MOVIMENT

Secrets del Puigsacalm

Marcant el punt més alt de la Serralada Transversal, a cavall de les comarques de la Garrotxa, l’Osona i el Ripollès, el Puigsacalm és una muntanya emblemàtica, amb unes excel·lents vistes als cims i les serres del Principat… I guarda alguns espectaculars secrets. Text i fotografies: Jordi Mateu i Valls

Tan sols un parell d’hores en cotxe ens separen de l’impressionant paratge de la Serralada Transversal i del Puigsacalm, l’impressionant pic que domina l’entorn des dels seus 1.545 metres d’alçada.

La seva ascensió no presenta gaire dificultat des del Coll de Bracons, que és la que suposa un menor desnivell. Una excursió a l’abast de tothom, que us recomanem amb entusiasme. No obstant, la nostra proposta avui passa per la descoberta del Puisacalm més secret. El que es troba amagat en els pregons boscos dels seus vessants.

Boscos centenaris i terratrèmols 

Tot el Puigsacalm es troba cobert de boscos gairebé impenetrables, testimonis muts de la fi de la darrera època glacial. De fet, l’economia de diversos pobles de l’entorn passa per la indústria del tractament de la fusta. A Vidrà, encara a l’Osona però ja a la demarcació de Girona, hi ha una bona mostra d’aquesta indústria.

Des del mateix Coll de Bracons, enfilant el camí en sentit descendent, podem entrar al Bosc de la Grevolosa. Una espectacular massa forestal que constitueix un excel·lent exemple de la vegetació de la zona, formada gairebé en exclusiva per faigs centenaris, roures martinencs i enormes exemplars de boix. El boix grèvol també hi és present, i tal vegada sigui aquest l’origen de la denominació “Grevolosa” del bosc i de la finca on es troba.

La proximitat del Puigsacalm a la volcànica comarca de la Garrotxa queda palesa en l’indret conegut com a “escletxes de la Freixaneda”, un lloc on l’activitat sísmica va obrir fa centenars d’anys unes profundes esquerdes en les que, amb precaució, podem endinsar-nos.

Les escletxes són profunds traus al terreny oberts pels terratrèmols que sacsejaren la comarca en temps passats. Esplèndides i acolorides flors cobreixen el fons de les escletxes a la primavera. Espessos boscos de faig formen el Bosc de la Grevolosa. L’all d’ós entapissa el sotabosc i l’omple de la seva característica olor. Les escletxes de la Freixaneda donen a l’entorn un aspecte juràssic.

Penetrar aquest autèntic “món perdut” envoltats d’humitat i fredor -la temperatura a l’interior, fins i tot a l’estiu, és entre 10 i 15 graus inferior que a la superfície-, molses i falgueres d’espècies poc freqüents, foscor i misteri, constitueix una autèntica aventura. A banda i banda, a voltes en una notable penombra, parets de pedra perpètuament humida; a terra una espessa catifa de fullaraca de faig que a voltes supera el mig metre d’espessor, i mirant cap dalt la volta enlluernadora dels arbres que creixen al damunt.

La inaccessibilitat de les escletxes ha preservat una flora singular i extremadament fràgil i sensible que cal continuar preservant. La dificultat d’extracció de la fusta també ha servit per salvar de la destral del llenyataire alguns dels exemplars de faig més monumentals de Catalunya i fins i tot, durant la Guerra Civil espanyola, va servir d’amagatall als defensors de la República, com constaten les inscripcions que encara es poden veure en alguns indrets.

Com podeu veure, tot un món ple de secrets per descobrir pràcticament a tocar de casa que us farà sentir com autèntics Indiana Jones.

Alguns dels faigs més venerables i espectaculars de Catalunya es troben al Puigsacalm. Curiosos “grafittis”, com aquest de juliol de 1938 en una cabana perduda enmig del bosc, testimonien la presència al Puigsacalm de soldats republicans durant la Guerra Civil. L’espectacular Salt del Molí, a Vidrà, conté aigua fins i tot en els estius més calorosos.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar