MOVIMENT

Els cavalls i el fred

Tot i que els cavalls suporten millor el fred que els humans, durant els mesos d’hivern és important tenir en compte uns quants consells perquè no pateixin.

A diferència de nosaltres, però de manera similar a d’altres animals, el cos dels cavalls experimenta canvis quan s’acosten les baixes temperatures. El seu pelatge creix i augmenta de gruix, creant una “manta” de protecció. És molt important tenir en compte aquest canvi natural, ja que si escalfem massa l’estable o li col·loquem una manta a sobre, podem provocar l’efecte contrari, que és que el cavall passi calor.

I és que és un error extrapolar la sensació que nosaltres tenim del fred amb la sensació que tenen ells. Nosaltres no podríem passar una nit al ras tranquil·lament, un cavall sí. Tant per superfície corporal, com per sistema de transpiració, com per sistema circulatori, tenim poca cosa a veure amb els cavalls. Si tu tens fred, pot ser que el cavall estigui tan content. Tenir en compte la seva pròpia percepció de la temperatura és el millor favor que li podem fer.

Tenir en compte la seva pròpia percepció de la temperatura és el millor favor que li podem fer

Una cosa fonamental a tenir en compte és la humitat. Si hi ha humitat a l’ambient, el cavall tindrà més fred i tendirà a tremolar per a mantenir-se calent. Aquest tremolor, que apareix de manera natural, fa que gasti més energia, i per tant s’ha de regular l’alimentació, augmentant les calories. En cas que es mulli (amb la pluja, la rosada, la neu, el fang…) convé assecar-lo el millor possible abans de tornar-lo a l’estable. Si ve de fer exercici, cal esperar que es relaxi i se li assequi la suor de manera convenient, sobretot si optem per posar-li una manta.

Un cavall ben alimentat pot aguantar temperatures molt baixes, fins i tot sota zero, però com dèiem és bàsic que tant l’ambient (incloent el terra) com l’animal mateix estiguin el més secs possible, així com protegits del vent. No cal patir massa, però. La seva resistència és molt alta, tenint en compte que els cavalls són animals que, de manera natural, estan acostumats a viure en llibertat i a l’intempèrie. En cas de dubte, com sempre, el millor que podem fer és seguir els consells d’un veterinari.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar