MOVIMENT

Pompeia, la càpsula del temps

14-Viatges-01-Trentadies

Amb els seus carrers empedrats, les seves cases amb acolorits frescos a les parets, els seus patis i les seves botigues, Pompeia amaga, congelat en el temps, el testimoni de l’horrible catàstrofe que s’esdevingué fa gairebé dos mil anys. Recórrer-la no deixa indiferent a ningú. Per Jordi Mateu i Valls

Pompeia, com les ciutats veïnes d’Hercolà i Oplontis, constitueix un testimoni complet i vivent de la societat i de la vida quotidiana en un moment precís del passat, i no té equivalent enlloc del món. És molt més que unes ruïnes o un jaciment arqueològic: és el retrat d’una ciutat sencera aturada en el temps.

La sensació en recórrer els seus carrers, perfectament traçats a cordill, ens fa sentir que a qualsevol cantonada podem sorprendre els seus habitants en plena activitat. Una activitat que es va veure estroncada abruptament la matinada del 24 d’agost del any 79 dC.

Viure sota el volcà

Els materials volcànics proporcionen un dels sòls més rics del món. Segurament per això la plana que ocupa Pompeia era habitada des de temps antics. Però els avantatges de poder fer fins a quatre collites l’any tenia un preu… Ja que la ciutat dista només deu kilòmetres del cràter d’un dels supervolcans més temibles del planeta: el Vesuvi.

Feia dos-cents anys que el monstre dormia, però aquella matinada una terrible erupció seguida d’un flux piroclàstic va sepultar en poques hores Pompeia i els seus habitants sota metres de cendres volcàniques i pedra tosca, en una explosió de característiques apocalíptiques. Tota la ciutat i el seu contingut va quedar preservat en una autèntica “càpsula del temps”. Alhora, l’allau de materials volcànics que varen determinar la destrucció de Pompeia es van convertir irònicament en el sarcòfag que havia de portar fins els nostres dies el testimoni de les seves darreres hores.   

14-Viatges-02-Trentadies
14-Viatges-03-Trentadies
14-Viatges-04-Trentadies
14-Viatges-05-Trentadies

Pompeia conserva encara bona part del seu esplendor.

Tot i que no entra en erupció des del 1944, el Vesuvi és un dels volcans actius més perillosos del planeta.

No costa imaginar el tràfec diari al carrer, tot i els segles passats.   

El Vesuvi s’alça amenaçador a poc més de 10 kilòmetres de la ciutat.

Mosaic a la entrada d’una casa noble.

La ciutat oblidada

Pompeia va romandre colgada i oblidada durant gairebé disset segles. La seva troballa -per casualitat- i les primeres excavacions no es dugueren a terme fins a la primera meitat del segle XVIII.

Avui dia, Pompeia apareix davant els ulls dels visitants en quasi tota la seva extensió i els transporta al dia en què el destí va aturar el curs de la seva història. Caminar pels seus carrers perfectament empedrats; passejar pels “atrium” de cases que -aparentment- els seus propietaris acaben d’abandonar, contemplar botigues i tavernes provoquen una sensació difícil d’explicar i diferent a la que hom pot experimentar en la visita a qualsevol altre jaciment arqueològic, potser perquè el que estem contemplant és una instantània de la vida obtinguda 2.000 anys abans que s’inventés qualsevol màquina fotogràfica.

Visitar Pompeia

Diverses aerolínies ofereixen vols des de Barcelona-El Prat a Nàpols, on s’arriba en menys de dues hores de vol. La visita a Pompeia resulta força fàcil en transport públic. El jaciment és accessible mitjançant la línia de tren Circumvesuviana, tant des de Nàpols (30 minuts desde l’estació central de Piazza Garibaldi) com des de Sorrento. L’estació Pompei Scavi està situada a poc menys de 100 metres de l’entrada per la Porta Marina, una antiga entrada de la ciutat. L’excavació es oberta des de les 9 del matí fins a la posta del sol i el preu de l’entrada és d’11 euros, tot i que hi ha diverses possibilitats de descompte. Més informació a: pompei.it/scavi

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari


*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar