Sin categoría

“La gent llença coses que encara tenen molta vida”

L’antic Punt Verd del Centre, situat a l’avinguda de les Roquetes, s’acaba de transformar en l’Ambiteca, un nou espai per fomentar la reutilització i l’intercanvi d’objectes de segona mà. N’hem parlat amb el seu responsable, Joan Amador. Per O. Sumsi Fotografies M. Pellicer

Llibres, mobles, quadres,  joguines… La nova Ambiteca s’assembla a una botiga. La diferència és que aquí els objectes no es venen, sinó que s’intercanvien. A més a més, el nou espai disposa d’un hort urbà, un galliner, una zona de compostatge, un punt d’avistament d’ocells i un espai de jocs infantils. Tot un “parc temàtic” del reciclatge.

L’Ambiteca segueix sent una deixalleria, no?

Sí, segueix sent una deixalleria on rebem i separem tot tipus de material, ja sigui elèctric, fusta, ferro, runa, plàstics rígids, plàstics tous, polietilè, aparells informàtics, televisors, etcètera.

Però ara és més que això.

Sí, hem creat un concepte nou que uneix el reciclatge i la reutilització d’aquells objectes que porten els usuaris i que poden interessar a algú. Hi ha coses que arriben en perfecte estat, la gent llença coses que encara tenen molta vida. Simplement l’usuari ha decidit canviar-la, perquè n’ha comprat una de nova, per exemple, però pot interessar a algú. Nosaltres ho netegem, ho adeqüem i ho col·loquem aquí dins.

Tot tipus d’objectes?

Sí, amb algunes excepcions. Excloem els aparells informàtics i els telèfons, perquè contenen dades personals i segons a qui anessin a parar se’n podria fer un mal ús. Però més enllà d’això hi ha de tot: quadres, mobles, joguines, roba, llums, llibres, pel·lícules…

I com funciona l’intercanvi?

Quan algú porta una cosa rep uns punts, aquests punts s’acumulen i es poden bescanviar per altres coses. També hi ha l’opció, si encara no tens els punts suficients, de comprar-ho pagant una mòdica quantitat, tot i que l’objectiu no és aquest. L’objectiu no és que hi hagi un intercanvi econòmic, sinó que hi hagi un intercanvi real, que fomenti el reciclatge i la reutilització.

Quina mena de preus?

Són molt, molt a la baixa. Estem parlant de 2 3, 4 o 5 euros, una mica més en el cas d’un moble gran o d’un sofà, però diguem que per una cadira, 3 euros.

Si està en bon estat, és molt bon preu.

Sí, perquè com deia abans l’objectiu no és fer negoci, sinó afavorir la reutilització. Els objectes disponibles també es podran veure en una web que estem acabant de desenvolupar, stcrecupera.santcugat.cat. Des de l’ordinador, el mòbil o la tablet es podran veure els objectes que ens van arribant. L’usuari podrà veure el que hi ha disponible i hi podrà pujar les seves coses, també.

Una mena de Wallapop.

Sí, però sense un benefici econòmic. Per evitar-ho, l’intercanvi sempre es fa aquí. L’antic propietari ho deixa aquí i el nou ho ve a buscar. Volem evitar el mercantilisme, no és l’objectiu.

A part de l’intercanvi, es fan més activitats?

Hi ha l’aula, que també està oberta a tothom, on es fan exposicions, xerrades i tallers sobre el món del reciclatge.

He vist un hort, també.

Sí, un hort i un galliner. S’hi fan tallers sobre agricultura ecològica.

Per quin tipus de públic? Nens?

Tenim més a aprendre nosaltres d’ells que ells de nosaltres… Però a ells els hi desperten molt d’interès aquests temes.

Però està obert a totes les edats?

Sí, sí, a part dels cursos de l’hort ecològic, se n’han fet d’herbes medicinals i de com es fa el compostatge, que té un públic més adult, de 25 en endavant.

Com és la ciutadania de Sant Cugat amb aquests temes? Conscienciada?

Jo la veig molt implicada. Entre setmana vénen molts professionals a fer servir les instal·lacions, i els caps de setmana vénen més les famílies, amb canalla, i porten absolutament de tot. Hi ha qui et ve a portar exclusivament un pot d’oli, o hi ha el que et porta tres bombetes i dues piles. Hi ha gent que organitza el reciclatge durant la setmana i aprofiten el cap de setmana i vénen tots aquí. De vegades això sembla el Tibidabo (diu rient). Vénen amb la canalla i s’ho passen bé deixant cada cosa al seu lloc.

La gent ve sovint, doncs.

Sí, és la gràcia, que la gent s’acostumi a venir aquí. Tenim una targeta d’usuari, que és gratuïta i té diversos avantatges.

Com quins?

S’apliquen bonificacions. Les persones que vénen més de deu vegades a l’any tenen un petit descompte en els impostos que es carreguen en el rebut de l’aigua, un descompte d’entre 8 i 15 euros.

Benvinguts siguin. Aquí, doncs, s’hi pot portar qualsevol cosa?

Aquí recollim absolutament de tot menys medicació, que això només ho poden recollir les farmàcies. Tampoc alguns altres productes especials.

Quins?

Materials perillosos com la uralita, per exemple, que s’ha de dur en punts autoritzats, com la deixalleria de Cerdanyola o la del Vall d’Hebrón.

Algun més?

Una vegada ens van portar bengales de navegació, que tenen un tracte molt especial, perquè tenen una càrrega explosiva molt forta i perillosa. En aquest cas, si algú té explosius caducats, s’ha de dirigir a l’empresa fabricant, que és l’encarregada de retirar-ho. Tota la resta, com bateries, àcids, dissolvents, pintura… Tot es pot portar aquí.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar