MOVIMENT

El boom del pàdel

És fàcil d’aprendre a jugar, és econòmic, divertit i no requereix una gran condició física… No és difícil entendre per què el pàdel triomfa tant. Per Daniel Andrada

Avui en dia tothom ha sentit a parlar del pàdel i probablement hi ha jugat alguna vegada o bé coneix algú que el practica. A Sant Cugat trobem una gran oferta per gaudir d’aquest esport, hi ha pistes a tot arreu: en disposen els clubs de tennis, gimnasos, centres especialitzats, naus industrials amb pistes cobertes, hotels, i fins i tot els nous edificis d’oficines ja es dissenyen pensant on ubicar la pista de pàdel. A més, les pistes es construeixen en un tres i no res, sembla que brotin com bolets a la tardor. D’un dia per l’altre, al costat de casa, on hi havia un camp de futbol sala s’hi han fet 4 pistes de pàdel, que ara estan plenes a tota hora, matí o tarda, laboral o festiu.

Una característica destacada d’aquest esport són els cops de paret. Estem habituats a que en la majoria d’esports el terreny de joc sigui una única superfície, el terra. En canvi, en el pàdel també en formen part les parets laterals i de fons. El reglament permet que la pilota reboti a les parets del camp propi abans de fer-la passar a camp contrari, quelcom que dota aquest esport d’una alta continuïtat en el desenvolupament del joc. A més a més, el servei s’efectua de sobrebot, és a dir, després de fer botar la pilota, fent molt més fàcil aprendre a realitzar el servei i que l’inici del joc sigui molt ràpid. En el tennis, en canvi, el servei és l’element tècnic més difícil d’assolir, i això fa que el joc no sigui tan fluït. A part, la manca de parets que permetin el rebot de la pilota i les majors dimensions del terreny de joc fa que el tennis sigui un esport més lent i discontinu, afegint que la condició física per recórrer tota la pista ha d’ésser superior. Per últim, el preu mitjà per poder practicar aquests dos esports és totalment diferent. Motius que expliquen l’èxode de tennistes cap al pàdel.

Lesions en el pàdel

El pàdel és un esport d’allò més divertit però, com en tota activitat física, no estàs exempt del risc de patir una lesió. El pàdel és un joc molt dinàmic i per tant estàs en moviment constant, i aquesta característica comporta sobtats canvis de ritme i direcció. El cos s’orienta cap al camp de l’adversari però també cap a les parets del propi camp per efectuar cops que facin rebotar la pilota a la paret, quelcom que comporta girs complets sobre l’eix del cos. Per poder pivotar i fer aquests moviments, les articulacions del nostre cos han de treballar permanentment.

En aquest esport les lesions més freqüents són els esquinços de turmell i genoll. Això es produeix perquè les articulacions se sotmeten a constants arrencades, frenades i girs. Si els músculs no estan forts, no poden frenar les forces que finalment reben els tendons i els elements articulars, que amb el temps es poden desgastar, o en el pitjor dels casos trencar.

Dit tot això, què podem fer per prevenir aquestes lesions?

Realitzar un bon escalfament

L’escalfament és sempre necessari en tot esport. La funció principal d’aquest ha de ser preparar el cos per a la pràctica esportiva posterior i prevenir possibles lesions.

Preparació física prèvia

Una bona preparació física orientada a entrenar les necessitats pròpies de l’esport que practiques et garanteix poder practicar-lo sense forçar el cos en excés.

Exercicis per enfortir les articulacions

La tonificació és un element de prevenció. Si els músculs són forts, suportaran part de les forces pròpies dels gestos del pàdel, descarregant les articulacions. El treball de propiocepció és útil per tonificar la musculatura més profunda, millorant l’equilibri, la força i la coordinació del segment.

Escollir el calçat adient

Dur un calçat adequat minimitza el risc de patir una lesió. Les sabatilles per jugar a pàdel tenen més grip a la sola, per no lliscar en excés, i a més porten cambra d’aire o gel per reduir l’impacte articular, com també subjecció pel turmell.


Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar