DOSSIER

30 consells per estalviar

El gener és un mes dur. Les sempre excepcionals compres nadalenques s’han notat, i molt, en el nostre compte corrent… I arriba el moment de posar una mica de cap en les nostres despeses. Segueix aquests consells i veuràs que, sense fer gaires esforços, estalviar és possible. 

Fes números. Les diferències de preus en els supermercats són tan grans que, elegint bé on compres, pots estalviar fins a 1.000 euros anuals. Suma-hi els 200 menys que et costarà una bona tarifa d’energia i els 200 menys d’una bona tarifa de telecomunicacions. En les compres de productes (electrodomèstics, pneumàtics, mòbil…) et pots estalviar centenars d’euros fàcilment. La conducció eficient i triar una bona benzinera poden representar uns 250 menys… Ho veus clar, no? Vigilant una mica el que gastes, al cap de l’any potser tens 2.000 o 3.000 euros més al compte.

1 Productes de temporada

Vivim en un món on, si volem, podem menjar maduixes a l’hivern i taronges a l’estiu. Molt barates, però, no seran. Si volem cuidar la nostra butxaca, el millor que podem fer és consumir productes de temporada i de pro-ximitat. El sabor està assegurat, a part que estalviem uns quants fums al planeta. I a qui no li vénen de gust, ara, unes carxofes o uns calçots?

2 No entris al primer super que vegis

Segons l’últim estudi de supermercats que va fer l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), l’estalvi anual que podem fer segons on comprem oscil·la entre els 276 i els més de 3.000 euros, situant-se en una mitjana de 900 euros. Això per a una cistella de la compra estàndard, sense renunciar a res, simplement aprofitant els millors preus. Val la pena mirar-s’hi una mica, no? No és una qüestió de cèntims, són 900 euros a l’any.

3 D’internet a casa

La compra online no para de guanyar terreny. Mai superarà el tracte personal que et donen les botigues de tota la vida, però no es pot negar que té avantatges. Una opció “equilibrada” és comprar per internet allò voluminós, pesat i de marques conegudes, reservant per al mercat allò que cal mirar amb els propis ulls.

4 No et deixis enganyar

El marketing dels productes alimentaris és brutal i implacable. Vés amb compte amb les “ofertes”, sobretot les que t’ofereixen descomptes per quantitat: “3×2”, “tamany familiar”, “20% més gratis”, etc. Mira bé les dates de caducitat, si necessites realment tant de producte i si l’oferta és realment tal. Compte també amb els productes amb “cognom”: expressions com “casolà”, “bio” o “de pagès” sovint no contenen res més que un preu inflat.

5 Contracta el que necessitis

Una bona part del que pagues de llum ve de la potència contractada. Cada 1,15 kW de potència representen uns 60 euros l’any. Si mai et salta l’ICP (interruptor de control de potència) que els nous comptadors ja tenen incorporat, potser significa que tens contractada més potència de la necessària. Mira-t’ho bé i redueix, si cal, els kW que tens contractats, al cap de l’any et pot representar un bon estalvi… I sense fer res.

6 Optimitza

Els electrodomèstics tenen més d’un botó, i apretar el correcte et pot fer estalviar molta ener-gia. Escull un programa de baixa tem-peratura (tant a la rentadora com al rentaplats) i apaga la cuina o el forn una mica abans per aprofitar la calor residual. Regula bé el termostat de nevera i congelador i col·loca’ls lluny dels focus de calor, ja que en cas contrari els fas treballar més. Una altra cosa que fem poc i que ens pot fer estalviar uns 50 euros l’any és evitar l’stand by. Tot i que gasta molt menys, apagar del tot la televisió o l’equip de so, així com desendollar els carregadors quan no els fem servir, pot reduir un 10% el consum.

7 Mira bé la tarifa que més et convé

La publicitat de les companyies energètiques sempre et fa creure que pagues menys que mai, però la veritat és que les factures no paren de pujar. Dedica una estona a comparar les diferents opcions que hi ha al mercat i tria la que s’adapti més a les teves necessitats. Tarifa plana? Discriminació horària? I de quina companyia? Sense gaires esforços, pots estalviar fàcilment 80 euros anuals en la teva factura elèctrica.

8 Tampoc cal anar en samarreta per casa

Estar calentó a casa durant els mesos d’hivern és un plaer, però no cal passar-se. El simple fet d’anar en jersei et pot fer estalviar moltíssim: tenir la casa a 21º en comptes de a 24º retalla un 20% el consum energètic. A l’estiu passa igual, cada grau de diferència es veu reflectit clarament en la factura. Una manera intel·ligent d’estalviar és invertint en aïllament, que serveix tant per a l’estiu com per a l’hivern. A la llarga, ho amortitzes.

9 De mica en mica s’omple la pica

La factura de l’aigua no deu ser el teu principal maldecap, però tot suma… I si estalvies aigua no només ajudaràs la teva butxaca, sinó també el medi ambient. Tancar l’aixeta mentre et rentes les dents o rentes els plats, no engegar la rentadora o el rentaplats fins que no són plens, o substituir els banys per les dutxes et pot fer consumir molts menys litres, i per tant estalviar uns bons euros. També són bona idea els limitadors de cabal i les cisternes de doble descàrrega.

10 Paquets innecessaris

La factura de telecomunicacions que paguem cada mes pot arribar a ser molt elevada. Internet, telèfon fix, televisió per satèl·lit, canals privats… Els paquets que ofereixien les companyies són molt temptadors, però sovint fem servir un percentatge molt baix del que tenim contractat. Estalviar uns 15 o 20 euros mensuals és molt fàcil si t’ajustes al que realment consumeixes.

11 Compte amb els paranys i els telèfons d’informació

No n’hi ha prou amb trobar la millor tarifa, també cal fer-ne un bon ús i evitar trucs o enganys. Vigila amb els telèfons d’informació, els jocs, els tarots i la subscripció a serveis mitjançant SMS… Els telèfons que comencen per 800 i per 900 són gratuïts, però els que comencen per 803, 806, 807, 901, 902 i 905, entre altres, són molt cars. I la majoria d’informació la podem trobar per internet.

12 Que no et volin les dades

La majoria de tarifes de dades funcionen igual: un cap s’acaben les gigues que tens contractades, la companyia et comença a cobrar pel consum addicional fins que s’acaba el mes. Informa’t bé de les noves tarifes (hi ha companyies que et donen 20 gigues per uns 20 euros) i utilitza sempre que puguis els wifis públics o privats. Vigila també amb les apps que utilitzes: les que contenen moltes fotos i vídeos fan volar les megues.

13 Millora el senyal de wifi

Si se’t talla sovint la connexió o tens molt poca velocitat de descàrrega, pot ser que no estiguis utilitzant el router adeqüat, que algú t’estigui robant el wifi (canvia la contrassenya) o que el senyal no arribi correctament a tots els racons de la casa. Una de les solucions més fàcils i econòmiques és usar un amplificador/repetidor de wifi. Per uns 30 euros n’hi ha de bons.

14 No tots els bancs són iguals

Molts busquem la comoditat i fugim de la paperassa. Vam obrir un compte fa deu anys (o quinze, o vint…) en un banc o caixa i allà seguim, com si hi tinguéssim un lligam sagrat i etern. Però no ho és. Escollir un bon banc ens pot suposar estalviar força diners. El principal monstre a superar són les comissions. Informa’t bé del que t’ofereix cada entitat si hi domicilies la nòmina i els rebuts de serveis. Alguns comptes et tornen un percentatge de les domiciliacions, altres et paguen un interès sobre el saldo mitjà… Com que volen captar nous clients, els bancs ofereixen condicions favorables si et quedes amb ells. Aprofita-te’n. Que ja estan lluny aquells temps en què ens regalaven paelles i televisors.

15 Pagar per treure diners?

L’època de les xarxes de caixers ja és cosa del passat. Actualment per treure diners d’un caixer que no és de la teva entitat et fan pagar una comissió. I fa una mica de ràbia. Tria i remena entre les entitats i pregunta explícitament quantes extraccions pots fer gratuïtament al mes o a l’any i so-bretot en quines entitats. Hi ha bancs amb els quals pagues per tot, amb altres, al contrari, gairebé no pagues per res. Si ets dels que els agrada tenir diners en efectiu i no t’agrada donar voltes com un boig per trobar un caixer dels teus, tria i remena i queda’t amb el que et doni millors condicions.

16 Escull una targeta rendible

Busca una targeta que no et representi comissions… I no només això: busca’n una que, no només no et costi diners, sinó que te’n torni. Existeixen, sí. El primer que has de fer és veure com l’utilitzes. En què gastes més? En carburant? En compres per internet? I quina és la teva despesa mitjana mensual? Depenent d’aquests i altres factors, pot ser que et convingui una o altra targeta, o més d’una. En alguns casos pots arribar a obtenir un rendiment de fins a 200 euros anuals. Sí, ho has sentit bé. No es tracta només de deixar de pagar comissions, sinó de recuperar diners.

17 Inverteix els estalvis

Aquest punt és delicat, perquè molts, volent multiplicar els seus estalvis, els acaben veient reduits o fins i tot perdent… Cal actuar amb molta cautela. No et deixis entabanar pel primer que et prometi meravelles, busca i compara, informa’t sense pressa. Evi-dentment, les inversions més segures són les que ofereixen rendiments més baixos, i viceversa. Assessora’t bé i tingues sem-pre present la dita de que “ningú dóna duros a quatre pessetes”.

18 Revisa les despeses hipotecàries 

Tant si estàs pagant una hipoteca com si ja l’has acabat de pagar, és probable que t’estiguin obligant o t’hagin obligat a pagar més del compte. I aquests són uns diners que són teus i els pots recuperar. Els tribunals han dictaminat que les clàusules que obligaven a fer-se càrrec de totes les despeses hipotecàries (notaria, registre, impostos…) no són vàlides. Si ets dels que va signar una d’aquestes hipoteques abusives abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, fes una reclamació. Amb un bon assessorament legal, pots recuperar milers d’euros. Que benvinguts seran, no?

19 Practica la conducció eficient

Mantenir una velocitat adequada, canviar de marxa una mica abans i circular amb l’adequada et pot comportar un estalvi de fins el 15% de combustible. Pensa que, quan més apretis l’accelerador, més consumiràs, tant en el moment d’accelerar com en els moments de “creuer”. També és molt important dur els pneumàtics inflats a la pressió correcta. En un any, pots arribar a estalviar fins a 100 euros a canvi de només una mica d’aire.

20 Estalvia posant benzina

Sovint ni ens hi fixem, però les benzineres tenen preus força diferents entre elles. Consulta un dels diversos comparadors de preus i escull l’estació de servei que t’ofereixi un millor preu. De cèntim en cèntim, al cap de l’any, s’estalvien molts euros. Ah, i si estàs de viatge i creues fronteres, mira a quin dels costats és més barata i, sobretot, no posis benzina a l’última que et trobis.

21 Busca, compara i negocia

Si et compres un cotxe, no et quedis amb el primer que vegis ni amb les condicions que et diguin en un primer moment. Comparant entre diferents con-cessionaris pots obtenir un preu reduït, i negociant amb el con-cessionari escollit pots obtenir preus força inferiors. Valora també si el vols nou de trinca o si ja en tens prou amb un de segona mà o amb un dels anomenats “km 0”.

22 Ha de ser teu?

Tenir un cotxe, ho sap tothom, és molt car. No només pel preu del vehicle, sinó pel combustible, el manteniment, les reparacions, l’assegurança, els im-postos… T’has plantejat d’utilitzar el servei de carsharing? Fes números i calcula quantes vegades fas servir el cotxe al llarg de l’any i per a quins recorreguts. Potser et surt més a compte no tenir cotxe en propietat.

23 El luxe de la tranquilitat

Els diners serveixen per comprar objectes, però també per comprar temps i, sobretot, per estar menys preocupat. De problemes sempre n’hi ha, vells o nous, un darrere l’altre, però trobar maneres de minimitzar-los quan arriben està a les teves mans. Tant si parlem de salut, com de la llar, com del cotxe, les assegurances serveixen per això, per assegurar que quan hi ha un problema el solucionarem ràpid i bé. I això, si fas números, no té preu. Com amb tot, no et quedis amb la primera oferta que vegis, ni et deixis convèncer pel primer comercial que es creui en el teu camí. Compara amb paciència les diferents opcions, valora el que més valores i estalvia’t preocupacions.

24 Per als més previsors

Hi ha imprevistos que ho poden canviar tot. Per això els que més es preocupen pel futur i les seves incerteses es busquen una bona assegurança de vida, pensant en si mateixos i en els seus familiars.

25 Chapuzas las mínimas

La quantitat de coses que es poden espatllar en una casa és infinita. Tenir una bona assegurança de la llar et pot estalviar molts diners. Tingues en compte què cobreix l’assegurança de la comunitat de propietaris, per no duplicar garanties. En cas que hagis de fer obres, comprova si tens dret a alguna ajuda per part de l’administració. Les obres de millora i rehabilitació, a més, es poden beneficiar de l’aplicació d’un IVA reduït. És bàsic demanar diversos pressupostos i preguntar què inclouen exactament, per poder tenir en compte els imprevistos que sempre acaben sorgint.

26 Passa de pantalla

Hi ha poques coses que facin més ràbia que et caigui el mòbil a terra i et quedi la pantalla feta miques. És llavors quan recordes que, quan el vas comprar, et van oferir una assegurança que cobria aquest tipus de problemes. Per què no la vas acceptar? Potser havent pagat 30 o 40 euros ara te n’estalviaries 150… O més!

27 La salut és el primer

La Sanitat Pública, tot i les retallades que ha patit en els últims anys, segueix sent la millor opció. Tenim sort de viure en un país on els treballadors de la salut donen el millor de si per més dures que siguin les circumstàncies, demostrant  una altíssima professionalitat i qualitat personal. N’hi ha que prefereixen contractar una assegurança o mútua pri-vada: si ets un d’ells, tingues en compte que no totes són iguals, i que de vegades un gran descompte amaga carències importants. Entre la pública i la privada hi ha alternatives, com la iniciativa de l’OCU anomenada Saludabit. Fes-hi una ullada a www.saludabit.es.

28 Sobre rodes

Només cal veure els anuncis a la televisió: en pocs àmbits hi ha tanta competència com en les assegurances de vehicles. Intenta fer el mínim cas possible a la publicitat i mira’t amb lupa què ofereix cadascuna. Tingues en compte que de vegades, per estalviar, contractem el més barat i quan es produeix el primer problema (i ens ha de venir a buscar una grua, per exemple) perdem de cop tot el que havíem estalviat. Tingues en compte també que una bona conducció i un bon manteniment estalvien maldecaps.

29 No siguis més hisenda que els altres

Pagar impostos, tot i ser conscients que serveix perquè el país fun-cioni, fa una mica de mandra. És per això que, tot el que puguis deixar de pagar, benvingut serà. Sempre dins de la legalitat, informa’t dels beneficis que pots tenir si tens persones a càrrec, si has fet reformes, si has fet donatius a ONGs… La diferència pot ser important.

30 Sortir no vol dir gastar 

De poc serveix estalviar cèntim a cèntim si llavors ens ho gastem tot d’un dia per l’altre… O sí? L’oci, de fet, serveix precisament per això, per regalar-nos plaers, per fer coses excepcionals, que ens vénen de gust de debò: un viatget de tant en tant, un bon sopar… Hi ha d’haver cert control, però, perquè els preus de les activitats d’oci acostumen a no guardar gaire proporció amb els sous de la majoria de mortals. Una solució és combinar les despeses que ens suposen segons quines modalitats d’oci amb la infinitat de coses que podem fer sense gastar ni cinc. Sortir d’excursió, jugar a pilota, contemplar el mar, una bona conversa… Són coses que no tenen preu.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar