MOVIMENT

El cavall com a mesura

(U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Joseph McKee/ Released)

Deus haver sentit frases similars mil vegades: “El nou Golf té 310 cavalls”, “Mercedes vol arribar als 1000 cavalls a la Fórmula 1”… No t’has preguntat mai d’on ve l’expressió?

El cavall de vapor (CV) és una unitat de mesura de potència equivalent a la potència necessària per aixecar un pes de 75 kg a 1 metre d’alçada en 1 segon. El seu origen es troba a França, que va “copiar” el horsepower anglès (HP) però utilitzant el sistema decimal. L’equivalència no és exacta, ja que 1 CV = 0,986 HP, o el que és el mateix, 1 HP = 1,0138 CV.

El horsepower o cavall de força va ser ideat a finals del segle XVIII per l’enginyer escocès James Watt, un dels més importants dissenyadors i constructors de les màquines de vapor que van revolucionar l’època. Però anem a l’important: per què Watt va utilitzar la paraula “cavall” per donar nom a la nova mesura? La resposta és senzilla.

Com que en aquells temps els cavalls eren les “màquines” que s’utilitzaven per moure molins, aixecar càrregues, tirar carros, etcètera, Watt va utilitzar la força del cavall com a referència. Va considerar que un cavall és capaç d’aixecar 330 lliures a una alçada de 100 peus en un minut, el que “traduït” al sistema mètric decimal serien els 75 kg a 1 metre d’altura en 1 segon que dèiem abans. I, a aquesta potència, la va anomenar 1 cavall.

El cavall com a sinònim de força no només es va aplicar al món dels motors. La coneguda marca de pantalons Levi’s, per exemple, va dissenyar l’any 1886 el famós logo amb dos cavalls tirant d’uns pantalons, una potent imatge que indica la resistència dels seus texans.

26-trentadies-hipica-03

Watt va utilitzar la força del cavall com a referència per a la potència de la seva màquina de vapor

Tot i que l’ús dels cavalls com a “màquines” ha gairebé desaparegut (almenys ens el països considerats del “Primer Món”), la unitat de mesura ha fet fortuna i encara ara s’utilitza per medir la potència dels motors. Així, per exemple, el mític Citroën 2CV tenia un motor equivalent a la força de dos cavalls… I un cotxe que tingui, posem per cas, 250 CV, el seu motor té una potència equivalent a ni més ni menys que dos-cents cinquanta cavalls. Us els imagineu tirant del cotxe?

A nivell esportiu sí que es continua utilitzant els cavalls per medir la força. Al voltant del món s’organitzen concursos per veure quins cavalls poden tirar més pes. L’any 2015 es va establir un nou rècord mundial: els potents Charlie i Dick van tirar 1905 kg al llarg de 8,6 metres. Us imagineu quanta potència? Si James Watt els hagués conegut, potser els cotxes encara correrien més…

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar