COS i ÀNIMA

La por de volar

Comencen a sonar els motors, l’avió “salta” i s’eleva. Mentre veus com t’allunyes del terra no sents vertigen, però la teva ment sap que estàs suspès en l’aire. Per Sílvia Camacho Il·lustració Germán Gállego

En el moment d’enlairar-se en un avió, moltes persones comencen a llegir, xerren o aprofiten per dormir una estona, però n’hi ha d’altres que no aconsegueixen relaxar-se perquè comencen a tenir la sensació de pèrdua de control.

Dades objectives

Podem estimar que, aproximadament el 25% de la població adulta que viatja en avió, experimenta una ansietat significativa. Un 10% evita volar a causa de la por intensa que li provoca i un 14% vola però ho fa amb gran ansietat.

La por de volar constitueix  la por més comuna en la societat occidental, tot i que segons estudis estadístics caldria donar 10 milions de voltes al món per tenir un accident fatal. Cal dir que no només pateixen aquesta fòbia les persones que no han volat, sinó que també els passa als qui ho han fet i fins i tot no han tingut por.

Què és la fòbia de volar?

És un trastorn d’ansietat del grup de les fòbies específiques situacionals. Provoca una por excessiva i irracional i una intranquil·litat permanent que apareix abans del vol i que acostuma a provocar un desig  d’evitar la situació. Aquesta ansietat provoca l’aparició dels següents símptomes:

-Físics: taquicàrdia, sudoració, opressió toràcica, tremolors, nàusees, agitació,  marejos,  mal d’orella, etc.

-Cognitius: pensaments de temor, idees negatives, desitjos d’escapar, imatges catastròfiques, temor a perdre el control, etc.

Com s’adquireix la por de volar?

Sorgeix de la suma de la predisposició genètica i una història d’aprenentatge determinada. Les diferents formes d’aprenentatge poden ser les següents:

-Condicionament clàssic: si s’ha tingut una experiència desagradable relacionada amb un vol amb avió, es pot convertir en un estímul aversiu que condicioni la resposta d’ansietat.

-Aprenentatge cognitiu: la por pot sorgir de la informació que es rep per mitjà de notícies o, fins i tot, pel·lícules.

-Modelatge o aprenentatge vicari: quan es conviu o viatja amb una persona que reacciona amb por de volar, aquesta por s’aprèn.

Afrontant la por de volar

Per intentar controlar l’ansietat:

-Aprèn a respirar: Quan tenim por, la respiració s’altera. Si la modifiques, canvia la teva emoció. Inhala des de l’abdomen, dedicant molta atenció a l’exhalació, que ha de ser molt lenta.

-Viatge mental: Fes un assaig imaginari del teu viatge abans de partir. Si et poses nerviós, respira. Fes-ho fins que t’hagis acostumat a manejar la teva por. Imagina un final feliç.

-Durant el vol, relaxa’t: Amb la imatge positiva al cap, tanca els ulls, sent la respiració, recorre el teu cos de cap a peus i detén-te a respirar a les parts més tibants. Completa l’operació en sentit invers. Fes-ho dues o tres vegades.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar