CREACIONS

L’art a Sant Cugat: 1950-1975, anys de subtils transformacions

15-art-01-trentadies

A l’inici de la segona meitat del segle XX el panorama cap a la modernitat començà a canviar força, tant a Catalunya com al nostre poble, gràcies a l’esforç d’uns homes que també feren aportacions clau al món de la plàstica, amb il·lusió i esperança en el renaixement del país. Per Josep Canals

El període 1950-1975 fou un moment important, caracteritzat per les noves generacions d’artistes sorgides de les aules del Casal Parroquial i com a conseqüència de l’entrada del corrent informalista a Catalunya; un corrent que podem ubicar entre els anys 50 i 60. L’informalisme arrelà a casa nostra perquè va començar a haver-hi un desig de contemporaneïtat que portava intrínsecs molts valors latents en la societat del moment.

Les conseqüències de les dues grans guerres i la Guerra Civil espanyola s’anaven allunyant, i el país començà a experimentar una recuperació amb la indústria turística i la lenta entrada de noves tecnologies, així com la incidència que van començar a tenir els mitjans de comunicació. Tot això es traduí en un canvi progressiu de la societat europea i també de la nostra.

15-art-03-trentadies
15-art-02-trentadies

D’esquerra a dreta i de dalt a baix, obres de Joaquim Viñolas, Muxart i Tomàs Aymat.

El món de l’art es va impregnar d’aquest canvi. A més del talent i l’aptitud propis dels creadors plàstics, aparegué el fet que l’artista sent que està en un temps i en un país de canvis, i que, com a individu, té la necessitat d’expressar plàsticament tot allò que viu. L’obra d’art s’implica amb el moment històric i de recerca mitjançant el món interior de l’artista, que l’exterioritza a través de les seves obres. Així, la seva reflexió s’obre pas entre la societat buscant uns ideals més democràtics i lliberals.

Mentrestant també es dugué a terme una nova ordenació administrativa del poble, que el 1958 convertia el sector de Valldoreix en una entitat local menor. Foren anys en què diversos artistes van venir a viure aquí. I és que, cap als anys seixanta, els plans de desenvolupament que es van fer a tot l’Estat espanyol van comportar un lent canvi en el règim, amb una notable inversió estrangera d’industrialització, d’immigració i de boom turístic.

Aquí, l’efecte d’aquests canvis va ser desigual: l’agricultura santcugatenca va retrocedir en favor de la indústria, instal·lant-se alguna petita empresa tèxtil a la vila. Fou en aquest context que nasqué a la Casa Aymat l’Escola Catalana de Tapís, i la vinculació d’artistes i intel·lectuals als postulats de canvi d’aquesta empresa. Canvis, doncs, administratius, de nouvinguts, de començament de poble residencial, de desaparició gradual de l’agricultura…

A Sant Cugat es fa patent la consciència d’evolució del propi poble a cavall dels nous temps.

Joaquim Viñolas i Grau Garriga

15-art-04-trentadies

Joaquim Viñolas i Grau Garriga introduïren l’informalisme a Sant Cugat, que va fer créixer una autèntica polèmica en contra de l’abstracció. Tal com succeïa a la resta del país, s’associà modernitat a abstracció i reaccionarisme a realisme, cosa que va dividir el món de l’art entre abstractes i realistes. Aquesta situació fou bona per a la nostra ciutat, perquè afavorí l’aparició dels primers grups d’artistes locals. Fou el moment en què, en la seva faceta d’escultor, Grau Garriga va realitzar el primer baixrelleu instal·lat en un espai públic l’any 1949. Es tracta d’un medalló amb el perfil de Lluís Millet, fet sota el concepte dels cànons tradicionals de l’escultura clàssica. Està situat a la plaça del mateix nom, davant de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari


*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar