MOVIMENT

Gaudir de la neu

15-viatges-01-trentadies

L’hivern, amb els seus dies curts i freds, podria semblar una època poc propícia per a l’activitat a l’aire lliure. No obstant, ens proporciona en forma de neu una font gairebé inesgotable de diversió. Text i fotografies Jordi Mateu i Valls

La diversitat paisatgística de Catalunya ens proporciona el rar privilegi de poder passar de la riba del mar a l’alta muntanya en poques hores. Els pocs centenars de quilòmetres que en el pitjor dels casos ens separen dels cims nevats fan que gaudir de la neu sigui una opció gens menyspreable en els mesos d’hivern. El ventall de possibilitats és immens!

Catalunya disposa actualment de 16 estacions d’esquí -10 d’alpí i 6 de nòrdic- que sumen un total de més de 200 quilòmetres esquiables.

A banda de la tradicional pràctica de l’esquí alpí o de fons, el senderisme amb raquetes i el trekking hivernal -practicats amb les necessàries precaucions- són activitats que cada temporada guanyen més adeptes. Fins i tot un bon trineu pot fer-vos passar estones extremadament divertides a la neu.    

15-viatges-02-trentadies
15-viatges-03-trentadies
15-viatges-04-trentadies

Per als debutants

Si és el primer cop que us sentiu atrets per iniciar la pràctica de l’esquí, segurament us trobareu davant del dilema de triar entre esquí alpí, de fons o potser el snowboard. Informeu-vos de les peculiaritats de cada pràctica per tal de trobar la que més s’ajusti a la vostra forma de ser, als vostres gustos i a la vostra forma física, i deixeu-vos assessorar per un expert a l’hora d’adquirir o llogar el material necessari per a cada modalitat.

Resulta molt convenient contractar els serveis d’un monitor o d’una escola d’esquí al començament. A totes les estacions d’esquí catalanes trobareu centres de formació i escoles amb professionals d’altíssim nivell. Assistir a unes quantes classes és divertit i impedirà que adquiriu vicis d’entrada, a més farà que des del primer dia feu bé les coses. Els temps en què apreníem a esquiar a base de patacades ha passat a la història!

15-viatges-05-trentadies

Abans d’anar a la neu

Consulteu la informació disponible sobre l’indret que penseu visitar. Si es tracta d’una estació d’esquí mirar l’estat de la neu, el nombre de pistes en servei o si els accessos són oberts serà molt útil.

Si en canvi us proposeu fer un trek-king o excursió amb raquetes en un lloc no controlat, és molt important que coneguem el grau de risc d’allaus. Després de nevades importants i en llocs de forts pendents la possibilitat d’un despreniment de neu creix de manera exponencial en dies calorosos o assolellats i és la causa principal d’accidents en la pràctica del senderisme hivernal.

En tots els casos és convenient estar informat de la previsió meteorològica, i incorporar el vestuari adequat al temps que farà. Naturalment, el vehicle que emprem en el nostre desplaçament ha d’anar equipat amb cadenes, anticongelant, i el dipòsit de combustible ple per tal de poder fer front a qualsevol eventualitat que es presenti.

Per últim recordar que l’ús d’ulleres de sol en dies clars i de cremes solars i hidratants és bàsic per protegir-nos de la fortíssima radiació UVA.

No hem d’oblidar que l’alta muntanya té un dels climes més severs que es poden trobar al planeta, la qual cosa no vol dir que ben equipats i preparats no en puguem gaudir també a l’hivern.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari


*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar