DOSSIER

Escalfar i menjar

14-dossier-01-Trentadies

A mig camí entre la cuina de tota la vida feta a casa i la immensa oferta de bars i restaurants, prolifera un nou estil d’alimentar-se: el menjar per emportar.  Per Oriol Sumsi Fotos Maribel Álvarez

El centre de Sant Cugat és una autèntica lliçó de màrqueting. Negocis que obren, negocis que tanquen, noves modes i tendències… N’hi ha prou amb passejar per l’eix comercial per veure què és el que es porta. I d’entre aquestes noves modes i tendències, n’hi ha una que no para de créixer: es tracta dels establiments que ofereixen menjar preparat, llest per escalfar i degustar.

Sortint de l’estació, un dels primers negocis que veiem, a part de l’incombustible Cata, és el Nostrum i els seus famosos plats d’1, 2 i 3 euros. El primer establiment de la cadena va ser inaugurat el 1999 a Barcelona. Amb només 16 anys, la marca s’ha expandit fins a obrir-ne més de 100 (a Sant Cugat ja n’hi ha 5) per tot Espanya, Andorra i fins i tot a França, el més llunyà dels quals a la Rue du Pont Neuf de París.

Però si avui el Nostrum no ens convenç podem seguir el nostre camí. Just al costat hi ha el Tako-away, que com el seu nom indica ofereix tacos per emportar, així com suculents plats mexicans i Tex-Mex com són els burritos, les quesadillas, els nachos o el guacamole. Més endavant, després de la Z que fa el carrer Valldoreix, trobem a mà dreta la recentment estrenada Croqueta y Presumida i la seva gran varietat de croquetes, entre les que hi trobem delícies com la de txangurro o la de formatge Idiazábal. I just davant del Croqueta y Presumida, fent sana competència ni que sigui amb les croquetes, hi ha una de les apostes més interessants de la ciutat.

14-dossier-02-Trentadies

Recorrent els carrers de Sant Cugat es veu un clar increment dels establiments de cuina preparada

Olor de casa

“Molta gent ens diu que ha sentit la nostra olor des de la cantonada, que es nota que és menjar casolà”, ens explica la mestressa de la cuina-botiga On sempre, Lola Soria. “Senten l’olor del menjar de tota la vida, entren i diuen que fa olor de casa seva, del menjar que feia la seva mare o la seva àvia”.

Oberta ara fa just un any, On sempre destaca precisament per això, per les seves receptes tradicionals, elaborades amb ingredients naturals. Al seu aparador mai hi trobem el mateix. La Lola ens explica que, el dia abans, mira quin temps farà i decideix què cuinarà. “Miro si farà calor o si farà fred, perquè a la gent no li ve de gust menjar coses contundents si fa solet”, diu. “Quan fa molt de fred sempre l’olla està plena, i ara aquests dies després de les festes nadalenques faig coses més light”.

Les verdures les compra d’una cooperativa de Rubí, i la carn i el peix frescos el mateix dia. Tot de proximitat. El sabor del que cuina explica part del seu èxit, però també és conscient que ocupa un nínxol de mercat creixent. “La gent no té temps”, explica. “Si arribes cansat a casa malmenges, compres qualsevol cosa, embotits, congelats, pel que acabes tenint colesterol, la tensió alta, mal a l’estòmac… En canvi, si pots menjar, per un preu molt raonable, plats com els meus, passes i els compres”.

Segons diu, la gent troba a faltar aquests gustos “de la iaia”. Mentre parlem amb ella, diverses persones es queden encantades mirant l’aparador, algunes entren atretes per l’olor de menjar casolà. “M’emociono quan faig els plats”, ens diu la Lola, “em recorda a casa meva”. I els clients repeteixen. “Després de Nadal” diu, “ens va trucar gent per felicitar-nos dient que el gust de l’escudella era el de casa, el que recordaven de tota la vida”.

14-dossier-03-Trentadies
14-dossier-04-Trentadies
14-dossier-05-Trentadies

“La gent no té temps per cuinar, si arribes cansat a casa malmenges, compres qualsevol cosa”

Preguntada per si creu que el seu negoci s’expandirà, assegura que “estic molt contenta de com va, en part perquè no tinc grans pretensions, no vull fer-me més gran, només vull fer cuina de casa i que la gent, quan passi, senti que l’olor no és industrial”. Més que On sempre, la botiga es podria dir Com sempre. “Sóc una mestressa de casa”, diu, “no una xef. Sóc la Lola, no el Ferran Adrià. No sé fer esferificacions, només el menjar de tota la vida”.

Continuem la passejada

Seguint el nostre periple pel centre de la ciutat, l’oferta de menjar preparat no s’atura. Corella, La Sirena (descongelar i menjar, en aquest cas), Delizie, Enrique Tomás, Deleit Sushi, Ibericus… Tots aquests establiments, tot i que no es dediquin exclusivament al menjar per emportar, tenen oferta en aquest sentit.

I si sortim de l’estricte eix comercial, la cosa no para. Que si Teik It, que si RebostQgat, que si Oishi, que si La Revolución… Per no parlar de la pionera Teca Sàbat, la incomparable oferta de la qual, present a les seves botigues de la Rambla Ribatallada i a Coll Favà, vam destacar en el número de novembre.

La febre per aquest concepte “escalfar i menjar” s’ha estès també en els supermercats, que o bé elaboren ells mateixos plats o bé en venen d’empreses que n’elaboren, com Bo de Debò o la omnipresent Casa Mas.

L’empresa va néixer el 1996 fruit de l’empenta de l’actual gerent, Sebastià Mas. Fins llavors repartidor de carn a botigues dels pobles i mercats, va voler donar resposta a les demandes de molts dels seus clients en solucions de plats preparats. Com ha explicat a Trentadies el trade marketing  de l’empresa, Eduard Corominas, “al llarg d’aquest anys la cosa ha anat canviant molt, tant a nivell de noves receptes com de noves inquietuds i projectes que ens han generat els nous clients”. A dia d’avui, Casa Mas té un catàleg de més de 40 referències, treballar algunes receptes per temporades i té una producció anual de quasi 9 milions d’unitats, facturant prop de 23 milions d’euros.

Tot això, en només vint anys. “La producció”, segueix Corominas, “la tenim tota centralitzada a la nostra planta de Castellterçol, on es fabriquen diàriament uns 25.000 plats, amb una planificació difícil de gestionar per la curta vida útil que tenen els nostre plats, ja que estem parlant de caducitats de màxim 18 dies, alguns plats menys”.

14-dossier-06-Trentadies
14-dossier-07-Trentadies
14-dossier-08-Trentadies

Teca Sàbat, fundada l’any 1975, és una empresa pionera en el concepte de menjar per emportar

Una cosa porta a l’altra. Més qualitat, menys durada. “La frase tòpica d’ingredients de primera qualitat”, diu Corominas, “crec que a Casa Mas es confirma. Per a nosaltres els ingredients són bàsics, de fet les receptes es creen i després es busquen els ingredients d’aquella recepta”. Com a exemple, explica que “treballem amb diferents marques de maionesa, quan allò fàcil seria agrupar referències per evitar sobreespai. La de l’ensaladilla és una i la del nostre pastís de tonyina és una altra totalment diferent que s’ajusta a l’objectiu organolèptic que volem per a aquest plat”. Pel que fa als ingredients, “treballem amb primeres marques conegudes pels consumidors i que es poden trobar a qualsevol supermercat”.

Que Casa Mas triomfa perquè els hàbits de consum han canviat és una cosa que tenen claríssima. Segons Eduard Corominas “el mercat de plats preparats és un dels que més ha evolucionat, ho estem veient amb projectes que ens arriben que fan que aquesta inquietud avui encara sigui latent. Llars monoparentals, els horaris laborals, el treballar els dos membres de la casa… Tot això ha fet que s’hagin trencat moltes barreres al consum d’un precuinat i envasat que fa un anys no existia. 

Només has de veure la major visibilitat que està dedicant la distribució a aquesta categoria o els diferents projectes de botigues que podem trobar pels carrers dels pobles i ciutats que donen solució aquesta realitat”.

A Casa Mas tenen clar que la categoria té perspectives de seguir creixent i que ha arribat per quedar-se, i les seves dades ho confirmen. A més a més, “hem notat un canvi en quan a les exigències o inquietuds del consumidor vers els plats preparats”, diu Corominas, “no es conforma amb el que tenia fins ara i ens demana productes més saludables, etiquetes lliures de conservants, matèria prima ecològica, etcètera”.

Un nou concepte de botiga

Si deixem els carrers de Sant Cugat i ens posem a navegar per internet, ràpid trobem un servei que ens sorprèn. Es tracta del Coolmado, una espècie de botiga virtual a través de la qual podem comprar a les botigues de tota la vida però estalviant-nos les cues i haver d’anar amb el cotxe amunt i avall.

Fundada el 2013 per Gemma Pascual, l’empresa Coolmado et porta a casa les carns del Corella, els productes de xarcuteria de la Griful, les fruites i verdures de la Carmeta, el peix de la Balandra, els làctics de la Granja Armengol, el pa de Turris, la pastisseria de la Sàbat i els productes dietètics de Gerd Dietètica.

14-dossier-09-Trentadies
14-dossier-10-Trentadies
14-dossier-12-Trentadies

“Som la solució per a famílies on treballen tots dos i no tenen temps o no els ve de gust anar a comprar”

La seva responsable ens n’explica el funcionament: “Còmodament, des de casa, fas la comanda i tries dia i hora”, diu Gemma Pascual. “La gràcia està en que servim en franges d’una hora, cosa bastant atípica, de manera que no t’has d’esperar tot el matí o tota la tarda perquè t’arribi la comanda”.

“La gent està encantada”, assegura, “perquè en un únic lliurament et porten el pa, iogurts, carn, fruita, verdura, peix… Tot fresc”. A partir de 60 euros de compra el servei és gratuït, i el preu és el mateix que a la botiga.

A la web coolmado.com s’hi troben 4.000 referències, que es diu ràpid. “Com que són botigues de confiança”, continua l’empresària, “de tota la vida, que ja saps com ho preparen i la qualitat que tenen, és fàcil que els nostres clients, quan ho proven, repeteixin”.

A més a més, quan fas la comanda pots escriure comentaris o observacions per donar detalls de com vols el producte, que si el pernil tallat fi, envasat al buit o no, el llom per llibrets, el peix sense espina, el pa tallat o sense tallar…

Ràpid, còmode i totalment fresc. “El peix, per exemple, se serveix fresquíssim”, diu Gemma Pascual, “perquè a les onze de la nit pots fer una comanda d’un quilo de lluç i a les sis de la nit es compra expressament per a tu, sota comanda, a la llotja”.

Sens dubte Coolmado s’ha fet un lloc al mercat gràcies als canvis d’hàbits dels santcugatencs. “Som la solució per a famílies on treballen tots dos i no tenen temps per anar a comprar, o el volen dedicar a una altra cosa”, explica Pascual. “És una tendència que anirà augmentant, segurament, per l’ús creixent d’internet i aquest canvi en els costums. La gràcia és que molts dels nostres clients ja coneixen les botigues, és on compraven, i s’adonen que l’única diferència és que ara s’estalvien les cues i haver d’aparcar, perquè la qualitat i el preu són exactament igual”.

Quan d’aquí unes dècades mirem enrere, què veurem? Les nostres àvies, quan eren joves, anaven cada matí a comprar a la plaça, i els nostres fills probablement pensaran que un mercat és un lloc per prendre vi i delicatessen. El menjar per emportar, preparat, o el que et porten a casa, ha vingut per quedar-se. Hem de dir adéu a la cuina?

Preparat... I a casa

14-dossier-13-Trentadies

Nostrum no n’ha tingut prou amb revolucionar el concepte del menjar preparat sinó que, ara, et porta també els seus plats d’1, 2 o 3 euros a casa o a l’oficina.

Amb una estratègia amb la qual preveu augmentar fins a un 20% les seves vendes, l’empresa fa un “doble salt mortal” i entra en competència amb serveis de menjar a domicili com Just Eat i Deliveroo.

Ja sigui a través de la seva web o de l’app Nostrum Go, per només 2,75 euros extres et porten el que vulguis allà on vulguis. Triomfaran?

Actualment la carta de Nostrum presenta desenes de plats de tota mena i per a tots els gustos que elabora des de la seva cuina central de Sant Vicenç de Castellet, al Bages.

D’aquesta manera, al concepte de botigues de menjar per emportar i amb un espai, també, per menjar in situ als seus establiments, s’hi suma   ara l’oferta a domicili.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari


*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar