Monestir entre vinyes, fotografia de Joan Cabanas i Alibau, Pintura de Pere Prat.

Per aquell temps, no era pas gens usual que poblacions comparables a la nostra es distingissin amb exhibicions anàlogues, encara que sols fos amb obres d’artistes que no ens consideràvem, ni una mica, professionals.

El 1931, quan es proclama la República, a la nostra ciutat, com a la resta de poblacions del Principat, hi va haver una intensa vida associativa i una gran activitat política, caracteritzada per un pluripartidisme ric, un moviment obrer organitzat i un pes important del catalanisme. Aquest propicià un cert progrés de la nostra societat del qual les arts en són testimoni, però també aquests foren anys de convulsions polítiques i econòmiques. Tot i la il·lusió del moment, els esdeveniments es succeïen amb tanta rapidesa que no permetia una consolidació ferma dels canvis, alguns dels quals tenien força trascendència.

El 1932 s’organitzà la segona exposició col·lectiva a la ciutat, segons ha deixat escrit en Francesc Cabanas, amb motiu de la inauguració de les Escoles Noves, actualment el Col·legi Maragall, al passeig de la Creu. El president Francesc Macià va inaugurar el centre i l’exposició d’art.

A l’Ateneu Cultural, s’hi van fer altres demostracions. Durant els anys 30, Joan Just i Rovira va obrir una acadèmia de dibuix als baixos de la casa, tot i que va durar molt poc. Alguns aficionats locals a la pintura van organitzar dues exposicions més: una al carrer de Sant Antoni, núm. 46, i l’altre al carrer Valldoreix, núm. 53. El 1933, Francesc Cabanas va celebrar la seva primera mostra individual de pintures a la botiga de fotografia que havia instal·lat el seu germà Joan, al carrer Santiago Rusiñol. El cognom Cabanas designa una família de pioners en la història de l’art d’aquesta ciutat, ja que els tres germans Joan, Francesc i Miquel cultivaren diferents aspectes creatius. En Joan fou el primer fotògraf professional de la vila, i en Francesc i en Miquel exerciren de pintors, poetes, escriptors…

En Francesc Cabanas i Alibau (Barcelona 1909 – Sant Cugat 1985) va aprendre el seu ofici a l’Acadèmia Baixas de Barcelona. Fou un pintor d’estil fauvista-impressionista-expressionista, de pinzellada àmplia, que transmet una gran vitalitat gestual. Es va servir d’una pintura matèrica molt plena de força i d’una gran bellesa per expressar tot allò que envolta l’home. La seva temàtica es va centrar, bàsicament, en paisatges de diferents indrets de Catalunya i de Castella, i sobretot va pintar molts indrets del seu estimat Sant Cugat, amb especial incidència en el Monestir.

La seva incidència en la vida social de la ciutat fou important. És així com va influir a molts del joves de la segona meitat de segle, fet que propicià que, anys després de la seva mort es dediqués a aquest singular artista una escultura a mida natural de la seva persona situada en el jardins de l’absis del Reial Monestir, i que és obra de l’escultor Pascal Plasencia.

Joan Cabanasi Alibau
(Barcelona 1907 Sant Cugat 1952)

Va ser l’únic fotògraf de la ciutat fins a la seva mort. La seva tasca professional s’inicià a finals dels anys 20. La seva botiga restà oberta durant cinquanta anys, al mateix temps que la seva càmera va ser testimoni dels esdeveniments de més rellevància de totes les manifestacions culturals. La seva tasca ha deixat un fons de més de 35.000 fotografies, que s’han convertit en el reflex del creixement de la nostra vila i són el document gràfic més important de la ciutat. De les fotografies de Sant Cugat entre vinyes i de la pastora a la rambla del Celler se’n van editar postals que durant unes quantes dècades tingueren molt d’èxit.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar