MOVIMENT

Els Reis ja vénen, els Reis ja van

S’apropa la nit màgica del 5 de gener, en la qual els Reis Mags d’Orient recorren els carrers de tots els pobles i ciutats. Saps, però, on i quan va començar aquesta tradició?

fullet_nadal_15x15_pag

Si Jesús de Natzaret va néixer l’any 1 i som al 2017, seria d’esperar que la tradició de les cavalcades reials fos molt, molt antiga… Però no és així. La cavalcada més antiga del país és la d’Alcoi, on es fa ininterrompudament des de l’any 1885. Hi ha una notícia al desaparegut Diario de Barcelona on es parla d’una primera escenificació dels Reis Mags a la capital catalana l’any 1855, però no va tenir continuïtat. La d’Alcoi consta, doncs, com la més antiga, fet que li ha valgut la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional. Altres cavalcades molt vintage són la d’Igualada, que data de 1895 i que, a part dels tres Reis, inclou al popular Faruk, un patge que apunta les malifetes dels nens en un llibre negre. La de Sant Vicenç dels Horts és també molt antiga, també, va ser el 1896 quan els Reis van començar-hi a repartir joguines des d’un carro.

fullet_nadal_15x15_pag

La Cavalcada Reial més antiga del país és la d’Alcoi, on va començar l’any 1885

24-trentadies-hipica-04

Cavalls i carrosses

Si les cavalcades es diuen cavalcades és per una senzilla raó: originalment els  Reis anaven a cavall, ja fos directament sobre el llom de l’animal o sobre un carro tibat per cavalls. Amb el temps la tradició ha evolucionat i Melcior, Gaspar, Baltasar i els seus fidels patgeshan fet acte de presència en montures cada cop més espectaculars, ja siguin camells o dromedaris o bé en carrosses que no tenen res a envejar a les del Carnaval de Rio de Janeiro.

Com que la imaginació no té límits i any rere any els Reis se les empesquen per encisar els més petits, Ses Majestats s’han deixat veure sobre tota mena de vehicles, ja siguin vaixells, trens, heli-còpters o fins i tot globus aerostàtics. I pel que fa al seu seguici, s’ha vist i s’hi veurà de tot, des de dansaires, equilibristes i trompeters fins a ballerines gegants i bandes de percussió caribenya.

Cada població té les seves tradicions pròpies i patge propi, ja es digui Gregori, Fumera, Karim, Hassan, Ali Bei, Pepet o Xiu-Xiu. El més tradicional de tot, però, és que els Reis recorrin els carrers dels pobles i ciutats a cavall o en carrosses tirades per cavalls. Com, sinó, en podríem dir cavalcada?

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar