Moviment

Els missatgers del Gran Nord

Us convidem aquest mes a gaudir d’un dels espectacles naturals més corprenedors que pugueu imaginar, i a tocar de casa. L’arribada d’immensos estols de grues a la llacuna de Gallocanta que, procedents dels confins nòrdics d’Europa, anuncien amb els seus crits que la tardor ja és aquí.


Som a mitjans d’octubre. La immensa llacuna endorreica de Gallocanta (Saragossa) és, aparent-ment, buida de vida. Només algun ànec o bernat pescaire delata amb llur presència un dels ecosistemes més rics de les planúries estepàries de l’interior d’Ibèria. El silenci, però, dura poc. De ben lluny, molt abans que en siguin visibles els autors, una cridòria, un trompeteig “in crescendo” que poc a poc es torna eixordador, anuncia l’arribada de centenars, de milers de grues comunes europees als seus quarters d’hivernada.

El gran viatge

Per tot arreu el cel rogenc del capvespre s’omple de llarguíssimes formacions d’aus en cinta o en forma de “v” que amb els seus xiscles saluden les terres on passaran els mesos més crus de l’hivern. Els estols estan formats pels adults i pels joves nascuts a la primavera al Gran Nord, que realitzen el seu viatge iniciàtic en el que memoritzaran la ruta aèria que no oblidaran mai mentre visquin.

Són aus vingudes de la tundra russa, de Finlàndia, de Dinamarca, d’Alemanya… El llarg viatge, sovint de més de 4.000 kilòmetres, que es va iniciar a finals d’agost les ha portat tot travessant el continent de nord a sud, des de les terres situades per damunt del cercle polar àrtic on nien, fins a arribar a les regions relativament més càlides de la península Ibèrica. 

Aquesta monumental migració porta en ocasions a reunir-se a Gallocanta més de 70.000 aus, que durant el dia pasturen disperses pels conreus de secà a la recerca del gra que les màquines segadores deixen abandonat, de les glans que les alzines proporcionen, i d’una munió de petites bestioles que componen la seva dieta. Cal reposar forces abans la primavera no les empeny de nou cap al nord, tot just arribant al mes de març.

Foto: Mª Carmen Tornos Prieto

Un colossal espectacle natural  

El petit poblet de Gallocanta ha sabut trobar la manera d’harmonitzar la preservació del santuari de les grues -que també és freqüentat per espècies tan espectaculars com el pioc salvatge, el bec d’alena o el mussol banyut- amb la presència de visitants d’arreu atrets per l’espectacle que representa la concentració d’ocells. Al Centro de Interpretación de la Laguna de Gallocanta trobareu molta informació sobre l’indret i les possibilitats de visita dels diferents aguaits.

Els millors moments  per gaudir de l’espectacle de milers d’aus solcant el cel -i el que proporciona les fotografies més espectaculars- són a trenc d’alba o al capvespre, just quan les grues abandonen la llacuna o hi arriben per passar-hi la nit. 

Per si no en teniu prou

A banda de la llacuna i del petit poble de Gallocanta -batejat com Lucantum pels romans- resulta interessant la visita a la veïna població de Bello, ja en terres de Terol  i els seus secans, on en determinades èpoques de l’any es pot assistir a l’espectacle del zel del pioc salvatge, o acostar-se a l’emmurallada Daroca, a pocs quilòmetres, i degustar l’excel·lent gastronomia aragonesa. 


Fer un comentari

Fes clic aquí per a publicar un comentari