COS i ÀNIMA

La primavera, la sang altera

Quan comença el bon temps, la majoria ens sentim més contents, més positius i amb més energia. Com és que la primavera afecta el nostre estat d’ànim? Per Sílvia Camacho

Amb la primavera arriba el bon temps, augmenten les hores de llum solar i s’incrementen les temperatures. L’augment de la temperatura i la llum provoquen canvis en la química del cervell, afavorint l’alliberament de diverses hormones i neurotransmissors. Els neurotransmissors transmeten informació entre neurones i les hormones regulen l’activitat d’òrgans i condicionen processos com els ritmes de son. També es produeix un augment del desig sexual, degut a l’acció de l’oxitocina (hormona de l’amor), la dopamina (plaer), la serotonina (estat d’ànim) i les feromones. A tot això cal afegir que passem més hores fora de casa i vestim roba més lleugera.

Inconvenients primaverals

Però no tot és positiu a la primavera. Les al·lèrgies degudes a la floració o l’enyorança de la calidesa de la llar a l’hivern poden fer que no rebem la primavera amb bons ulls.

El canvi més significatiu és una síndrome caracteritzada pels següents símptomes:

Cansament

Fatiga muscular

Dificultat per concentrar-nos

Irritabilitat

Poca gana

Trastorns del son

Mal de cap

Tristesa inexplicable

Falta de motivació

El canvi d’horari juga un paper important en l’aparició d’aquestes molèsties. El nostre cos necessita un període d’adaptació als nous horaris i aquest esforç ens fa sentir-nos més cansats.

Però no hem de pensar que l’astènia és una malaltia. Normalment els símptomes desapareixen en un període d’entre 5 i 7 dies. És important no fer una interpretació catastrofista d’aquestes molèsties i afrontar-les d’una manera positiva:

  1. L’ansietat no és perillosa. És una expressió del cos d’una tensió a la qual no estava acostumat.
  2. A la primavera és normal que el cos experimenti canvis.
  3. No podem tenir el control sobre tots els nostres canvis i estats corporals.
  4. Centrar-se en les coses positives i en el present, per distreure’ns de símptomes que no tenen cap importància.

I com podem combatre l’astènia primaveral? Doncs és molt recomanable fer esmorzars plens d’energia, amb tots els nutrients per enfrontar-nos al dia,  fer cinc àpats diaris per tal que no disminueixin els nivells de glucosa, beure 2 litres d’aigua al dia,  practicar exercici de forma regular i moderada perquè augmentin les endorfines (substàncies químiques de l’organisme que ens generen benestar) i descansar suficientment, entre 7 i 9 hores o inclús més, si ho necessites.

Passats uns dies d’adaptació, podem començar a gaudir de la llum i dels meravellosos canvis que aquesta estació provoca a l’entorn.

Afegir comentari

Fes clic aquí per publicar un comentari

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Si continua utilizando el sitio, usted acepta el uso de cookies. más información

La configuración de las "cookies" en este sitio web se activa para darle una mejor experiencia de navegación. Si continúa utilizando este sitio web sin cambiar la configuración de las "cookies" o sin hacer clic en "Aceptar" a continuación, usted está consintiendo a la misma el uso de dichos "cookies".

Cerrar