MOVIMENT

Paleotraining

L’ésser humà, tal com el coneixem actualment, té el seu origen a l’Àfrica fa aproximadament 200.000 anys. Milers d’anys després, el nostre cos segueix sent molt similar al que teníem en el període Paleolític. Per Daniel Andrada

El nostre cos s’ha anat adaptant, generació rere generació, a les condicions que l’envoltaven. Les dents són un clar exemple d’aquest canvi genètic: gradualment tenim canins menys incisius i els queixals del seny es van perdent, ja que la forma d’alimentar-se ha evolucionat; els aliments que ingerim són més tous i per tant no requerim dents tan esmolades. Fins i tot s’ha observat que alguns individus ja no tenen queixals del seny de manera congènita.

Tot i això, l’ésser humà ha canviat poc anatòmicament al llarg de la seva existència. En canvi, l’entorn, els hàbits i el nostre estil de vida han canviat radicalment. Ens hem adonat que el fet de no moure’ns com els nostres ancestres debilita el nostre cos, ens limita funcionalment i pot comportar problemes per a la salut. Per evitar-ho existeixen diferents mètodes d’entrenament per mantenir una condició física saludable. Una proposta que té molt present aquesta problemàtica és el Paleotraining.

SEDENTARISME 
La societat està canviant a una velocitat de vertigen, les properes generacions ja no treballaran amb les mans, més enllà de picar tecles a l’ordinador. Avui en dia les habilitats físiques per sobreviure en un entorn salvatge són irrellevants, i cada cop més la nostra societat té hàbits més sedentaris. Aquesta inactivitat física pot comportar perjudicis per a la salut. La situació ve condicionada per una baixa participació en l’activitat física durant el temps d’oci i un augment dels comportaments sedentaris durant les activitats laborals, com també per l’ús de mitjans de transport passius.

El sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals. Està relacionat amb malalties cardiovasculars, diabetis, osteoporosis i l’obesitat, entre d’altres. A més, l’accés fàcil als aliments, la proliferació de productes amb alts nivells de sucres o greixos, o l’excés de kilocalories en els àpats; al cap i a la fi, dietes poc equilibrades que cada cop s’allunyen més de la dieta mediterrània, completen aquesta problemàtica.

EL MÈTODE PALEOTRAINING
Per combatre el sedentarisme apareixen noves tendències en el món del fitness que proposen mètodes revolucionaris per mantenir el nostre cos en forma. El Paleotraining és un mètode modern inspirat en el passat i que trenca amb el model de gimnàs tradicional. Es basa en exercitar el cos seguint moviments “propis del període Paleolític”. L’objectiu és realitzar moviments naturals i recuperar la mobilitat perduda.

El nostre cos està dissenyat per ser eficient en situacions naturals. Encara que l’ideal seria anar a la natura a córrer, saltar, escalar roques o grimpar pels arbres, la realitat que vivim no ens ho permet. Per això als centres de Paleotraining han desenvolupat diferents plans d’entrenament que permeten treballar aquestes habilitats i que es poden fer amb materials senzills com són pedres, cordes o troncs, a les seves instal·lacions.

Amb aquest mètode es vol recuperar la funcionalitat total del nostre cos. Per això els exercicis funcionals són la base d’aquest entrenament. Exercicis que contraresten els efectes del sedentarisme i els mals hàbits posturals. I tot això amb una gran varietat de sessions d’entrenament per tal d’evitar l’adaptació a estímuls coneguts.

DIETA PALEO
Aquest mètode d’entrenament es complementa amb el que anomenen la dieta Paleo. La dieta “paleolítica” és una dieta equilibrada, que recomana els aliments naturals presents en el període Paleolític com: fruites, verdures, fruits secs, carn, peix o marisc. I sobretot rebutja els aliments processats. A la teva salut no li convé el menjar tan occidentalitzat, és a dir, el menjar que està ultra processat i que sovint té un excés de sucre, additius o greixos; en definitiva una dieta on ingerim un excés de kilocalories provinents d’aliments poc naturals.

Pots trobar diferents centres Paleotraining a Terrassa, Sabadell, Barcelona, Banyoles i Girona.

Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar