DOSSIER

Els trenta viatges de Trentadies

Somiar és fàcil… Complir els somnis, no tant. Per complir-los, però, el primer que hem de fer és somiar-los, i aquest és l’objectiu d’aquestes pàgines: somiar plegats en llocs increïbles, llocs que convirtirien les nostres vacances en una experiència memorable. Per Oriol Sumsi 

La següent llista està feta a partir de “materials” diversos. La majoria de llocs que hi apareixen han estat sug-gerits per viatgers que han tingut la sort de ser-hi i que, en tornar, ens ha provocat un atac d’enveja (que mai és sana, no ens enganyem). Algunes de les propostes, però, sorgeixen de contemplar mapes, llibres, fotografies i llistes d’aquestes que ens torturen per internet, titulades “Els 15 llocs més espectaculars del planeta” o “24 llocs que has de veure abans de morir”. És molt probable que, si no s’inventa en breu la vida eterna, morim abans de visitar-los tots… Però alguns d’ells potser sí, igual que molts altres que no surten a la llista. I és que de fet, sovint és anant a llocs famosos i “coneguts” que acabem descobrint els nostres llocs, aquells realment especials, personals i intransferibles.

1 BELIZE, PETIT PERÒ VALENT

De “platges paradisíaques” n’hi ha moltes, moltíssimes, a tots els oceans. Més enllà de la clàssica Polinèsia o de les illes més famoses del Carib, Belize és encara, per a molts, un destí desconegut. Rodejat de països castellanoparlants, aquest petit estat anglòfon té una història i uns paratges que et deixaran astorat, com el famós Great Blue Hole, un forat rodó de 125 metres de profunditat situat entre esculls i amb tota mena de fauna marina.

2 DELTA DE L’OKAWANGO

Botswana és, gairebé tot, un gran desert, però al nord-oest del seu territori té una de les més grans meravelles del món natural: el delta del riu Okawango. A diferència de la majoria de deltes, però, aquest no desemboca al mar, sinó al desert del Kalahari. Incapaces d’arribar a la costa, les seves aigües s’estanquen, però en fer-ho creen una explosió de vida salvatge com n’hi ha poques. Elefants, lleons, girafes, hipopòtams… Tots els personatges d’El rey león, concentrats en un sol punt.

3 ESCULTURES SUBMARINES

Cancun és, probablement, un dels destins més visitats del Carib, començant perquè és “proper” i barat d’anar-hi, però sobretot perquè al seu voltant (Cancun en sí és força lletjot) hi ha autèntics paradisos. Des de fa uns anys, a més, hi ha un nou atractiu per animar-s’hi: el Museu Subaquàtic d’Art (MUSA), que només pot visitar-se amb bombolles d’oxigen o fent snorkel. Una experiència realment única.

4 UN DELS “FINS DEL MÓN”

Al planeta hi ha molts llocs que s’anuncien com el “més al nord” o “més al sud” i tots són molt curiosos. El que et proposem aquí és “el punt més al nord de l’Amèrica del Sud”: es tracta del Cabo de la Vela, situat a la península de la Guajira, a Colòmbia. No és gaire fàcil arribar-hi, perquè no hi ha transports regulars… Però quan hi arribis no en voldràs marxar. Palabra.

5 L’AUTÈNTIC EVEREST

Si preguntem a qualsevol quin és el punt més alt de la terra, dirà sense dubtar que és l’Everest. Si ho preguntem a un geòleg, però, potser ens dóna una resposta diferent: l’Everest és la muntanya més alta respecte el ni-             vell del mar, sí, però no la que està més allunyada del centre del planeta. Aquest honor correspon al Chimborazo, a l’Equador. No cal dir que els seus 6.263 metres són més assequibles que els 8.848 de l’Everest si no ets Kilian Jornet.

6 QUÈ DIMONIS ÉS AIXÒ?

mirant la foto no sembla que això pugui ser real, sinó tret de la pel·lícula Avatar, com a mínim… Però ho és. El Fly Geiser està situat en els terrenys d’un rancho del comtat de Washoe, a l’estat nord-americà de Nevada. El guèiser i els seus colors són 100% naturals, tot i que el seu origen es deu a l’acció humana, quan als anys 60 els propietaris de les terres van intentar fer un pou per intentar expoltar l’energia geotermal de la zona. Qui ho anava a dir que del pou en sortirien tots els colors de l’arc de Sant Martí? Ni Disney.

7 GIBRALTAR CATALÀ

De Gibraltar només se n’acostuma a parlar per qüestions polítiques, per dir que ha de ser espanyol, o que ha de seguir sent anglès, o que ha de tenir sobirania compartida… El cas és que sigui quina sigui la bandera que el corona, el Peñón segueix allà i és un lloc força interessant de visitar. I no només pels micos: a l’est del minúscul territori hi trobem la Catalan Bay, on a part d’una bonica platja i bons restaurants hi ha una part de la nostra història.

8 FLORS I VIOLES

Indonèsia és un país increïble, for-mat per, atenció, més de 17.000 illes. Això és un arxipèlag de veritat! Algunes d’elles, com la de Java o la de Bali, són força conegudes, però n’hi ha moltes, moltíssimes, que encara no han patit la invasió dels turistes. És el cas de l’illa de Flores… I ja us podeu imaginar la raó per la qual els portuguesos la van anomenar així en “descobrir-la”. Na- turalesa exhuberant, volcans actius, platges de somni i flors, moltes flors.

9 EL GRAN DESCONEGUT

Si els Estats Units et col·loquen a l’Eix del Mal, ja has begut oli: la gent tindrà por de visitar-te, pensant que el país és perillós i ple de gent antipàtica. És el cas de l’Iran. Què ho fa, però, que absolutament tot-hom que s’anima a visitar-lo en torna encantat i recomenant-lo a tort i a dret? Potser perquè hi descobreixen gent encantadora, acollidora, pacífica i amb una història, cultura, arquitectura i naturalesa úniques al món.

10 PASSOS DE GEGANT

Irlanda és un país que, no se sap ben bé per què, cau bé a tothom. És relativament petit, proper, còmode per passar-hi unes petites vacances i, sobretot, “molt verd”. Sembla ben bé un país tret d’un conte… Un conte on també hi ha gegants, com els que van crear l’espectacular “Calçada del Gegant”!

11 SI VOLS AÏLLAR-TE…

Res millor que Islàndia. Tot i que en els últims anys s’ha posat bastant de moda i cada vegada et trobaràs amb més “companys de viatge”, continua sent un territori molt poc poblat, amb espai suficient per a tothom, com pot comprovar-se amb la illeta de la foto, Elliðaey, que només té una casa.

12 LA PICADA DE L’ARANYA

Al sud d’Itàlia, al “taló de la bota” anomenat Salento, se celebra als voltants del 15 d’agost una de les festes més vibrants del Mediterrani. De fet no és una festa, sinó moltes, successives i en multitud de poblets: es tracta de ballar la pizzica, un ball antiquíssim, espasmòdic i sensual.

13 DOS PER UN

Dividida per la guerra i la política mundial, Corea es resisteix, mal-grat tot, a perdre la seva identitat. Igual que passava a Berlín fins al 1989, una frontera artificial separa dos móns antagònics, però interessants per igual. A Corea del Sud regna el capitalisme i el consumisme més extrem. A Corea del Nord el comunisme i l’aïllament forçat. T’atreveixes a visitar Corea i dir quins són els bons i quins els dolents?

14 OLOR DE VAINILLA

Madagascar és una d’aquelles “anomalies” del planeta que fan venir ganes de viatjar. Illa tocant a l’Àfrica, la llengua dels seus habitants prové, en canvi, de les illes del Pacífic… I la seva cultura és una curiosa barreja d’elements malais, bantús, àrabs i francesos. Els seus immensos baobabs semblen trets del Petit Príncep i la riquesa de la seva flora i fauna et deixaran embadalit.

15 L’ILLA DE LA FUSTA

Si no fos perquè Espanya i Portugal viuen, des de fa segles, d’esquena, Madeira (que està més a prop de la Península que les Canàries) seria infinitament més coneguda i visitada. Més enllà del bust de Cristiano Ronaldo a l’aeroport de Funchal, l’illa està plena d’encants i té una temperatura ideal.

16 ESPERIT HIPPIE

La teva idea de viatge inclou una d’aquelles antigues furgonetes Volkswagen, nits sota les estrelles i immenses platges desertes on, de tant en tant, se sent bufar una balena? Potser el teu destí ideal és la Baja California, a Mèxic, una estreta i llarguíssima penín-sula que “no porta enlloc”.

17 EL CENTRE DE LA TERRA

No sabem si Jules Verne coneixia la Mina de Naica (Chihuaha, Mèxic) quan va escriure la seva novel·la Viatge al centre de la terra, però ben bé podria ser. Us heu fixat en la foto? Les figures de color taronja són petits humans caminant entre extraordinàries i delirants formacions de cristall.

18 PENJATS

Aquesta foto del monestir del Niu  del Tigre, al Bhutan, va impressionar tant en Xavier Moret (com podeu llegir a l’entrevista de les pàgines 48-50) que no va parar fins a posar-hi els peus. Situat en plena serralada de l’Himàlaia, al costat del Nepal, el Bhutan és un país estranyíssim, on la Constitució prioritza la felicitat per sobre de la riquesa material.

19 MORENA DE LA SIERRA

No us deixeu enganyar: la foto de sota no és de Montserrat. És a dir, sí que és la Verge de Montserrat, però no la que hi ha a Catalunya, sinó la que hi ha dalt del cerro de Monserrate, a Bogotà. A part de tenir la mateixa patrona, la capital de Colòmbia és una ciutat fresca i plena de vida. T’encantarà.

20 LLACS I VOLCANS

Nicaragua és, potser, el país menys conegut i menys visitat de l’Amèrica Central. Per què? És molt tranquil, acollidor i compta amb meravelles com aquesta de la foto, un llac on les illes són volcans i per on pots anar amunt i avall en bicicleta, imbuït de forces telúriques i envoltat d’una explosiva vegetació tropical.

21 EMBOGINT LA BRÚIXOLA

Sí, posar els peus al Pol Nord és possible. Bastant car, però pos-sible. Diverses companyies ofe-reixen creuers durant l’estiu seguint  di-ferents recorreguts. Durant el trajecte es fan parades més o menys llargues a diversos punts de Groenlàndia i en un número variable d’illes de l’Atlàntic Nord. Entre els “avistaments” hi ha tota mena d’ocells marins, els temibles óssos polars i icebergs, molts icebergs.

22 DESPACITO…

El país que ha vist néixer la indiscutible canción del verano i, d’aquí poc, el vídeo més reproduït de la història d’internet (superant final-ment el Gangnam Style) és una illa plena de contrastos. Territori (que no estat) “lliurement associat” als Estats Units, la seva població sembla que prefereixi cantar i ballar que parlar de política. No és estrany que el producte que més exporta Puerto Rico sigui el reguetón.

23 UN TREN, DOS CONTINENTS

si de vegades se’ns fa llarg el trajecte entre Barcelona i Sant Cugat, que no arriba a una hora, imagineu-vos el Transsiberià, que triga vuit dies entre Moscou i Vladivostok! Es tracta d’un viatge per a amants del tren, no hi ha dubte, sobretot per als que no tenen pressa i gaudeixen del paisatge, de llegir i de prendre vodka amb els companys de vagó. La línia té branques que porten a Mongòlia, la Xina i Corea.

24 FESTA EN MAJÚSCULES

L’estiu és temps de festes majors. A Catalunya n’hi ha centenars, repartides per tota la geografia, començant al juny i fins ben entrat el setembre. A webs com festesmajors.net i festacatalunya.cat hi pots trobar calendaris per no perdre-te’n ni una… Però si tens ganes de sortir del país, aprofitar per fer una mica de turisme i menjar com un déu, una de les millors opcions és la Semana Grande de Bilbao (en euskera Bilboko Aste Nagusia), que aquest any se celebra entre el 19 i el 27 d’agost. L’encarregada de donar el txupinazo de sortida és Marijaia, que amb els braços oberts simbolitza una alegria que dura més d’una setmana.

25 HOP, HOP!

Primavera Sound, Sònar, Cruïlla… Cada any el mateix. No tens ganes de variar una mica? Si busques un autèntic festival, no n’hi ha cap com el que des de l’any 1961 se celebra a la petita localitat de Guča, a Sèrbia. La protagonista indiscutible és la trompeta i la gran família dels instruments de vent, tocats per infinitat de bandes tan professionals com “amateurs”. Aquest any cau entre els dies 9 i 13 d’agost i inclou concerts, entre molts altres, del mític Goran Bregović. Si ets fan de les inclassificables pel·lícules d’Emir Kusturica com Gat negre, gat blanc i Temps de gitanos, a Guča en viuràs una en viu.

26 PER ZEUS!

Encara que sembli mentida, no cal anar a Grècia per veure temples grecs. De fet, com es pot veure amb el de la foto, a Sicília fins i tot estan més ben conservats que a Grècia. Aquest és l’anomenat de la Concòrdia, a la ciutat d’Agrigento, però també n’hi ha a Segesta, Selinunte, Siracusa…

27 THE FUTURE IS NOW

Visitar Singapur és el més semblant a fer un viatge en el temps. Aquesta petita illa presumeix de la seva gran riquesa construint tota mena d’edifics estrafolaris… Mentre que la seva cultura és una extraordinària fusió de tradicions malaies, xineses, índies i angleses. Ah, atenció: està prohibit mastegar xiclet.

28 OMMMMMMMMM

Sri Lanka s’està posant de moda, però encara ets a temps de ser el primer de la teva colla d’amics en posar-hi els peus i presumir-ne. Situada al sud-est de l’Índia, tant pel seu tamany com per la bonhomia dels seus habitants és una illa ideal per combinar un viatge iniciàtic amb unes vacances de calma vertaderament budista.

29 VISITA FAMILIAR

És sorprenent la connexió que podem establir amb els nostres parents més propers del regne animal. El Parc de la Selva Impenetrable de Bwindi, a Uganda, és un dels millors llocs que hi ha actualment al món per anar a tenir una autèntica “conversa” amb els nostres cosins goril·les.

30 REAL O PLASTIDECOR

Acabem aquest recorregut de somni amb un altre d’aquests llocs que sembla mentida que existeixin. I és que les muntanyes de Zhangye Danxia, situades a la província xinesa de Gansu, semblen més un dibuix fet per un nen petit que no pas el nostre estimat planeta Terra. Bon viatge!

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar