MOVIMENT

Al ritme de les “ye-ye”

Aquest mes us proposem una passejada des de Lleida a la Pobla de Segur en un tren històric, tot recorrent alguns dels paisatges més espectaculars de Catalunya a bord del “Tren dels Llacs”. Per a apassionats de la historia del ferrocarril i per als que no, també. ¡Viatgers al tren!
Text i fotografies Jordi Mateu i Valls

La ruta ferroviària que us proposem té l’origen en el fallit projecte transpirinenc d’unir la ciutat de Lleida amb la de Saint Girons, a França, a través del Port de Salau, en un traçat de 89,35 km. Inaugurada el 3 de febrer de 1924 (tram Lleida – Balaguer), el tram fins a la Pobla de Segur uneix la capital del Segre amb el final de línia des de 1951.

L’any 2005 la línia, en mans de Renfe, era deficitària i a punt de tancar, per la qual cosa la línia Lleida–La Pobla de Segur és traspassada “in extremis” per Renfe a Ferrocarrils de la Generalitat. Tot seguit, a l’abril de 2006, comencen les obres de restauració del traçat i a l’estiu del 2007 es restableix el servei de la línia.

Un recorregut captivador

El traçat transcorre inicialment per la dreta del riu Segre des de Lleida, travessant la fèrtil plana ilerdenca farcida de fruiters, fins a Balaguer. Ho fa per una via única en un itinerari planer fins que arriba a les primeres muralles muntanyoses de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa, incipients contraforts del colossal Montsec que s’alça una mica més al nord, i que acabarem travessant pel mític pas de Terradets.

Ben aviat, el tren s’endinsa a la conca del riu Noguera Pallaresa, que ressegueix fidelment entre embassaments i congostos espectaculars, fins a la Pobla de Segur. Per arribar-hi el tren, convertit per mor del gegantí paisatge en una insignificant eruga penjada a cavall de parets i precipicis, travessarà un total de 41 túnels i 31 viaductes.

L’encant d’un temps passat

Tot i que els actuals trens que donen servei a la línia són moderns -es van posar en servei l’any passat- i disposen de totes les comoditats, us recomanem sens dubte que feu el trajecte a bord del “Tren Històric” que circula en determinades ocasions (vegeu dates i horaris) per aquesta espectacular ruta.

Les locomotores dièsel de la sèrie 308 que arrosseguen els vagons varen ser construïdes l’any 1968 i estaven concebudes per prestar serveis mixtes tant de línia com de maniobres. Aquestes unitats tractores són conegudes com a “ye-yés” -d’aquí el títol del reportatge- pel seu característic moviment de balanceig.

Les “ye-yés” arrosseguen quatre cot- xes d’època de la sèrie 6000, un cotxe cafeteria, on a més d’una espaiosa bar-ra des d’on contemplar el paisatge que travessem hi trobarem diversos seients amb taules, i per últim també un furgó postal. Tot a l’interior us transportarà a l’època més romàntica del transport per ferrocarril de la primera meitat del segle passat. Una experiència, de debò, memorable.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar