COS i ÀNIMA

El pa d’ahir

15-gastro-01-trentadies

Parlem una mica del pa, que ens fa cada dia millor l’esmorzar, el dinar i potser també el soparPer Claudia Jaen

Aquest aliment bàsic ha patit moltes modificacions per part de les grans fàbriques i indústries, tot i que és i sempre ha estat un aliment de necessitat primària, a més de que a Catalunya se’n mengi tantíssim. Van començar a fer modificacions genètiques perquè donés més de si, perquè pugés més, per obtenir més rendiment, per conservar-lo millor, perquè estigués més blanc, per poder vendre dues barres de pa a 1€ a qualsevol hora…

Però… Sabem què introduïm al nostre cos quan mengem aquest pa amb aquestes condicions tan “òptimes”? Perquè el menjar és el que ens fa més forts, sans, i intel·ligents. La capacitat de fer exercici tant físic com mental es posa al mateix nivell de la qualitat del que mengem. El nostre cos és el nostre vehicle, el nostre Porsche vermell, i per això volem cuidar-lo millor.

Las farines mòltes a la pedra conserven totes les seves propietats nutritives, les vitamines, proteïnes i sals minerals que el cos demana per funcionar. El cos sempre triarà la forma més saludable de viure. Per això necessita un combustible apropiat (si es ecològic millor). El pa fet amb massa mare dóna a l’organisme informació reconeixible en quant a ferments i bacteris. A més, les aportacions dels cereals són molt saludables, ja que aporten vitamines, minerals, proteïnes, fibra i hidrats de carboni.

El pa elaborat a partir de massa mare dóna a l’organisme informació reconeixible en quant a ferments i bacteris

Però la conseqüència de totes les modificacions que ha patit el pa ha estat que molta gent arribi al seu límit de consum, i això hagi produït les tan conegudes intoleràncies i al·lèrgies que avui dia estan molt presents en els nostres cercles d’amics, familiars i companys de feina.

Per això, perquè el pa el necessitem però no aquest pa modificat, hem de tornar a menjar farines i cereals naturals, integrals, ecològics. Aquell pa negre que menjaven els nostres avis, en èpoques dolentes. I més avui, que podem escollir entre tantíssimes varietats de pa. Tenim espelta, sègol, kamoot… Són blats diferents, que no han estat modificats i que encara conserven el nivell de gluten que el cos està preparat per consumir. Pans més digestius i saludables. El pa d’ahir.

Claudia Jaen és professora de cuina a l’Ateneu Santcugatenc. Més informació a www.ateneu.cat

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari


*

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar