MOVIMENT

Concurs morfològic: qüestió de forma

14-hipica-01-Trentadies

En el món de l’hípica, quan es parla de “concurs” s’acostuma a pensar en la prova dels tres dies o concurs complet, que combina les tres disciplines de doma clàssica, camp a través i salt d’obstacles. Però hi ha un altre concurs on els cavalls lluiten per saber, senzillament, qui és el més guapo.

Igual que passa amb els gossos i, d’alguna manera, amb els humans i els seus concursos de miss i mister, en el món dels cavalls també s’organitzen concursos basats exclusivament en l’aspecte físic. Són els anomenats concursos morfològics. En ells es valora l’animal tenint en compte els estàndards morfològics i de caràcter de cada raça per tal que la cria d’aquestes mantingui els caràcters genètics que les defineixen. Aquestes races van des dels cavalls de pura raça àrab fins a l’andalusa o menorquina, passant pel més nostrat guarà (o ruc) català, els cavalls de tir i els híbrids com poden ser les mules.

De concursos morfològics se’n fan a molts llocs i cadascun té les seves característiques i regles, com el Concurs Morfològic Nacional de Cavall Pirinenc Català, que a finals de l’any passat va celebrar la seva 8a edició a Bossòst (Vall d’Aran), el de la Fira de Sant Martirià de Banyoles (cavall de tir, híbrid i guarà, amb diferents categories a partir del sexe i l’edat) o el que se celebra des de fa dècades a l’illa de Menorca: el Concurs Morfològic de Cavalls de Raça Menorquina d’Es Mercadal, que aquest any arribarà a la 27a edició.

14-hipica-02-Trentadies
14-hipica-03-Trentadies

Cavalls de tir, mules, rucs i ponis, així com cavalls de pura raça competeixen per veure qui té millor genètica

Per als amants dels cavalls aquests concursos són tot un espectacle. No només s’hi poden admirar exemplars bellíssims, sinó que permeten passar un dia molt agradable en família en un entorn natural i participar de les diverses activitats relacionades que s’acostumen a organitzar per a l’ocasió.

No hi ha cap agenda unificada on es puguin trobar tots els concursos previstos, de manera que una mica depèn de trobar-se’ls mig per casualitat o que algú que els segueixi et doni alguna pista. A la web de l’Asociación Nacional de Criadores de Caballos de Pura Raza Española (ANCCE) hi ha informació dels concursos que l’entitat organitza regularment a Espanya i a Amèrica, tot i que pot passar que us quedin força lluny.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari


*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar