MOVIMENT

Bruges, la Venècia del nord

Una de les ciutats més màgiques de l’anomenat Benelux és Bruges: els seus carrerons estrets i els seus canals d’aigües plàcides com un mirall et conviden a passejar-hi. Text i fotografies: Jordi Mateu i Valls

Bruges, la capital de la regió de Flandes Occidental, ens rep amb la pau de les ciutats car-regades d’història, que coneix el seu passat i que encara el futur amb confiança. Som a pocs quilòmetres del Mar del Nord, i això es nota en el tarannà de la gent, la presència de l’antic mercat del peix encara actiu, i la possibilitat de degustar gairebé per tot arreu saborosos musclos cuinats de mil maneres.

A Bruges el llegat de deu segles d’existència es tradueix en magnífiques mostres d’arquitectura flamenca. El casc històric de la ciutat, principalment d’estil neogòtic,  fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000 i incorpora algunes obres dignes de veure.

Passejant per Bruges

Imperdonable no fer un tomb per la impressionant Plaça Major, també coneguda com a “Grote Market”, així com  no escometre la “proesa” de pujar els 365 graons -un per cada dia de l’any- de la torre Belford, la més característica de la ciutat i des de la que obtindreu les millors vistes aèries sobre el casc antic, o d’admirar la “Onze Lieve Vrouwekerk” –l’església de Nostra Senyora-, probablement la més famosa de Bruges i la que te el campanar més alt de tot Bèlgica, amb 122 metres.

La Venècia del nord 

Sens dubte un dels trets característics de Bruges, i que li ha valgut el sobrenom de “la Venècia del nord”, són els canals que forma el riu Zwin al seu pas per la ciutat i que permeten recórrer en barca alguns dels indrets més encisadors.

Aquests canals, que porten finalment al mar, són els que van propiciar una intensa activitat comercial a partir de l’època medieval. Situació que va perdurar fins al segle XV, quan un seguit d’inundacions varen cegar aquestes vies fluvials tot decretant l’inici de la decadència de la ciutat.

Hi ha elaborats del cacau de mil formes i aromes, però sens dubte el  millor és a la tassa

26-trentadies-Viatges-05

Olor de xocolata per tot arreu

Possiblement fruit d’aquella època d’esplendor comercial sigui la omnipresent presència del cacau i els seus derivats a tota Bèlgica, però molt especialment a la capital flamenca. Tot i que la història situa els orígens d’aquesta peculiar indústria a la veïna Gant a mit-jans del segle XVII, el cert és que tota Bruges fa olor de xocolata.

Podem trobar elaborats del cacau de mil formes i aromes, però sens dubte el més recomanable es assaborir-lo en tassa, ben calent, i si pot ser sota la espectacular capçada del desmai centenari que s’emmiralla damunt les tranquil·les aigües del canal, en pau i amb el silenci només trencat pel xipolleig dels ànecs o les fotges com a companys. L’espectacle per a tots els sentits -gust, olfacte, oïda i vista- us deixarà un record del tot inoblidable d’aquesta ciutat d’autèntic conte de fades.

Bruges és coneguda com “la Venècia del nord” per la màgia que es desprèn dels seus canals. El carreró de l’Ase Cec, coronat per un arc barroc, guarda la curiosa història d’un ruc i una sínia darrere el seu nom. Tota l’esplendidesa de la Plaça Major, o “Grote Market”. Res millor que una bona tassa de xocolata belga calenta. La Plaça Major ofereix excel·lents mostres de l’arquitectura flamenca. La xocolata en totes les formes imaginables domina el paisatge visual i olfactiu. 

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar