MOVIMENT

Una escapada a l’Holanda més autèntica

Us proposem visitar un dels paratges més representatius dels Països Baixos, alhora que més evocadors de la determinació i la lluita dels holan-desos contra els elements.Benvinguts a Zaanse Schans. Text i fotografies: Jordi Mateu i Valls

A uns vint minuts en tren de la populosa i turística Amsterdam, trobem Zaanse Schans. Un indret únic al mon, on el temps sembla haver-se aturat fa quatre-cents anys. Amb els seus molins de vent i les seves casetes de fusta, aquest llogarret enclavat enmig d’un pòlder (terreny guanyat al mar) conserva l’encís de l’Holanda més autèntica.

En baixar del tren a la estació de Zaandijk, el primer que detectem és un intens aroma de cacau que impregna l’aire. No en va la xocolata te importància històrica a la regió, i a Zaanse Schans hi ha una important factoria -que fabrica més de 130 varietats diferents- i un museu sobre l’elaboració d’aquest producte.

Si seguim caminant pel passeig que voreja la fàbrica de xocolata -Willy Wonka n’estaria ben cofoi- no trigarem gaire a albirar el primer molí de vent genuïnament holandès just a tocar amb la riba del riu Zaan, que sovint és transitat per grans embarcacions de transport fluvial de mercaderies.   

Un llogarret de conte

La primera vista de l’aldea de Zaanse Schans s’obté des del pont llevadís que creua el riu Zaan. Des d’aquí es poden veure sis molins de vent, amb segles d’història a les espatlles, dedicats a tasques tan diverses con el serrat de fusta o la mòlta d’espècies. Tots ells són visitables a l’actualitat, previ pagament d’un tiquet.  

Pero Zaanse Schans no és tan sols els seus molins. El lloc és una fidel imatge de l’Holanda rural del segle XVIII, plena de canalets y petits ponts per comunicar els carrers amb els cuidats jardins y les casetes de fusta pintades indefectiblement de color verd. Algunes de les cases que veurem són rèpliques de les que existien en aquella època, mentre que altres són autèntiques, transportades fins aquest indret des de la seva ubicació original.

Resulta absolutament encisador passejar pels carrers que voregen els canals, amb ribes verdes de gespa que a la primavera s’esquitxa del groc encès dels narcisos que s’emmirallen en les quietes aigües, i sorprendre la visió fugaç d’una fotja o d’un ànec de coll verd, o el ràpid envol d’un bernat pescaire sorprès entre la carritxa i la boga.

COM ARRIBAR-HI:

Des de Barcelona, nombroses línies aèries enllacen amb l’aeroport d’Amsterdam-Schiphol. Entre elles, KLM, Transavia, Vueling o Iberia. Un cop a Amsterdam, tot i que la línia 91 d’autobús hi va, el mes pràctic per visitar Zaanse Schans és agafar el tren a l’estació Amsterdam Centraal. Cal adquirir un bitllet fins a Zaandijk (anar i tornar 6,20 euros, en segona classe) en algun dels expenedors automàtics. No oblideu validar-lo! Els revisors passen sempre, i anar sense bitllet (o ocupant seient en la classe equivocada) por costar-vos una multa.

La història d’un rescat

El que veiem a Zaanse Schans, però, forma part d’un passat del qual els holandesos se senten força orgullosos. Entre l’any 1600 i 1700 la riba del riu Zaan era la primera zona industrial del món, amb gairebé 1.000 molins de vent. De tots ells, però, pels volts de 1920 amb prou feines en quedaven una vintena. Va ser aleshores que els veïns de Zaanstreek varen fundar l’Associació “De Zaansche Molen” amb l’objectiu de preservar els darrers molins de la regió, tot traslladant-los a la seva ubicació actual, per peces i per carretera i vaixell. Una tasca difícil de pensar que fóra possible als anys 20 del segle passat.

Així va nàixer l’any 1925 Zaanse Schans, amb la finalitat de protegir aquest patrimoni de l’urbanisme que l’amenaçava. L’indret actualment està declarat “Lloc de Conservació a l’Aire Lliure”, i a més a més dels molins conserva un important conjunt d’habitatges d’època.

Formatge i esclops

Al poblat també podreu trobar dos dels elements més característics dels pòlders holandesos. Els esclops, imprescindibles per a moure’s en els terrenys semi-inundats, i el formatge.

Aquest darrer es pot comprar a la granja de Catharina Hoeve, rèplica d’una formatgeria del segle XVII, especialitzada en formatges de vaca, cabra i ovella. Edam, Gouda, fumats, o amb gust a espígol o paprika són algunes de les varietats que es poden degustar i adquirir.

Pel que fa als esclops, al Klompenmakerij Kooijman podreu admirar -i adquirir- tota mena d’esclops de tota mida, alguns amb decoracions realment artístiques, i conèixer en viu i en directe els secrets de la seva fabricació.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar