COS i ÀNIMA

Nadal i emocions

13-trentadies-psicologia

Per Silvia Camacho Il·lustració Liransz

El Nadal és una època de l’any que, des de ben petits, vivim d’una manera especial. Sembla que mirem les emocions i els sentiments amb una lupa. Ens envoltem d’amics, família, menjar, regals i volem estimar i donar més que en qualsevol altra època de l’any. Però, per què hi ha persones que gaudeixen intensament d’aquesta època i altres la veuen com una etapa tràgica i amarga?

Factors que predisposen a la negativitat nadalenca

El Nadal és una època de reflexió i, com que hi ha una focalització tradicional en la família, l’amor i la felicitat, hi ha moltes persones que se senten deprimides pensant en les pèrdues familiars, la soledat i la nostàlgia de temps anteriors. Però aquests pensaments tenen més probabilitat de sorgir amb força tant si hi ha una predisposició orgànica com si existeix una tendència a focalitzar l’atenció en les coses negatives.

Pèrdues familiars: Si pensem repetidament en les persones estimades que ens han deixat, ens inundarà la tristesa i acabarem associant el Nadal a aquesta emoció negativa. Això no ens deixarà gaudir de les persones que tenim al costat i que també necessiten el nostre amor.

Soledat: Viure lluny de la família i, per motius laborals o econòmics, no poder reunir-se amb ells, pot fer sorgir un sentiment de soledat, si ens comparem amb els altres que sí que poden fer-ho.

La disminució d’hores de llum i la baixada de la temperatura pot donar pas al Trastorn Afectiu Estacional

Nostàlgia: Aquest sentiment pot aparèixer si recordem els bons moments amb pena perquè ja no tornaran o perquè han passat molt de pressa i els dolents com a exemple de la desgràcia que hi ha a la nostra vida.

Focalització negativa: Hi ha persones que, passi el que passi, sempre troben la part dolenta de la vida. Si a aquesta predisposició li afegim la càrrega socio-emocional del Nadal, ens trobem amb una època detonant de l’estat d’ànim negatiu.

Predisposició orgànica: La disminució d’hores de llum i la baixada de la temperatura pot donar pas al Trastorn Afectiu Estacional. És una patologia comuna a la tardor i a l’hivern, té un component hereditari i la pateixen més les dones entre vint i quaranta anys. Els símptomes són baixa energia i activitat, tristesa, ansietat, increment de la gana, augment de pes, irritabilitat, manca de concentració, etc.

Consells per gaudir del Nadal

Si ens trobem en el cas de patir el trastorn del que hem parlat, és convenient sortir al carrer, fer exercici físic i exposar-se el més possible a la llum natural.

Si tenim tendència a la negativitat, podem fer una llista amb les coses positives que ens han passat durant l’any, somriure als altres i fer coses bones per a ells. Però, sobretot, és molt important relativitzar i no donar al Nadal més importància de la que té.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari


*

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar