DOSSIER

Perseguint un somni

Els Castellers de Sant Cugat s’enfronten al major repte de la seva història: el 3 de 9. El procés per aconseguir-lo és llarg, laboriós i ple d’incògnites, i Trentadies no ha volgut perdre l’oportunitat de viure’l de prop. 

Fotos M. Pellicer / Arxiu  CSC Text Oriol Sumsi 

Dijous, vuit del vespre, Sala Canigó. Assistim al nostre primer assaig dels “camises verdes”. El primer que ens sorprèn és precisament que, de camises verdes, n’hi ha ben poques… Més aviat són de tots colors.

La sensació inicial és de caos, almenys per als que no hi estem acostumats. Nens corrent amunt i avall, grups de gent parlant per tot arreu, gent que es canvia de roba, gent que arriba, gent que s’enfaixa… És un caos, sí, però de seguida ens avisen: és un caos ordenat. Si ens hi fixem bé ho comencem a entendre, comencem a distingir grups… I així ens els anomenen: l’equip de canalla, l’equip de pilars, l’equip de tronc, l’equip de pinya. Els observem un per un i veiem com cadascun assaja el que li és propi. El caos es comença a ordenar.

Penjada a la paret hi ha una petita pissarra amb els castells que s’assajaran aquell dia… I en una altra pissarra, molt més gran, tot de pinyes dibuixades i centenars d’etiquetes magnètiques amb els noms de cadascun dels castellers: un autèntic puzzle que serveix perquè tothom sàpiga quin lloc exacte ha d’ocupar en cada castell.

Quan al cap d’uns minuts tothom el té clar, comença l’assaig pròpiament dit, o això ens sembla, perquè aviat descobrim que mai s’assaja un castell sencer, sinó per parts. O bé la de baix, o bé la de dalt, però sencer només es fa a plaça.

Són les 20:42. “Va, som-hi, sisplau, comença l’assaig!”, crida un dels dos caps de colla, en Biel Samsó. Es fa el silenci. I es fa un castell. I un altre. I un altre. Tots per parts. Alguns, a través d’una xarxa, d’altres amb alguns castellers aguantant-se en un pilar metàl·lic de l’estructura de la sala. Entre castell i castell, alguns aprofiten per fer un glop d’aigua o un parell de mossegades a un entrepà. Tot plegat acaba a quarts d’onze, no sense que abans ens demanin si podem “donar pit”, és a dir, ajudar a fer més forta la pinya. Diem que sí, és clar, donem pit. Quants més serem més riurem.

De Sant Cugat a Formentera 

L’idíl·lica illa de Formentera va tenir, del 2009 al 2013, una colla castellera, i la seva història està íntimament lligada amb Sant Cugat. De fet, van ser castellers santcugatencs els seus principals impulsors i fundadors. La presidenta dels Castellers de Sant Cugat, Gemma Aristoy, ens explica que el 2008 van coincidir alguns gausacs a les festes de Santa Maria i que, l’any següent, van tenir la idea de fer que, ni que fos per uns dies, hi hagués una colla a l’illa. Joan Recordà i Bernat Picornell van dissenyar la camisa, groga i amb botons de color turquesa, i el 5 d’agost de 2009 la Colla Castellera Ses Talaies de Formentera va fer la seva primera actuació, senzilla i amb castells molt modestos, però que van anar guanyant complexitat durant els anys següents. “Era una mena de colla de colles”, explica Aristoy, “perquè s’hi van sumar castellers de Sants, de Sagrada Família, d’Igualada, de Manresa…” I la història va seguir fins al 2013, quan el projecte es va abandonar, “tot i que pot resorgir qualsevol estiu”, diu.

Diferents espais

Avui l’assaig no serà a la Sala Canigó, sinó al bell mig de la plaça d’Octavià, davant del Monestir. L’objectiu de fer-ho aquí és doble. “Ens va bé per situar-nos”, ens explica l’altre cap de colla, Àlex Castellarnau, “perquè és un espai obert, amb soroll, com el que tindrem quan fem el castell”. Lluny queda, sí, l’ambient “tècnic” de l’espai d’assaig habitual, el seu terra pla, l’ambient 100% casteller. Aquí a la plaça hi ha santcugatencs passejant, nens amb bici, gent sopant a les terrasses, senyores que s’asseuen als bancs a mirar. “Assajar aquí serveix perquè la gent ens vegi”, ens diuen, “així ens coneixen i els que volen s’hi poden afegir”.

Gent sempre en falta. En Marc Serra, que porta més de dotze anys a la colla i té força perspectiva de les seves dinàmiques, ens explica que “a la colla hi ha un flux continu d’entrades i sortides, entre trenta o quaranta persones noves cada l’any, però també en marxen vint o trenta, de manera que creixem, però a poc a poc”. I en aquestes entrades i sortides, el 3 de 9 està actuant com a revulsiu. “Amb la crida del 3 de 9 està tornant gent”, ens diu en Ferran Ballester, que actualment té quatre membres de la família a la colla, tot i que hi havien arribat a ser tots sis. I és que a la colla hi ha lloc per tothom, homes i dones, petits i grans. “Aquesta és la gràcia”, assegura Ballester, “que tinguis l’edat que tinguis pots tenir una funció dintre de la colla, no només fer castells, sinó qüestions d’infraestructura, d’organització… És tan important el tronc com la pinya, i aquí és on hi ha la grandesa del món casteller, tothom és important, des del que està a l’últim cordó fins a l’enxaneta, totes les parts són igual d’importants independentment de que unes es visualitzin més que altres”.

 

L’objectiu del 3 de 9 està fent que antics membres de la colla es reincorporin i que n’apareguin de nous

No només castells

La colla santcugatenca no es limita a fer castells, sinó que organitza altres activitats culturals com el Premi Literari Gausacs Amunt, que aquest any arriba a la seva quarta edició.

La temàtica d’enguany és “L’origen dels castells” i s’hi pot participar en les modalitats de narrativa i de poesia. Hi ha quatre categories segons l’edat: Categoria 1 Infantil (1r, 2n i 3r de primària), Categoria 2 Infantil (4t, 5è i 6è de primària), Categoria 3 (ESO, batxillerat i cicles formatius) i Categoria 4 (Adults).

El termini de presentació acaba el 29 d’octubre, així que no et pots distreure si hi vols participar.

Els materials s’han de presentar enciant un correu electrònic a premi.literari@castellersdesantcugat.cat amb l’assumpte “4t Premi Literari Gausacs Amunt”. El veredicte i el lliurament de premis serà el dissabte 11 de novembre a les 12 del migdia a la sala d’audiovisuals del Museu de Sant Cugat. Les bases completes es poden llegir a l’adreça: www.castellersdesantcugat.cat/gausacs-amunt

Comença l’assaig del desitjat 3 de 9 amb folre. Hem transcrit les indicacions del cap de colla (amb algunes expressions que per als que no som entesos sonen a xinès): “Primer cordó del formatget… Segon cordó del formatget… Tercer cordó del formatget… Tanquem la soca! Pugem segons! Toni, hauries d’anar cap a la teva dreta. Cap a la dreta. Aquí. Val, val, ja estàs bé aquí. Vinga, contraforts, i crosses! Vinga, crosses preparades! Dins! Ho compactem ara, eh? Esperem un moment… Vinga, que ens quedem ben col·locades totes… Vinga, ben compacte… Bé! Vinga, estem bé aquí, eh? Vinga, estabilitzem! Va, primera! Vinga, força a baix, eh? Vinga, pugem terços al darrere! És un folre a terra, eh? Vinga, boníssima soca! Terços col•locats… Pugem laterals! Vinga, ben centradet, eh? Va, bona mida aquí terços… Vinga, van quarts directes! Laterals, entrem alhora! Vinga, soca, toca treballar ara, que tenim el pes de laterals, eh? Vinga, van quarts! Ens hem d’aconseguir col·locar més d’hora, laterals… Vinga, va, pujarem quarts! Qui vulgui del públic es pot afegir, eh? Bé, terços! Vinga, quarts, amunt. Maneu vosaltres, terços, eh? Vinga, col·loquem quarts… L’estabilitzem un momentet… Ara no tenim pressa, no va sencer… Podem treballar-lo, eh? Vinga, controlem… Va, bona! Vinga, quintes… Vinga, forts… Vinga, mantenim aquest folre! Apretem a baix, eh? Vinga, atents que entren quints! Vinga, controlem… Ben treballat… Bé, folre! Va… Vinga, entren quints… Vinga, quints col·locats! Va, i ara toca aguantar-lo, eh? Vinga, aguantem una miqueta… Vinga, força a baix… Va, soca, va, prova de força, eh? Bé… Vinga, aguantem… Vinga, que queda, queda, queda pes aquí, eh? Va, ens acostumem! Vinga, ben aguantat, terços, molta tècnica aquí, eh? Fantàstic!

Vale, vinga, quints, avall… Vinga, laterals, toca treballar laterals, ara, eh? Vinga, surten quintes… Vinga, surten quarts… A mida que baixem ajudem, eh? Les mides comencen a ser molt bones, ja no és només de tècnica, eh? Ens queda bastant ben quadrat! Vinga, baixem terços i anem ajudant! Vinga, anem treient el folre… Vinga, molt bé l’esforç! Moltes gràcies!” I sonen aplaudiments dels mateixos castellers i de tota la plaça.

L’assaig, ens diuen, ha anat bé, tot i que hi ha més problemes dels que sembla, constatant que des de fora fer un castell sembla molt més fàcil del que és. Veient els assajos, veient la increïble complicació de fer un castell humà de nou pisos d’alçada, som conscients de la dificultat de tot plegat, i de la justificada alegria quan les coses surten bé.

Processos paral·lels

La preparació del 3 de 9 està coincidint amb la situació política del país, incerta i convulsa. Els caps de colla es mostren preocupats. “La situació del país, ara mateix, ens genera complicacions a nivell d’assaig i a nivell mental”, ens diu Samsó, “la gent està estressada, descansa poc, va tard…” Castellarnau hi afegeix que “la planificació que havíem fet era per arribar bé a la data prevista, però ara no ho tenim clar”. Segueix Samsó: “Per fer aquest castell per primer cop a la teva història has d’estar molt fort mentalment”.

Cita amb la història: si tot va bé, el 3 de 9 amb folre es podrà veure el dissabte 28 a la plaça d’Octavià

La sensació que el procés polític i el “procés” del 3 de 9 estan, d’alguna manera, lligats metafòricament, s’en-forteix amb aquestes paraules de la Magalí Maymó, una de les fundadores de la colla: “Fa vuit o deu anys dos mem-bres de la colla especulaven sobre què arribaria abans, si el 3 de 9 dels Castellers de Sant Cugat o la independència de Catalunya”. Segons ens explica Marc Serra, “les opinions dins de la colla són diverses, intentem aglutinar el màxim d’edats i maneres de pensar…Però com a colla hi ha hagut un posicionament polític a favor del dret a decidir”.

Es complirà el somni?

“Jo en tinc moltes ganes”, ens diu la Mariona Bota, que va entrar als Castellers quan només tenia 4 anys i per qui la colla, assegura, és una part fonamental de la seva vida. “Pensava que mai s’arribaria a fer i ara és possible, serà un somni fet realitat”. Si tot va segons el previst, el llargament desitjat 3 de 9 s’estrenarà durant la Diada de l’Esperidió, a Tarragona, el dissabte 21, i a Sant Cugat durant la Diada Castellera de la Festa de la Tardor, el dissabte 28, a partir de dos quarts de sis de la tarda, a la plaça d’Octavià.

“És molt difícil, és un castell molt xungo”, segueix la Mariona, “però no em fa por… Confio en la colla, confio que surti bé. No sé què passarà, però crec que la gent hi està posant molta dedi-cació, moltes ganes…” Tindrem la sort de viure aquest moment històric?

Connexions internacionals

Els passats dies 13, 14 i 15 els Castellers de Sant Cugat van viatjar ni més ni menys que a la capital britànica per visitar una de les seves colles amigues, els Castellers of London, fundada el 2015 i de la qual els gausacs són padrins juntament amb la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Segons ens han explicat, en principi havien d’actuar a l’Old Spitalfields Market, però degut a la situació política de Catalunya una setmana abans de l’actuació la direcció del mercat va decidir retirar els permisos i van haver de trobar un lloc alternatiu, que finalment va ser el parc Lordship Recreation Ground, situat al nord de la ciutat.

Allà van fer una actuació on els Castellers of London van aixecar un 3 de 6, un 4 de 6 i un 3 de 6 amb agulla, mentre que els santcugatencs van fer un 5 de 7, un 4 de 8 i un 4 de 7 amb agulla. Finalment, les colles van fer un 4 de 6 de germanor, amb pinya i tronc mesclat de les dues colles, diversos pilars i una prova del 3 de 9 amb folre.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar