Dossier

Canviar per seguir igual


A l’anterior número vam analitzar com algunes marques han canviat de nom al llarg de la seva història: de Backrub a Google, d’AuctionWeb a eBay, de Blue Ribbon Sports a Nike, de Relentless a Amazon… Avui completem l’anàlisi fixant-nos en com han canviat la seva imatge. Prepara’t per un viatge en el temps.


Tot canvia… I les empreses, que estan íntimament lligades a la urgència del dia a dia i al pas inexorable dels anys, ho saben perfectament. És per això que estan sempre adaptant-se als nous temps, a les noves sensibilitats, a les modes, intentant trobar un equilibri entre la continuïtat del seu prestigi i la recerca de la novetat: sempre atents a presentar-se als potencials clients com una empresa innovadora i que està “a l’última”.

Si agafem la màquina del temps i ens fixem en com les grans empreses s’han presentat al món al llarg de la seva història, veiem que la seva imatge no ha fet més que canviar. No només, com vam veure en el número 32 de Trentadies, canviant de nom, sinó de logo. Els logos són a tot arreu. Només cal mirar al nostre voltant per veure l’important que és un logo per a una empresa: han de transmetre la seva missió, la seva història, el seu llegat i sempre ser reconeixibles. Quanta més presència tingui el logo, i quan més “recordable” i atractiu sigui, millor. I justament per això han d’estar sempre a l’última moda i connectar amb el públic. Els exemples són infinits. Des de la mítica Coca-Cola fins a Windows, passant per Pepsi, Apple per i una llista inacabable d’empreses d’alimentació, automobilístiques o informàtiques. Fem-ne un repàs.      

La tipografia modern spencerian, utilitzada per Coca-Cola, ha estat imitada infinits cops

         

I comencem per la Coca-Cola, la reina del marketing. El seu viatge va començar a Atlanta el 1886, quan el senyor John S. Pemberton va inventar la famosa fórmula. Els anys han vist la successió de diferents logos, des de l’inicial negre sobre fons blanc fins a l’actual vermell sobre fons blanc, usant una tipografia -la «modern spencerian script»- que ja forma part de la llegenda. La imatge de Coca-Cola, tot i els canvis dictats per períodes històrics i el llançament de nous tipus de productes, és universalment reconeguda. Poques marques trobarem amb més presència global i més reconeixebles a primer cop d’ull.

La seva eterna competidora, la Pepsi, no s’ha quedat enrere, ni molt menys. Pepsi va néixer el 1893, inventada pel farmacèutic Caleb Bradham. L’estil del seu logo ha canviat moltíssimes vegades al llarg de la seva història: 1898, 1905, 1906 i 1940 són fites en el seu camí. El 1950 va incorporar el blau a la seva imatge, creant un trio de colors -blanc, vermell i blau- que és una clara i patriòtica referència a la bandera dels Estats Units. La “rodona” va aparéixer també el 1950, per la forma de la xapa, i s’ha mantingut en les versions de 1962, 1973, 1991, 1998 i 2003. En aquesta successió d’anys veiem també el que es pot tardar a canviar d’imatge, anant dels cinc als vint anys. Actualment, el logo de Pepsi ha prescindit de la paraula Pepsi, que és una “estratègia” de la qual hi ha tambe força exemples.

Potser el cas més conegut d’això últim és el de Nike. Com vam veure en el número anterior, aquesta ampresa de calçat esportiu va ser fundada al 1968 com a Blue Ribbon Sports i no va ser fins al 1971 que va adquirir el seu nom actual, que fa referència a la deessa grega Niké, la “victòria alada”. És aquesta “ala” la que reprodueix el seu logo, que va ser creat no per una gran companyia publicitària, sinó per una humil estudiant de disseny gràfic, Carolyn Davidson, que va cobrar només 35 dòlars per la seva feina. Amb el que es deu gastar Nike actualment en publicitat! Al principi el logo acompanyava sempre les lletres del nom, però amb el temps s’ha independitzat, ja que la simple “ala” (anomenada “swoosh” als Estats Units) és tan reconeixible que no li cal res més. Mai 35 dòlars havien estat tan ben invertits.

Com dèiem unes quantes línies més amunt, els fabricants de cotxes també són molt aficionats a renovar la seva imatge. Els seus productes són, en definitiva, exemples de l’última tecnologia existent, i no hi hauria res pitjor que presentar un cotxe que és el “no va más” de la tècnica amb un logo que es vegi antiquat. Volskwagen, Mercedes, Renault… No hi ha cap marca que sempre hagi conservat el logo igual. En alguns casos, però, els canvis han estat pocs i es van esdevenir fa molt de temps, com és el cas de la companyia japonesa Mitsubishi, que conserva el mateix logo des de 1914, tot un rècord en el món del marketing. Els tres “diamants” del seu logo són en realitat les tres aspes de l’hèlix d’un vaixell, ja que és als vaixells que l’empresa es dedicava quan es va fundar el 1870. A més, la forma uneix els emblemes de les famílies Iwasaki i Yamauchi, una brillant idea de l’antiquíssim dissenyador.

Un altre cas atractiu és el de Chupa Chups. El logo actual prové dels anys 80, quan es van fer alguns retocs de l’original de 1968… Però aquest prové ni més ni menys que de la mà genial de Salvador Dalí, que per fugir de l’insistent creador dels “caramels amb pal”, Josep Bernat, va dibuixar la famosa margarita groga amb les lletres roges en menys d’una hora.

Acabem aquest repàs per la conegudíssima firma de fotografia Canon. El logo que veiem avui està format per unes lletres de color vermell brillant, sense cap imatge que les acompanyi, i s’ha mantingut inalterat des de 1956. Però no sempre ha estat així. El 1933, quan l’empresa Precision Optical Instruments Laboratory va començar a fabricar les seves càmeres, va decidir utilitzar la imatge de Kwanon, la deïtat budista de benevolència, envoltada de flames. La necessitat de crear una marca, és a dir, una paraula reconeixible, va fer que la companyia registrés el nom “Canon” i que treballés en un logo que reflectís la seva missió i els seus valors. El primer d’ells, nascut el 1935, va representar tota una revolució en el món del disseny gràfic, especialment per la tipografia utilitzada. 

Fer un comentari

Fes clic aquí per a publicar un comentari