MOVIMENT

La Marató de Barcelona

Més de 20.000 corredors participen cada any en la prova per excel·lència de l’atletisme. Enguany se celebra la 40a edició, que tindrà lloc el diumenge 11 de març. Per Daniel Andrada

La Marató de Barcelona és un esdeveniment espectacular i s’està consolidant com una de les millors maratons del continent. La seva primera edició es va celebrar a Palafrugell l’any 1978, ja que no es van obtenir els permisos per córrer pels carrers de Barcelona.

Va ser la primera marató popular realitzada a Espanya i va néixer gràcies a Ramon Oliu, pioner de l’atletisme popular a Catalunya, que va importar la idea dels anys que va viure als Estats Units i va participar a la Marató de Nova York. Fins aleshores només els corredors federats podien córrer la prova de 42.195 metres, ja que només es disputaven proves de marató quan hi havia una competició oficial.

A partir de l’any 1980 les curses ja es van córrer pels carrers de la ciutat de Barcelona. Un dels grans atractius d’aquesta marató és el seu recorregut: un traçat urbà que transcorre pels principals punts turístics de la ciutat, com la Sagrada Família, el Camp Nou o el Port Olímpic.

La primera Marató de Barcelona no es va celebrar, curiosament, a Barcelona, sinó a Palafrugell. Va ser la primera marató popular organitzada a Espanya.

Les llebres de la marató

En atletisme, quan parlem de la figura de la llebre ens referim als corredors que ajuden altres corredors a assolir els seus objectius. Són atletes que participen en una cursa amb l’objectiu de marcar un pas o ritme determinat durant una part del recorregut, per ajudar altres atletes a aconseguir una millor marca. La seva tasca principal és imposar un ritme suficientment alt, durant la primera part de la cursa, perquè els atletes favorits puguin acabar la prova amb un temps més ràpid. Així l’atleta només ha de seguir-los, sense preocupar-se pel ritme que porta.

Aquesta funció és especialment important en curses on s’intenta batre un rècord. Tot i que hi ha certa controvèr-sia, són ajudes legals reconegudes per la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF). Per aquest motiu, actualment si els atletes volen aconseguir una marca rècord és necessària la feina de la llebre.

L’any passat la Marató de Barcelona va acabar amb sorpresa: una llebre va guanyar contra pronòstic

vui en dia a gairebé totes les curses populars hi ha diverses llebres que corren la prova en un temps concret amb el qual arribaran a la meta. Aquesta estratègia fa més còmoda la cursa pels participants populars, ja que poden seguir un corredor expert que els marcarà el ritme per tal d’arribar a l’objectiu que s’han marcat, tot seguint un ritme constant. Són atletes contractats per l’organització. Els podem identificar fàcilment perquè porten una motxilla amb una banderola o un globus amb el temps amb què arribaran a la meta sobreimprès.

Guanyar contra pronòstic

Tots coneixem el conte de la llebre i la tortuga, però a vegades la llebre guanya contra tot pronòstic. És el que va passar l’any passat a la Marató de Barcelona: els corredors principals masculins van defallir i les llebres, que en un principi no havien de guanyar, es van trobar soles, fet que va permetre veure a dues llebres al podi, el primer i el segon classificat, un fet poc habitual.

En la categoria masculina va guanyar el kenyà Jonah Kipkemoi Chesum, amb un temps de 2:08:57. Atleta paralímpic a les Olimpíades de Londres 2012 en la prova de 800 i 1.500 metres, no estava destinat a guanyar la cursa, ja que feia de llebre dels corredors favorits i tot just corria la seva primera marató. Una dada curiosa la trobem en el dorsal que duia aquest corredor, on deia “PACER”, que és com anomenen en anglès a les llebres o marcadors de pas (pacemakers). En la categoria femenina va guanyar Helen Bekele, atleta d’Etiòpia, amb un temps de 2:25:04, tot un rècord femení gràcies a la utilització de la figura de la llebre. Qui seran els que pujaran al podi aquest any?

Daniel Andrada Sala és Professor d’Educació Física i Entrenador Personal

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Articles relacionats

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar