MOVIMENT

Estudiar esport

15-esports-01-trentadies

Esforç, sacrifici, passió, esperit de superació, companyonia, perseverança, treball en equip… Si tot això és el que et mou, el món de l’esport pot ser la teva professió. Per Daniel Andrada

La carrera que engloba l’ensenyament de les principals modalitats esportives i les ciències que les estudien és el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE). Tots coneixem aquests estudis com fer INEFC, però de fet l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya és un dels 7 centres que hi ha a Catalunya on es poden cursar aquests estudis. L’INEFC disposa de dues seus a Catalunya (INEFC Barcelona i INEFC Lleida), on a més d’impartir el Grau en CAFE acull altres estudis i formacions, espai per a la recerca i la investigació, a part de diferents esdeveniments esportius i congressos internacionals.

BATXILLERAT D’ESPORTS

Un cop acabats els estudis secundaris, per poder accedir a un Grau cal cursar el Batxillerat i fer les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). El Batxillerat es divideix en diferents famílies o modalitats, depenent de l’orientació dels estudis que es volen cursar posteriorment. En la majoria de centres educatius trobem tres vies (Arts, Ciències i tecnologia, i Humanitats i ciències socials).

El Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport té certes característiques pròpies que el diferencien d’altres estudis, com és la preparació física, ja que per accedir a aquests estudis és necessari superar unes proves físiques concretes. També es caracteritza pel coneixement anatòmic profund, que igual que la carrera de medicina o fisioteràpia és essencial per cursar aquest Grau.

El Grau en CAFE també aprofundeix en el coneixement de la fisiologia i la biomecànica, entre altres ciències relacionades amb l’estudi del funcionament del cos i el moviment. Això és així perquè el cos és el nostre mitjà de treball, la nostra matèria primera.

Per això hi ha alguns centres educatius que ofereixen un Batxillerat anomenat d’esports, que mitjançant les matèries optatives construeix un itinerari específic d’esports i ciències de l’activitat física (Escola Montcau–La Mola).

15-esports-02-trentadies
Image-Picture-Group-Hands-20160128-GLO-EN

Des del 2008 cal estar degudament titulat per treballar en una feina relacionada amb l’esport

SORTIDES PROFESSIONALS

El Grau en CAFE ofereix diferents sortides professionals. Tots identifiquem aquests estudis amb la sortida professional tradicional, que és la de professor/a d’Educació Física, i és cert que és una de les opcions, però no l’única. Existeixen 5 mencions d’especialització: Lleure i natura; Gestió esportiva; Alt rendiment i entrenament; Salut, i finalment Docència. Quelcom que permet als graduats accedir a diferents llocs de treball. També hi ha altres vies per accedir a aquests estudis: mitjançant el pas previ per Grau Superior, fent la prova d’accés per a majors de 25 anys o l’accés per a esportistes d’elit.

Una opció a considerar per arribar al Grau és escollir un itinerari passant per diferents formacions intermèdies (Grau Mitjà i Grau Superior d’esports). El recorregut és més llarg, però mitjançant aquestes formacions l’accés al món laboral és més ràpid.

UN VENTALL MOLT AMPLI PER ESTUDIAR ESPORT

La carrera no és l’única formació possible, trobem un gran ventall de formació esportiva. L’esport ha patit un profund procés de professionalització. La Llei de l’exercici de les professions de l’esport regula l’activitat d’aquest sector.

Des de l’any 2008 cal estar degudament titulat per treballar en qualsevol feina relacionada amb el món de l’esport. D’entre aquestes formacions destaca el Grau Mitjà en Conducció d’Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural (accés des d’ESO) i el Grau Superior en Animador d’Activitats Físiques i Esportives (accés des de Batxillerat). Dues formacions que donen accés a diferents feines relacionades amb l’esport i les activitats físiques. A més, trobem els ensenyaments esportius i les formacions pròpies de les federacions esportives de cada esport. Podeu consultar el portal web de l’Escola Catalana de l’Esport i del Departament d’Ensenyament, on es recull tot el ventall d’estudis relacionats amb el  món de l’esport.

Transmetre la passió que hom sent per l’esport és una de les feines més agraïdes que es poden fer.

Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari


*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar