MOVIMENT

Abdominals hipopressius

14-esports-01-Trentadies

Els exercicis abdominals hipopressius són una tècnica eficaç per reduir el perímetre de la cintura, restituint així la posició natural de l’abdomen. Per Daniel Andrada

Passat el Nadal probablement el nostre ventre s’ha eixamplat, els excessos en els àpats ens han fet engreixar i bona part del greix se’ns acumula a l’abdomen. Sort que amb l’inici del nou any hem decidit posar-nos en forma! El primer que farem serà fer exercicis abdominals per reduir la panxa i intentar arribar a l’estiu amb una bona “tauleta de xocolata”.

Fer abdominals és un dels exercicis més recurrents quan pensem en una taula d’exercicis per posar-nos en forma… Però sabem realment quins són els exercicis més adients per a nosaltres?

Un tip interessant és consultar a un professional la tècnica correcta per exercitar aquesta musculatura. Sovint els moviments que fem són potencialment lesius, sobretot per a les cervicals i lumbars. A més, cal recordar que la pèrdua de greix no s’efectua de forma localitzada, és a dir, fer abdominals no ens fa perdre greix de la zona abdominal, sinó que en perdrem de forma general de tot el cos, gràcies a la crema de greixos que produeix l’exercici. I com ja sabem, la millor opció per recuperar la línia és combinar exercici aeròbic i de tonificació amb una dieta equilibrada.

Els abdominals tenen una funció postural fonamental en el nostre cos. Fan una funció similar a la d’una cotilla, ja que ens permeten mantenir el cos dret compensant la tasca que fan les lumbars. Tanmateix, col·laboren en les funcions fisiològiques dels òrgans de la regió abdominal i en els moviments respiratoris. Però cal tenir en compte que els abdominals tendeixen a perdre el to muscular (musculatura fàsica, que tendeix a debilitar-se), per això cal entrenar-los constantment. Fer abdominals regularment és una mesura saludable per al nostre cos.

Sí, els homes també tenim sòl pelvià

Sovint, tot i fer una bona taula d’abdo-minals, el nostre ventre presenta una corba que impedeix mostrar la tan desitjada “tauleta de xocolata”. Això és així perquè en la majoria de plans d’entrenament no es té en compte la musculatura del sòl pelvià (suelo pélvico).

Tant dones com homes tenim aquests músculs, que amb l’edat i la vida sedentària s’atrofien si no els activem

Històricament la gimnàstica abdominal hipopressiva (GAH) s’ha orientat cap al públic femení, sobretot com a tècnica per recuperar la musculatura abdominal postpart. També és una proposta recurrent per a dones amb problemes uroginecològics (incontinència urinària, caiguda d’òrgans interns, diàstasi muscular…). Això és perquè les tècniques hipopressives són adients per tonificar la musculatura profunda de la regió abdominal (sòl pelvià i faixa abdominal) que es debilita amb el part o l’aparició de la menopausa i l’edat. Aquestes tècniques són més efectives perquè activen els músculs profunds. En canvi, els abdominals tradicionals només activen els músculs superficials. Tant dones com homes tenim aquests músculs, que amb l’edat i la vida sedentària s’atrofien si no els activem.

Els abdominals hipopressius són un conjunt d’exercicis útils per activar i mantenir el to muscular del sòl pelvià, millorant el control de la musculatura profunda de l’abdomen, que és la musculatura encarregada de fixar els òrgans de la regió ventral. Els hipopressius també són escaients per a la rehabilitació i prevenció de les patologies associades a una faixa abdominal i sòl pelvià hipotònics o disfuncionals. Alhora, reporten beneficis sobre la posició corporal, mal d’esquena, la capacitat pulmonar, i fins i tot el rendiment esportiu. Per aquests motius són una proposta adient per a tothom.

Les tècniques emprades són senzilles, i es basen en moviments respiratoris, abdominals i posturals. La tècnica essencial és l’apnea expiratòria seguida d’una contracció sostinguda de l’abdominal, creant una depressió en la línia abdominal, també anomenat hole. Són un conjunt d’exercicis que es poden aprendre en poques sessions i que es poden anar practicant de forma autònoma per mantenir activa aquesta musculatura.

la clau per a uns abdominals definits

A les persones que busquen uns abdominals definits sovint els costa perdre la corba abdominal, produïda per una dilatació de la musculatura profunda que subjecta l’estómac i el sistema digestiu. Per aquest motiu, podem trobar persones que tot i no tenir gaire greix en aquesta regió del cos i tenir els abdominals marcats, presenten una corba a la zona de l’abdomen. Els abdominals hipopressius són una tècnica eficaç per reduir el perímetre de la cintura, restituint així la posició natural de l’abdomen.

Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari


*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar