ENTREVISTA

“Ser pilot d’avió té molt futur”

Carles Salafranca va començar a volar fa més de 25 anys. La seva passió pels avions l’ha convertit en cap de pilots de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell, on instrueix als que comparteixen passió i volen compartir ofici. Per Oriol Sumsi  Fotografies M. Pellicer

El soroll dels avions enlairant-se és continu, però no ens impedeix mantenir una agradable conversa amb en Carles Salafranca, que coneix el món de l’aviació com pocs en el nostre país. I és que en el seu logbook hi té acumulades ni més ni menys que 18.000 hores de vol.

Un pilot pot fer volar qualsevol avió?

Amb l’acreditació corresponent, sí. Però els pilots professionals normalment tenen acreditació per pilotar un sol avió, sigui un Airbus 320, un Boing 737, un Boing 777… El que vola amb un tipus d’avió, no pot volar amb un altre. S’ha de fer un examen per a cadascun.

Però un mateix pilot en pilota de diferents al llarg de la seva vida, no?

Sí, és usual, però per a cadascun necessita un examen, el checkout que es diu, i no només un, sinó que cada any t’has de tornar a examinar de l’aptitud per portar aquell avió. Si estàs pilotant un Airbus 320, que és un avió de 200 passatgers i fa vols de mitjà recorregut, i passes a fer vols intercontinentals amb un avió més gran, et treuràs el checkout d’aquell avió, i si durant un any no has estat pilotant l’altre, perds l’habilitació.

Què cal per fer-se pilot professional?

Anar a una acadèmia que tingui la potestat de fer-ho. Els diferents estats membres de la Unió Europea otorguen aquesta capacitat a diferentes escoles. Aquests centres s’anomenen ATOs, Air Training Organitzations. S’hi fa una part teòrica i una part pràctica, i quan aproves els exàmens, tens la llicència. Ja pots anar a demanar feina.

Per acabar pilotant un avió de passatgers m’imagino que s’han d’haver acumulat bastantes hores amb altres avions, no?

No necessàriament, perquè avui en dia en el sector hi ha una forta demanda de pilots. Llavors hi ha companyies aèries com Ryanair que no demanen moltes hores de vol. Nosaltres tenim alumnes que, tal com acaben el curs, entren a Ryanair. Amb 200 hores.

“Tenim alumnes de tot el món, el bon temps fa que sigui més ràpid treure’s la llicència aquí”

La perspectiva laboral és bona, no?

Sí, ara hi ha molta demanda de pilots, té molt futur. Hi ha companyies aèries que estan adquirint un gran nombre d’avions nous i necessita moltes tripulacions per a aquests avions. Tenint en compte que cada avió necessita uns dotze pilots per fer els diferents torns, imagina’t.

Fa poc vaig llegir que Norwegian es va quedar amb pilots de Ryanair.

Sí, entre les companyies hi ha balls de pilots, per temes econòmics. Es cobra més o menys segons la companyia, i n’hi ha que se’n van a treballar en un altre lloc, com qualsevol altre persona amb qualsevol altra feina.

Més enllà de les bones perspectives laborals, m’imagino que la gent que comença la carrera de pilot no ho fa només per això.

S’entén que les persones, quan estudien alguna cosa, ho fan perquè els hi agrada. A un li agrada ser metge, o arquitecte, o pilot. Potser hi ha gent que està motivada per altres coses, però principalment la gent ve perquè li agrada l’aviació.

A quina edat es pot començar?

El més normal és començar amb 17 o 18 anys, tot i que et pots treure el títol de pilot privat, el d’esbarjo, a partir dels 17. De fet, pots pilotar una avioneta abans que portar un cotxe.

Hi ha algun límit d’edat per dalt?

Depèn de la condició física. A part de tenir la llicència que et dóna atributs per pilotar un avió, aquesta llicència ha d’estar acompanyada sempre d’un certificat mèdic, que s’ha de renovar cada any o cada sis mesos, depenent de l’edat del pilot. Pot ser que una persona tingui un problema d’oïda o de vista i que li quedi truncada la feina als quaranta anys, per exemple. Perds la capacitat de poder treballar d’això.

Parlant de la vostra escola, tinc entès que aquí hi estudia gent de tot arreu.

Sí, de tot el món. Tenim alumnes de Noruega, d’Islàndia, d’Alemanya, de Turquia, de Malàisia, de les Seychelles, de la regió del Golf Pèrsic… De Bahrain tenim quinze o setze alumnes, ara mateix.

I com és que vénen aquí?

El que busca la gent que no és de la Unió Europea és la llicència de pilot europea, que és la més ben valorada a nivell mundial. Fa un temps l’americana estava molt ben valorada, tant o més que l’europea, però avui en dia les companyies aèries de tot el món demanen que els seus pilots tinguin acreditada la llicència europea. Per això vénen aquí. Llavors, dins d’Europa, un lloc on poden anar més de pressa per qüestions meteorològiques és aquí. Aquí el temps és més bo que no pas a Copenhaguen, per exemple. El bon temps fa que sigui més ràpid treure’s la llicència aquí.

És addictiu volar?

És com tot, quan t’agrada una cosa, gaudeixes fent-la. És una cosa que t’ha d’agradar. No a tothom li agrada volar, com no a tothom li agrada conduir, o fer submarinisme, o escriure.

I la gent que té por?

Al començament tothom té una mica de por, però després, amb el temps i amb la tècnica, veus que volar és molt segur.

Més que un cotxe, diuen.

La seguretat aèria arreu del món és molt alta. És difícil de comparar, perquè són volums molt diferents, però el mitjà de transport més segur, això està reconegut estadísticament, és l’avió.

Hi ha classes per perdre la por, oi?

Sí, nosaltres en fem, a demanda. A la gent que té por li fem uns cursets i se’ls hi dóna unes classes teòriques, on se’ls hi explica per què un avió vola i després se’ls hi fa unes sessions de vol en les quals aquesta mateixa persona pilota, al costat d’un instructor professional, i els resultats són molt bons.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar