MOVIMENT

Nordic Walking

Couple hiking

La nova manera trendy d’anomenar el “sortir a caminar” de tota la vida, o una pràctica realment diferent? Per Daniel Andrada

Sortir a caminar és una de les activitats físiques més senzilles per mantenir-se actiu, ja que ens ajuda a millorar les funcions cardiovasculars i respiratòries, les musculars i la salut òssia. Però atenció: no serveix comptabilitzar l’estona que camines per anar a la feina o pujar les escales de casa, ni tampoc anar de shopping durant hores. Si volem que sigui una activitat física eficaç, cal calçar-se les vambes i dedicar-hi una bona estona.

L’Organització Mundial de la Salut estableix uns nivells mínims d’activitat física setmanals recomanats. En el cas dels adults es recomana dedicar un mínim de 150 minuts setmanals i realitzar activitats físiques aeròbiques moderades com caminar, o bé realitzar 75 minuts d’alguna activitat física aeròbica vigorosa o intensa. En el cas dels infants i joves es recomana que acumulin un mínim de 60 minuts diaris d’activitat física moderada o intensa. Convé també incorporar exercicis que reforcin els músculs i els ossos, i que el tipus d’activitats siguin sobretot aeròbiques.

Young fit couple hiking in nature. Adventure, sport and exercise. Detail of male step, legs and nordic walking poles in green woods.

Principals beneficis de la pràctica regular de la marxa nòrdica:

  • Incrementa la capacitat cardiopulmonar
  • Augmenta el consum de calories
  • Afavoreix la prevenció de l’osteoporosi 
  • Millora la capacitat funcional i la qualitat de vida
  • Pot millorar els símptomes de pacients amb fibromiàlgia, càncer, diabetis, artritis, cardiopaties, Parkinson i malalties respiratòries, entre altres

La marxa nòrdica

El Nordic Walking, que es pot traduir com a “marxa nòrdica”, és una activitat que consisteix en sortir a caminar emprant dos bastons per acompanyar la marxa. Va néixer als països nòrdics com una forma d’entrenament per als esquiadors de fons quan no hi havia neu. És un esport senzill i econòmic, alhora que útil per fer salut. Existeixen entitats i grups que organitzen sortides populars obertes a tothom -no només per a jubilats- ja que afavoreixen les relacions socials i familiars.

La tècnica d’aquest esport requereix coordinar correctament el moviment de les cames amb el dels braços i els bastons. És convenient fer servir els bastons? Sí, ja que ens ajuden a mantenir una bona postura corporal, a repartir l’impacte articular i a propulsar-nos. Per ajustar els bastons a l’alçada correcta només cal agafar-los amb normalitat i veure si l’angle del colze amb el braç forma un angle de 90 graus.

També és convenient emprar els dos sticks per preservar la higiene postural, l’ergonomia de l’esquena i l’equilibri entre la força que fa un braç i l’altre, com també per activar els braços i per tant el tren superior, fent així l’activitat molt més completa. Amb la tècnica correcta es pot arribar a treballar gairebé el 90% de la musculatura del nostre cos, mentre que quan caminem sense bastons només en mobilitzem el 30%. A més a més, són un bon element de suport per transitar per camins irregulars i evitar possibles caigudes.


Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar