MOVIMENT

Activitats extraescolars

Ja sigui des d’una vessant esportiva, lingüística, creativa o musical, una activitat extraescolar és una bona opció per conciliar l’horari laboral, escolar i familiar. Per Daniel Andrada

En tornar a l’escola després de les vacances d’estiu, un dels principals mals de cap que tenen els pares i mares és resoldre el complicat trencaclosques que implica quadrar els horaris de la feina i l’escola. Conciliar l’horari laboral, escolar i familiar no és gens fàcil. Per solucionar aquest trencaclosques una opció recorrent és apuntar els fills a alguna activitat extraescolar, alliberant així una mica les àvies i els avis, que sovint estan sobreexplotats. De fet, la millor opció seria passar més temps amb els fills i gaudir de les tardes en família, però rarament el ritme de vida dels adults ens permet disposar d’aquest temps per convertir les experiències en família en la millor activitat extraescolar.

Escollir l’extraescolar que faran els teus fills al llarg del curs no és una tasca senzilla, decidir-se entre tanta varietat pot arribar a marejar. Les opcions semblen inesgotables: anglès, música, arts plàstiques, ball, informàtica, reforç escolar, programació i robòtica, ioga, teatre, esport de totes les modalitats, etcètera. A l’hora d’afrontar aquesta tria apareixen nombrosos dubtes: quina activitat extraescolar és la més adient?, quantes extraescolars ha de fer?, quantes hores hi ha de dedicar?, el nen/a és qui ha de triar?, hem d’escollir l’activitat que més li agrada?, una extraescolar de reforç o bé una per consolidar les seves destreses?…

No existeix l’extraescolar perfecte. L’elecció d’una activitat extraescolar o altra depèn de molts factors que els pares han de valorar optant per la millor opció pels seus fills. Un bon punt de partida pot ser escollir activitats que potenciïn les seves fortaleses i reforcin les seves febleses.

Més hores no vol dir més aprenentatge

Els nens han de tenir el seu propi temps lliure. Sovint tendim a pensar que cal complementar l’aprenentatge dels nens a l’escola amb hores fora de l’horari escolar per ampliar  els seus coneixements, però patim el risc de sobresaturar-los. Els nens han de poder disposar de temps per jugar, distreure’s, cercar els seus propis interessos i, fins i tot, per aprendre a avorrir-se. 

Consells bàsics a tenir en compte a l’hora de prendre una decisió:

· No s’ha d’imposar una activitat concreta.

· El nen/a s’ha d’implicar en l’elecció de l’activitat.

· Cal tenir en compte les seves capacitats i habilitats.

· L’activitat extraescolar pot ser formativa però ha de tenir un caire clarament lúdic, no hauria de ser una extensió de la jornada escolar.

· 1 o 2 extraescolars màxim, la sobre- estimulació pot ser perjudicial.

EXTRAESCOLARS D’ESPORTS

Dins el gran ventall d’activitats que s’ofereixen fora de l’horari lectiu, els esports són una de les opcions més sol·licitades. La natació, el bàsquet i sobretot el futbol són els esports més demandats, però hi ha extraescolars de gairebé cada modalitat esportiva.

Si finalment t’has decidit per una activitat esportiva, les extraescolars de Multiesport són una molt bona opció. L’extraescolar ha de ser una activitat motivant i divertida pel nen o nena que la fa, per tant deixar-los escollir l’esport que volen fer sovint és l’opció més emprada, però cal tenir present que de petits coneixen pocs esports i ràpidament els enlluernen els esports tradicionals com el futbol o el bàsquet. L’opció Multiesport inclou aquests esports i d’altres. L’objectiu d’aquesta modalitat d’extraescolar és donar a conèixer als més petits diferents esports, així els nens poden tastar modalitats esportives menys convencionals.

Les activitats Multiesport inclouen els esports típics però també jocs tradicionals, balls, circ i expressió corporal

Al llarg de tot el curs i de manera rotativa practiquen diferents esports i activitats diverses com: jocs tradicionals, balls, circ o expressió corporal, entre altres.

És una proposta escaient per a nens i nenes de primària, ja que en edats primerenques l’objectiu d’una activitat esportiva ha de ser desenvolupar les seves habilitats motrius, la coordinació i les qualitats físiques bàsiques, a través del joc. Centrar-se en únic esport pot implicar massa especialització. És millor que en aquestes edats els nens creïn una base esportiva general àmplia i desenvolupin habilitats diverses, a partir d’una gran quantitat de situacions esportives, i no limitin la seva riquesa motora i les seves possibilitats de practicar diversos esports en el futur.


Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar